PRO-Pensionärernas Riksorganisation

PRO: Omplacera ovaccinerad vårdpersonal genast!

Dela

Pensionärernas riksorganisation, PRO, kräver att äldre ska få slippa ovaccinerad personal i vård och omsorg. Omedelbart! Det gäller personal inom hemtjänsten, på äldreboenden och i sjukvården. I ett uttalande kräver organisationen att kommuner och regioner ska omplacera den vårdpersonal som inte är covid-vaccinerad.

– Vill man inte vaccinera sig, får man stå ut med en del obekvämligheter, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg. Äldre och sköra personer måste få slippa nära kontakter med ovaccinerad personal.

Hela PRO:s styrelse ställer sig bakom uttalandet. PRO menar att principen om frivillig vaccineringen visserligen är viktig, men arbetsgivare som ansvarar för vård och omsorg om äldre måste kunna planera och bedriva verksamheten på ett smittsäkert sätt. För att klara det måste arbetsgivaren kunna få reda på om de anställda är vaccinerade. I dag får arbetsgivare ställa frågan, men de anställda är inte skyldiga att svara.

PRO anser därför att alla landets kommuner och regioner ska omplacera personal som inte är vaccinerad, men även omplacera personal som inte vill berätta om man är vaccinerad eller ej. Dessa personer bör få arbetsuppgifter som inte innebär kroppsnära kontakter med de äldre.

– Det är ett sätt att komma åt problemet så länge lagstiftningen ser ut som den gör. Sen förstår jag att det är en grannlaga uppgift att placera om folk, särskilt om de är många. Men de äldre måste skyddas. Det är viktigare, säger Christina Tallberg.

Kontakter

Bilder

Christina Tallberg, ordförande PRO
Christina Tallberg, ordförande PRO
Ladda ned bild

Om

PRO-Pensionärernas Riksorganisation
PRO-Pensionärernas Riksorganisation
Box 3274
103 65 Stockholm

08-701 67 00http://www.pro.se

PRO, Pensionärernas Riksorganisation, är Sveriges största pensionärsorganisation med föreningar runt om i hela landet.

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum