Avesta kommunAvesta kommun

Pressvisning Avesta Art 2019 - Festen

Dela

Årets internationella utställning FESTEN tar utgångspunkt i hundraårsjubileet av Avesta stad 2019. År 1919 återfick Avesta de stadsrättigheter som samhället förlorat 1688. Utnämningen till stad firades med en högtid i kyrkan och en stor middag för särskilt inbjudna gäster. När Avesta Art slår upp sina portar i maj 2019 för FESTEN, den 18:e utställningen av samtidskonst, lyfts perspektiv kring identitet, generositet, gästfrihet, nätverkande, förhandling, föreställning, representation och status.

Telon_Maider Lopez
Telon_Maider Lopez

Plats

Verket, Kanalvägen 1, Koppardalen, Avesta

Utställningsdatum

18 maj – 15 september, 2019
Vernissage 18 maj kl. 12-16

Pressvisning

6 maj kl. 10.00
Medverkande Kenneth Linder, enhetschef Verket och Linda Wallenberg, curator
samt några av medverkande konstnärer

Festen

I FESTEN visas både nya och inlånade verk av internationellt verksamma konstnärer. Skulpturer, installationer och videoverk av Natasha Dahnberg, RUS/SE, Maider López, ESP och Joana Vasconcelos, POR, samt flaggor och videoverk av Jacob Dahlgren, SE.

Jacob Dahlgrens projekt No Conflict No Irony (I Love the Whole World), inspirerat av sportens värld, tog sin början i workshops i Edinburgh för sex år sedan och resultatet blev en 100 meter lång banner. I år har fem nya flaggor tillkommit till projektet, och precis som för bannern har medskapande och deltagande varit en viktig utgångspunkt i Dahlgrens arbete. Rytm mellan abstrakta mönster och starka färger flaggar in Avesta Arts jubileumsår, både i och utanför Verkets entrébyggnad.

Natasha Dahnbergs installation Sista middagen, består av ett nästan 30 meter långt bord. Här är middagen redan över och förberedelsernas omsorg möter förlusten över händelser och relationer som oundvikligen förändrats. Fester är djupt förknippade med människors kulturella och religiösa identitet – med generositet och gästfrihet men också med föreställning och representation. Maider López videoverk (Telón.) blandar samman kuliss och ridå i nya färgstarka kompositioner. Verket är i konstant rörelse och förändring, och utställningsrummet blir till både scen och publikplats.

Joana Vasconcelos skulptur Tutti Frutti bjuder på fest i utställningen. Glassens stora skala förstärks av kontrasten mellan de färgglada sandleksakerna i plast och den karga industrimiljön. I konstverket gömmer sig tankar om alltifrån matkonsumtion, klimatpåverkan, sexualitet, kön, etnicitet och uppror.

Presenten

Avesta Art 2019 presenterar även utställningen PRESENTEN. Sedan Avesta Art startade 1995 har flera av konstverken som visats också blivit en del av Verkets och Avesta kommuns konstsamling. I årets Avesta Art lyfts samlingen fram tillsammans med verk från tre andra kommuner. I utställningen visas ”presenter” i form av inlån från Fagersta, Nora och Smedjebackens kommuns samlingar av offentlig konst. Presenter som ger sammanhang både till Verkets och konstens historia genom de inköp som kommunerna gjort under 1900-talet och framåt. Konstverk som annars finns i kommunernas arkiv och i offentlig miljö som bibliotek, fritidslokaler, skolor, och vårdmiljö samt i kontors- och mötesrum, speglar i utställningen vår gemensamma konsthistoria och Bergslagens kulturarv.

I PRESENTEN ingår även ett nytt ljudverk av tonsättaren Torbjörn Grass. Järnkväden, som är sammansatt av funna vardagsobjekt och metallföremål tidigare tillverkade i Verket, skapar ett noga komponerat register av toner med hjälp av datastyrda elektriska impulser.
I Verkets samling finns sedan tidigare Opera Tactil av Torbjörn Grass.

Medverkande konstnärer PRESENTEN: Claes Ahlberg, Johan Ahlbäck, Henk Brass, Torbjörn Grass, Fredrik Johansson Marle, Rune Johansson, Julie Leonardsson, Ann-Charlotte Nordahl, Ragnhild Nordensten, Bert Olls, Ulla Zimmerman, Ulla Wennberg, Lars Östling.

Curator

Linda Wallenberg är frilansande curator och driver Linda Wallenberg konst. Hon har bland annat arbetat som curator för: ”Borås Internationella Skulpturbiennal 2016”, ”Visitation Reformation – Bill Viola” i Uppsala domkyrka och Uppsala konstmuseum 2017, ”Väntar mig” på Uppsala Konstnärsklubb 2017 samt ”Ur aska” på Västerås konstmuseum 2018. Linda Wallenberg arbetar även som konstkonsult för offentlig konst och har tidigare arbetat på Wanås konst, Region Västmanland och Uppsala kommun.

Avesta Art och Verket

Avesta Art har sedan 1990-talet visat samtidskonst i den spektakulära industrihistoriska miljön i Verket under sommarsäsongen. I Verket visas även permanenta verk samt ett inlevelsemuseum om Verkets historia. En omfattande pedagogisk verksamhet med kreativt lärande kring historia, konst och naturvetenskap/teknik pågår året runt.

Bilder

Telon_Maider Lopez
Telon_Maider Lopez
Ladda ned bild

Länkar

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum