Norrköpings kommun

Prestigefylld europeisk körtävling till Norrköping

Dela

Den internationella körtävlingen European Choir Games kommer 2023 att äga rum i Norrköping. Evenemanget som pågår i nio dagar är en av de mest prestigefyllda europeiska körtävlingarna. Tävlingen lockar omkring 6 000 deltagare till sin värdstad och bidrar till att runt 30 000 hotellnätter bokas.

– Att Norrköping blir värdstad för det här stora evenemanget är fantastiskt roligt. Det bidrar inte bara till Vision 2035, det vill säga att Norrköping ska bli en ledande kulturstad, det uppfyller också flera delar i Norrköpings besöksnäringsstrategi då det kommer att öka antalet internationella och nationella gästnätter, säger Anna Thörn, kommundirektör.

Tävlingen kommer att äga rum på flera platser runtom i Norrköping och inleds med en öppningsceremoni med parad utmed Drottninggatan. Dagarna kommer att fyllas med tävlingar i tio kategorier, prisutdelningar, vänskapskonserter, specialkonserter, workshops och till sist en avslutningsceremoni. Evenemanget har genom åren lockat många unga deltagare och internationella besökare. Österrike, Tyskland och Lettland har varit värdar för European Choir Games och under 2019 genomfördes tävlingen i Göteborg. Dit kom 171 körer och 6 300 deltagare från 47 länder.

– Det här betyder oerhört mycket för Norrköping, både som återstart för stora evenemang och som musikstad både på hemmaplan och som en del av arbetet i UNESCO:s globala nätverk. Det är ett lysande exempel på hur värvningsgruppen kommer att arbeta med nätverkande och marknadsföring för att knyta stora, men framförallt rätt slags evenemang som unik värdstad. Vi gick vidare i tuff konkurrens och det kommer bli fantastiska dagar fyllda med sång och gemenskap, som också kan leda till nya, hållbara strukturer för körsång i vår region, säger Sandra Wall, näringslivsutvecklare och ansvarig för arbetet med Norrköping Unesco city of music.

Cirka 30 000 gästnätter beräknas under tävlingsperioden vilket skulle innebära i stort sett full beläggning på samtliga hotell i Norrköping. Evenemanget kommer också att ge betydande turistekonomiska effekter tack vare det stora antalet besökare som väntas komma.

– Det betyder mycket för näringslivet i Norrköping att stora evenemang kommer till oss, och jag hoppas besökarna kommer att utforska allt fantastiskt Norrköping har att bjuda på utöver tävlingarna. Dessutom blir det ett utmärkt tillfälle att visa upp Norrköping för de omkring 1,5 miljoner tittare världen över som beräknas se livesändningar från tävlingen, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S).

Kontakt
Anna Thörn
Titel: kommundirektör
Telefon: 0730-20 20 36

Olle Vikmång (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0706-87 15 38

Sandra Wall
Titel: näringslivsutvecklare Norrköpings kommun och ansvarig för arbetet med Norrköping Unesco city of music
Telefon: 0703-73 31 65

Louise Flygt
Titel: kommunikationsdirektör Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 68 71

___________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Kultur- och fritidsnämndens stipendiater utsedda20.5.2022 14:40:00 CEST | Pressmeddelande

Den 19 maj beslutade kultur- och fritidsnämnden vilka nio personer som tilldelas årets stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Årets Moa Martinson stipendium gick till konstnären Sahar Burhan. Den unge violinisten Vidar Karlsvärd och arkitektstudenten Carl Danielsson fick kulturstipendierna till unga lovande talanger. Boxaren Lucin Seropian, NBK Akilles fick Pernilla Wibergs stipendium och Jonas Jacobssons stipendium gick i år till simmaren Emil Kernen, Norrköpings kappsimningsklubb.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum