Brå

Pris till brottsförebyggande arbete i socialt utsatt område

Dela

Idag tilldelas Sofielundsprojektet, första pris i den svenska brottsförebyggande deltävlingen till European Crime Prevention Award (ECPA). Den europeiska finalen äger rum i Helsingfors 12 december.

– Sofielundsprojektet är ett bra exempel på att det med gemensamma krafter går att vända en negativ utveckling i ett område. Olika samhällsaktörer har bidragit med resurser, de har testat olika idéer och arbetat gemensamt och långsiktigt för att lyfta området. Det har visat sig vara väldigt framgångsrikt och det är just de samlade insatserna som vi uppmärksammar genom att prisbelöna arbetet, säger Björn Borschos, t f generaldirektör, Brå.

Av 14 kvalificerade svenska bidrag har Sofielundsprojektet utsetts till vinnare och kommer att representera Sverige i den europeiska finalen. Sofielundsprojektet är en samverkan mellan Fastighetsägare BID Sofielund, Malmö universitet, Polisområde Malmö samt Malmö stad. Årets tema för ECPA är att minska och förebygga drogrelaterade brott och drogmissbrukets skadeverkningar bland unga. De nominerade verksamheterna kan ha som mål att minska brottslighet och ordningsstörningar relaterade till unga människors drogmissbruk eller att förbättra allmänhetens trygghet i offentliga miljöer. De svenska bidragen som kommit in i år är arbeten som bedrivs områdesbaserat, i skolmiljö och på internet. Några har en mer nationell ansats och några bedrivs i tätt samarbete mellan forskare och praktiker exempelvis inom vården.

Juryns motivering
Arbetet i Sofielund har vänt en negativ utveckling i området, som haft stora problem med både tung kriminalitet, framförallt öppen droghandel, och mindre brott som klotter och skadegörelse, vilket skapat stor otrygghet. De svåra problemen har lösts genom att den kollektiva förmågan har stärkts bland de som bor och verkar i området. Ett brett spektrum av insatser har genomförts av både civilsamhälle, näringsliv och offentliga aktörer, såsom kommun och polis, t.ex. i form av kamerabevakning och satsningar på att öka den sociala sammanhållningen. Forskare har följt och utvärderat arbetet. Framgången har legat i ett starkt och handlingskraftigt lokalt nätverk där alla bidragit på olika sätt. Insatserna har lett till en ökad stabilitet i området och tecken på minskad nyrekrytering till kriminalitet och narkotikabruk.

Priset i den svenska deltävlingen delas ut av Brås t f generaldirektör Björn Borschos. Prissumman är på 20 000 kronor.

Vad är ECPA?
European Crime Prevention Award är en brottsförebyggande tävling som sedan 1998 årligen utser Europas bästa brottsförebyggande projekt/verksamhet. Brå utser vinnaren av den svenska deltävlingen. För mer info: www.bra.se/ecpa

För mer information

  • Hjalmar Falck, verksamhetschef, Fastighetsägare BiD Sofielund, tfn: 0733-835 351
  • Madeleine Blixt, projektledare på Brå: tfn: 08-527 58 449

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Färre organiserade brottslingar än förväntat döms för penningtvättsbrott10.12.2019 10:00:00 CETPressmeddelande

Anmälningar om penningtvätt har ökat kraftigt sedan den nya lagen infördes i juli 2014. Majoriteten av ökningen kan kopplas till bedrägerier och då särskilt annonsbedrägerier. Däremot fångar den nya lagen inte upp storskalig ekonomisk och organiserad brottslighet i någon större utsträckning, vilket var en av intentionerna med lagstiftningen. Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum