PRO-Pensionärernas Riksorganisation

PRO kräver lag som garanterar goda levnadsvillkor för äldre

Dela

Pensionärernas Riksorganisation, PRO, höll på måndagen ett digitalt representantskapsmöte med ombud från hela landet. Ombuden antog ett uttalande, i vilket de kräver att en särskild äldreomsorgslag införs.

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.

År 2020 har varit tufft för Sveriges äldre. Coronapandemin har på ett smärtsamt sätt blottlagt äldreomsorgens strukturella problem, och det är tydligt att den resursbrist som präglar verksamheterna har accepterats för länge. De som skulle skyddas mest under coronakrisen har blivit de mest utsatta och alltför många har dött. 

Nu, men kanske framför allt efter coronakrisen, måste äldreomsorgen prioriteras mycket högre på den politiska dagordningen.

PRO kräver att det införs en särskild äldreomsorgslag där ambitionsnivån för äldreomsorgen höjs från ”en skälig levnadsnivå” till att garantera ”goda levnadsvillkor” för landets äldre. Den medicinska kompetensen i kommunerna måste också höjas så att medicinska behov alltid tillgodoses, även hos sjuka äldre som inte bedöms behöva sjukhusvård. Resurserna till äldreomsorgen måste öka.

För att skynda på utvecklingen bör den pågående utredningen ”Framtidens socialtjänst” föreslå att en äldreomsorgslag utreds. PRO:s uppfattning är att äldreomsorgen inte ska vara en del av samhällets yttersta skyddsnät – istället bör den tillförsäkra människor en god ålderdom.  

Kontakter

Pressekreterare Sten Söderberg, sten.soderberg@pro.se, tel: 08-701 6710

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Christina Tallberg, ordförande PRO. FOTO: Anneli Nygårds.
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Stora skillnader visar Sveriges största matprisundersökning3.5.2020 10:00:00 CESTPressmeddelande

PRO:s stora matprisundersökning 2019 visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste matkassen är hela 39 procent. Även när man handlar på nätet skiljer matpriserna sig åt och beror på var man bor, något som också påverkar möjligheten till hemleverans. De allra flesta äldre föredrar fortfarande att handla mat i fysiska butiker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum