Brå

Pris till forskning om praktiskt polisarbete

Dela

Forskning om hur polisen kan uppnå konkreta resultat genom så kallat problemorienterat polisarbete, har bidragit till att professor Herman Goldstein, tilldelas The Stockholm Prize in Criminology. På onsdag den 13 juni delas priset ut av justitie- och inrikesminister Morgan Johansson. Årets prissumma uppgår till 1 miljon kronor.

Professor Goldstein vid University of Wisconsin Law School, är en av världens mest inflytelserika forskare inom modernt polisarbete. Goldstein har bland annat lagt grunden för det som idag kallas ”problemorienterat polisarbete” (POP), en strategi som används inom den svenska polisen. Med polisarbete enligt POP fokuserar man på att identifiera mönster i brottsligheten för att få en sammansatt problembild, istället för att se varje händelse som ett isolerat fall. Goldsteins forskning har bidragit till nya arbetssätt för att minska exempelvis gängvåld och brott i socialt utsatta områden, inbrott och sexualbrott.

– Professor Herman Goldstein har haft avgörande betydelse för utveckling av moderna polismetoder både internationellt och i Sverige. Enligt Goldsteins så kallade problemorienterade polisarbete, ska polisen aktivt söka relevanta problem i samhället och utveckla strategier för att systematiskt åtgärda dessa, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och en av två ordförande i prisjuryn.

Internationellt kriminologisymposium
Priset delas ut i samband med the Stockholm Criminology Symposium, som arrangeras årligen av Brottsförebyggande rådet (Brå), nu för trettonde gången. Det är en av världens tre stora internationella kriminologikonferenser, som under tre dagar samlar cirka 500 forskare, praktiker och beslutsfattare från hela världen, och presenterar det senaste inom internationell kriminologisk forskning.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inleder symposiet med en paneldiskussion tillsammans med årets pristagare. Därefter följer tre dagar med sessioner inom olika ämnen, till exempel praktiskt polisarbete; våld i nära relationer; radikalisering och terrorism; kriminalvård; ungdomsbrott samt mycket mer.

Prisutdelning och pristagarföreläsning
The Stockholm Prize in Criminology anses vara ett av världens främsta priser i kriminologi. Priset delas ut vid en ceremoni i Stockholms stadshus, den 13 juni klockan 19.00. Pristagaren håller sin föreläsning under symposiet på Norra Latin, den 13 juni, klockan 13.30–14.30.

Tid för symposiet:tisdag 12 juni–torsdag 14 juni, start måndag kl 9.15 övriga dagar kl 9.00.

Plats för symposiet:City Conference Center, Norra Latin, Drottninggatan 71 B, Stockholm.

För mer information: Sara Jilmstad, Brå, 072-99 58 489; Jerzy Sarnecki, 0703-72 78 39.

Nyckelord

Dokument

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Världens ledande kriminologer samlas i Stockholm7.6.2019 09:00:00 CESTPressmeddelande

Måndag den 10 juni startar en kriminologikonferens med några av toppnamnen inom internationell kriminologisk forskning. I samband med konferensen delas även The Stockholm Prize in Criminology ut. I år går priset till Ruth Dreifuss, Distinguished Senior Fellow av Graduate Institute i Genève, samt Peter Reuter, professor i offentlig politik och kriminologi vid University of Maryland. Årets prissumma uppgår till 1 miljon kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum