Problemen med teamarbete – så löser du dem
Teamarbete kan vara effektivt, men det kan också vara konfliktfyllt. I den nya boken Problemen med teamarbete och hur du löser dem (Studentlitteratur, 2020) beskriver Annika Lantz, Daneila Ulber och Peter Friedrich de vanligaste problemen och erbjuder lösningar som ligger långt ifrån enkla personlighetstest och heldagsevents.

Vad krävs för att team ska fungera väl? Ofta lyder svaret: inspirationsdagar, föreläsningar och gruppövningar. Men forskningen visar att bara systematiska förändringar i teamarbetet ger resultat.
- Det handlar om att lösa problemen på ett systematiskt sätt. Vi följer hela problemlösningskedjan. Först måste man analysera orsakerna innan man kan hitta lösningen, säger Annika Lantz.
Hon är en av författarna till boken Problemen med teamarbete och hur du löser dem. I den beskrivs hur man systematiskt och forskningsbaserat kan förbättra teamarbete. Boken tar upp nio vanliga problem, som konflikter i gruppen, brister i ledarskapet eller att teamet inte anpassar sig till förändrade omständigheter.
- För varje problem presenteras teorier om orsaker och vad forskningen visat om hur man praktiskt kan gå tillväga för att lösa problemen, säger Annika Lantz.
Ett vanligt problem är problemlösningen i sig. Ofta anlitas konsulter som använder sig av enkla modeller med snabba lösningar.
- Populära modeller fokuserar i huvudsak på gruppdynamiken. Det har behövts en bok som beskriver vad forskning säger om orsakerna till problemen på ett mer komplext sätt och som kombinerar kunskap om hur team fungerar med praktik, säger Annika Lantz.
Problemen illustreras med autentiska fallstudier utifrån författarnas mer än 40 år långa erfarenhet av teamutveckling. I varje kapitel presenteras en kognitiv karta som kan vara vägledande för att lösa problemen. En utgångspunkt är att varje team och problem är unikt och bör förstås utifrån sin kontext.
- Det finns fler förklaringar till att team inte fungerar än samspelet i gruppen som vi vill lyfta, till exempel ledarskapet, arbetets utformning eller övergripande mål och strategier, säger Annika Lantz.
Boken riktar sig lika mycket till studenter inom beteende- och samhällsvetenskapliga utbildningar som till yrkesverksamma personer, till exempel team- och verksamhetsutvecklare, teamledare, chefer, konsulter eller HR-personal.
- Vi försöker erbjuda något hoppfullt, där man utifrån kunskap kan finna praktiska lösningar på problemen, för både studenter och de som löser teamrelaterade problem eller köper tjänster som har med team att göra. Boken är tänkt som en handbok att ha i arbetet under en längre tid, säger Annika Lantz.
Lantz, Ulber och Friedrich har i den här boken lyckats med konststycket att integrera gedigen vetenskaplig forskning med sina stora praktiska erfarenheter av arbetsteam som kämpar med svåra problem. Författarna ger tydliga riktlinjer för hur man skapar team där deltagarna samarbetar i små, kompetenta grupper som klarar av de utmaningar de ställs inför.
- Michael West, professor vid Lancaster University, Storbritannien, om den engelska utgåvan av boken (Routledge, 2020)
Nyckelord
Kontakter
Susanna MagnussonFörläggare psykologi
Tel:046-31 22 05susanna.magnusson@studentlitteratur.seFanny von HomeyerMarknadskoordinator
Tel:046-31 22 04fanny.vonhomeyer@studentlitteratur.seBilder


Länkar
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 394 miljoner kronor och har 161 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Den (o)mänskliga faktorn och framtidens digitala arbetsmiljö18.1.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
– Möjligheterna att utnyttja ny teknik till ett effektivare arbete, högre säkerhet och bättre digital arbetsmiljö är stora. Men svårigheterna att nå dit är omfattande och erfarenheterna delvis dåliga, säger Bengt Sandblad, professor vid Uppsala universitet som tillsammans med Lena Kecklund, VD för MTO Säkerhet, skrivit boken Den (o)mänskliga faktorn. Båda har lång erfarenhet av digitalisering, automatisering och riskhantering i verksamheter.
Styrning hotar universitetens utbildning och forskning2.12.2020 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Högskolor och universitet har länge varit centrum för lärande och kunskapsproduktion. Men i dag liknar universiteten allt mer företag där det viktiga är varumärkesarbete och att undvika konflikter – en utveckling som riskerar att slå ut kärnverksamheten. Det menar författarna till antologin ”Ledning och (sned-)styrning i högskolan” om universitetens utmaningar.
Hur främjar man ett gott liv nära döden?23.11.2020 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Behovet av kunskap om döende, död och palliativ vård har blivit extra tydligt i samband med pandemin som drabbat Sverige under 2020. För att fånga upp den enskilda individens behov krävs ett personcentrerat förhållningssätt. Det skriver redaktörerna till den nya utgåvan av ”Palliativ vård – Begrepp och perspektiv i teori och praktik”.
Lokala skolinitiativ som fungerar i krisande skolor!16.11.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Krisrapporterna från svensk skola har duggat tätt. Ibland har välmenande reformer förvärrat situationen. Nu visar lokala initiativ runt om i landet på metoder som fungerar när inget annat gör det.
Årets marknadsföringsbok 2020 vill göra samhället hållbart med marknadsföring19.10.2020 11:25:00 CEST | Pressmeddelande
Kan marknadsföring vara ett viktigt verktyg i ambitionen att skapa en bättre, mer hållbar värld? Årets marknadsföringsbok 2020, Unboxing Marketing, menar just detta.
Digitalisering och hållbarhetsfrågor ställer högre krav på kvalitetsutvecklingen24.9.2020 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Förändringar i affärs- och samhällslandskapet har skapat ett behov av uppdaterad litteratur inom kvalitetsområdet. Författarna Bengt Klefsjö och Bo Bergman har därför fortsatt utvecklingen av klassikern Kvalitet från behov till användning från 1990, som nu kommit ut i en sjätte upplaga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum