Vårdföretagarna

Privat LSS-verksamhet – bra enligt Socialstyrelsen

Dela

Inom LSS och bostad med särskild service har enskilda boenden fått kritik i media det senaste året. Granskning av all verksamhet som är offentligt finansierad, kommunal som privat, är viktig och driver på kvalitetsutvecklingen. Socialstyrelsens senaste enhetsundersökning visar att privata verksamheter hävdar sig bättre i 12 av 14 kvalitetskategorier jämfört med kommunala.

Näringspolitisk expert Individ & familj
Näringspolitisk expert Individ & familj

– För den enskilde är möjligheten att kunna välja det boende som passar en bäst viktig. Men även att kunna välja bort den verksamhet som inte passar. Personer med funktionsnedsättning ska självklart också kunna känna att det finns valfrihet även för dem. Socialstyrelsens undersökning visar vilken skillnad valfriheten gör och att de privata alternativen håller hög kvalitet, säger Karl Rydå, näringspolitisk expert Vårdföretagarna.

Privata utförare har som exempel i större utsträckning rutiner för hur man ska agera om någon boende eller brukare har utsatts för våld eller övergrepp. Samma sak gäller rutiner för att förebygga missbruk av läkemedel, alkohol och narkotika.  

I riket har drygt 3600 enheter deltagit i undersökningen

Läs mer om Socialstyrelsens enhetsundersökning och öppna jämförelser.

För mer information
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29

Kontakter

Bilder

Näringspolitisk expert Individ & familj
Näringspolitisk expert Individ & familj
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Välkommet besked att korttidspermittering även ska gälla vård och omsorg30.3.2020 14:55:27 CESTPressmeddelande

Coronavirusets utbrott har förändrat förutsättningarna för vårdföretag som inte arbetar med akuta uppdrag och heller inte har möjlighet att ställa om till en sådan typ av vård. Till exempel verksamheter inom rehabilitering, fysioterapi, psykoterapi och vissa specialistmottagningar. Inbokade besök ställs in och patienter ombeds att undvika besök på vårdmottagningar för att minska smittspridningen. På kort sikt innebär det likviditetsproblem.

Daglig verksamhet i privat regi – bäst i Socialstyrelsens kvalitetsmätning19.12.2019 06:00:00 CETPressmeddelande

Daglig verksamhet skapar en meningsfull vardag för personer med funktionsnedsättning och ger rehabilitering som möjliggör studier eller arbete. Socialstyrelsen följer varje år upp kvaliteten i daglig verksamhet utifrån ett antal kvalitetsindikatorer. Årets undersökning visar att de privat drivna dagliga verksamheterna får bäst resultat på samtliga 14 kvalitetsindikatorer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum