Umeå kommun

Problem med trädgårdsavfall som dumpas i skogen

Dela
Trädgårdsavfall som kastas i skogen har blivit ett allt större problem. Det leder bland annat till övergödning, fler brännässlor, igenväxning, skadedjur och i en del fall döda träd. Det kostar mycket att sanera områden där avfall har slängts. Löv, gräs och växtrester kan komposteras i den egna trädgården, annars ska avfallet lämnas till en återvinningscentral.

– Många vet inte vad som händer när löv, växtrester och trädgårdsjord i stor mängd hamnar i skogen. Man tillför näring i ett område som inte ska vara näringsberikat. Den näringsrika jorden innehåller kväve, något som brännässlor älskar. Många skogsdungar och trevliga promenadstråk växer därför igen med brännässlor och kirskål om avfall dumpas där. Avfallsupplag kan också kväva träd som riskerar att dö och falla omkull, säger Nina Ingvarsson, landskapsingenjör.

Problemet störst i anslutning till villaområden

Problemet är som störst i skogar och skogsdungar i anslutning till villaområden. Några av de värsta "trädgårdstipparna" finns i anslutning till Stjärnvägen i Ersmark, Kottevägen i Sävar, Rönnbärsstigen på Haga och Kungsgårdsvägen på Grubbe.

– Det fungerar bra där någon boende har civilkurage att säga åt grannarna, men det är ofta många som drar sig för att göra det. Tyvärr löper de som bor närmast dessa platser risk att drabbas av brännässlor och skadedjur i sina egna trädgårdar. I öppna kompostupplag kan spansk skogssnigel övervintra och sprida sig tillbaka in i trädgårdar, säger Nina Ingvarsson

Straffbart miljöbrott

Många tror att de gör naturen en tjänst genom att lämna sitt trädgårdsavfall i skogen, men så är det alltså inte. Det är ett miljöbrott och man kan bli åtalad för nedskräpning.

Kommunen tar bort komposter om döda träd behöver tas bort eller där planerade skogsvårdsinsatser ska utföras. Kostnaden för att ta hand om en kompost kan vara 35 000 kronor beroende på hur platsen ligger och hur mycket avfall som har dumpats.

– Det kan bli stora massor när folk slänger sitt trädgårdsavfall under lång tid. Att ta bort dessa massor kostar mycket pengar, pengar som skattebetalarna nog hellre använder till något annat, säger Nina Ingvarsson.

Trädgårdsavfall ska till återvinningscentralerna

Löv, gräs och växtrester kan du kompostera på tomten om du vill. Annars ska du lämna trädgårdsavfall på en återvinningscentral. Där tas avfallet om hand och blir anläggningsjord. Ris och grenar flisas och blir biobränsle.

Information om återvinningscentraler och deras öppettider finns på www.vakin.se

Mer information

Nina Ingvarsson
landskapsingenjör
090-16 13 76
070-267 06 74
nina.ingvarsson@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye