IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Priset på plast och kemikalier stiger – driver på inflationen

Dela

Förutom priset på mat och energi så drivs nu inflationen på ytterligare av att plast och kemikalier blir dyrare. Det rapporterar Ekot i en intervju med Andreas Malmborg, vd Trioworld och Carl Eckerdal, chefekonom IKEM.

Priset på livsmedelsförpackningar påverkar livsmedelspriset
Priset på livsmedelsförpackningar påverkar livsmedelspriset

Flera av tillsatsvarorna som används i tillverkningen av plast produceras i Ryssland och när importen nu stoppats som en konsekvens av kriget i Ukraina påverkas både tillgång och pris.

In Intervjun säger Andras Malmborg att det för plastindustrins del handlar om höjda priser på både insatsvaror och el, kostnader som nu måste föras vidare till kunderna och som därmed kommer driva på inflationen.

Även leveranskedjorna har påverkats av kriget eftersom många förare för de stora transportbolagen kommer från Ukraina, förare som nu har åkt hem. Det påverkar produktionen enligt Andreas Malmborg.

”Ibland ska vi få en lastbil med en tillsats, ett additiv, och så får vi inte det. Den kommer en vecka senare eller det kommer kanske bara hälften av vad vi har köpt så det innebär att då får vi ju problem med produktionen.”

Förutom plastproducenter så påverkas även andra kemiindustrier. Carl Eckerdal som är chefekonom på IKEM har pratat med många företag om problemen.

”En absolut majoritet som jag har pratat med hittills har drabbats av försenade leveranser och ökade kostnader för råvara. Så det har slagit brett och osäkerheten är monumental kring vad som väntar runt hörnet”.

Hör hela intervjun i Ekot https://sverigesradio.se/artikel/allt-blir-dyrare-da-priset-pa-plast-stiger 

Relaterade länkar

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Priset på livsmedelsförpackningar påverkar livsmedelspriset
Priset på livsmedelsförpackningar påverkar livsmedelspriset
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Om

IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige ABhttps://www.ikem.se/

Bransch- och arbetsgivarorganisation för företag som arbetar inom kemi i vid bemärkelse

IKEM:s medlemsföretag verkar inom det breda spannet av plast-, gummi-, kemi- och läkemedelsproduktion. IKEM företräder också medlemmar från t ex sten-, tvätt-, metall- och återvinningsindustrin i arbetsgivarfrågor. Branschens totala förädlingsvärde uppgår till en knappt femtedel av den totala industriproduktionen i Sverige. Exportvärdet var 270 miljarder kronor 2017.

Världen står inför stora hållbarhetsutmaningar och våra medlemsföretag är en del av lösningen. Det är såväl stora som små företag som utmanar varandra och driver utvecklingen framåt.

Läs mindre

Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB

Vad tycker unga om medarbetaravtal?23.5.2022 08:00:00 CEST | Nyheter

Missade du förra veckans webbinarium om medarbetaravtal? Nu kan du ta del av en inspelning. Ta chansen att lyssna på vad Madeleine Warghusen, förhandlingschef Naturvetarna och Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall tycker om medarbetaravtal. Under webbinariet presenterar Ulrik Hoffman, vd Ungdomsbarometern, en färsk undersökning om ungas syn på kollektivavtal. Lotta Stern, professor och vd Ratio, presenter vad forskningen säger, både om den svenska modellen och om medarbetaravtal.

Majoriteten av unga tycker att anställda på en arbetsplats borde ha samma anställningsvillkor18.5.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

En ny undersökning från Ungdomsbarometern som IKEM har låtit göra visar att en majoritet av 19 till 29-åringar håller med om påståendet ”Jag tycker att alla på̊ en arbetsplats borde ha samma anställningsvillkor – det vill säga ett kollektivavtal för alla medarbetare”. Sju av tio tycker att kollektivavtal är viktigt för arbetstagare i Sverige.

Rysslands invasion har stor inverkan på kemiindustrin – 7 av 10 företag påverkas av brutna leveranser4.5.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets första kvartal innebar fortsatta utmaningar för svensk kemiindustri. Trots detta lyckades IKEM:s medlemmar uppnå samma produktionsvolymer som motsvarande kvartal 2021. Enligt en ny rapport från IKEM är utmaningarna framåt desto större. Sju av tio företag upplever direkt eller indirekt påverkan genom brutna leveranser från Ryssland, Belarus och Ukraina. Nu måste näringslivet och politiken kroka arm för att Sverige och EU ska kunna kapa beroendet av Ryssland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum