Statens Medieråd

Prisbelönt regissör gör filmer mot näthat

Dela

Mångfaldigt prisbelönta regissören Anders Rune gör dokumentära kortfilmer mot näthat för Statens medieråd. Den första filmen släpps på No hate-dagen den 4 november.

Anders Rune har regisserat hundratals filmer – dokumentärer, reklamfilm, musikvideor – och hans långfilm ”Aerobics – a love story” är prisbelönt många gånger om.

Filmerna, som ingår i kampanjen No hate speech movement, utgår från kampanjens fyra råd för ett schysstare internet: ”Var kritisk”, ”ljug inte”, ”såra ingen” och ”säg till”.  De kommer att få en tydlig dokumentär prägel.

– Jag vill gestalta unga människors digitala vardag på ett äkta och ocensurerat sätt, nästan låta de deltagande ungdomarna själva regissera innehållet i filmerna, säger Anders Rune.

– Det blir ofta valhänt och klumpigt när vi vuxna ska ge oss på sådana här projekt. Om den ungas liv är utsatt, ensamt, isolerat eller hopplöst, så måste känslan i filmerna gestalta det för att ta personerna på allvar, på riktigt, säger Anders Rune.

Arbetet med filmerna pågår, och projektledaren Johnny Lindqvist, Statens medieråd, säger:

–  Det ser oerhört spännande ut. Meningen är att unga själva ska vilja sprida filmerna, och det hoppas och tror vi att de kommer att göra. Anders Rune har ett sätt att arbeta som ger en speciell nerv i filmerna.

Till stämningen i filmerna kommer låtskrivaren Cajsa Siik att bidra med sin musik. 

Nyckelord

Kontakter

Om

Statens Medieråd
Statens Medieråd
Box 27204
102 53 Stockholm

08-665 14 60http://statensmedierad.se

Statens medieråd är en myndighet som har i uppdrag att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. Myndigheten följer medieutvecklingen och forskning kring barn och unga, sprider information, ger vägledning om barns och ungas mediesituation samt ansvarar för att fastställa åldersgränser för biograffilm som ska visas för barn under 15 år.

Följ Statens Medieråd

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Statens Medieråd

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum