Produktionsrekord och stark efterfrågan – men många frågetecken för den svenska skogsindustrin inför 2022

Den svenska skogsindustrins export uppgick under 2021 till 167 miljarder, och utgjorde därmed hela tio procent av svensk varuexport. Utvecklingen stimulerades av låga räntor och ett brett intresse för biobaserade material som är grunden i skogsindustrins verksamhet.
– Men vi följer noga den tragiska utvecklingen i Ukraina. Den svenska skogsindustrin har inte någon större handel med Ryssland, men i konfliktens kölvatten följer betydande logistikutmaningar, markant stigande energipriser och dessutom en allmänt svagare global efterfrågan, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Skogsindustrierna.
I februari meddelade Skogsstyrelsen sin nya tolkning av artskyddsförordningen som i praktiken riskerade att påverka råvaruförsörjningen till skogsindustrin negativt. Efter hård kritik ska regeringen nu ändra förordningen, men osäkerheten är fortfarande stor. Det finns även andra politiska förslag som riskerar att minska tillgången på skogsråvara, till exempel EU-kommissionens förslag till reviderad LULUCF-lagstiftning.
– Detta, tillsammans med det ovissa geopolitiska läget, medför många frågetecken för den svenska skogsindustrin framöver. I förlängningen riskerar de olika politiska besluten att slå mot den gröna omställningen, arbetstillfällen och möjlighet att upprätthålla god offentlig service i hela Sverige, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Skogsindustrierna.
Även läget på trävarumarknaden är ovanligt svårt att sia om.
– Det lär vara svårt för trävarumarknaden att uppnå någon form av normalt läge under rådande omständigheter. Den väntade återhämtningen efter pandemin uteblir troligen. Ur ett strikt trävaruperspektiv innebär kriget i Ukraina störningar i den ryska exporten, vilket bör märkas först på den europeiska marknaden där det också kan uppstå brist på trävaror, säger Christian Nielsen, analytiker inom trävaror på Skogsindustrierna.
Under de senaste åren har efterfrågan på förpackningsmaterial varit stabil. Nya investeringar görs, vilket skapar ökad tillgång på förpackningsmaterial.
– Inom grafiskt papper har utvecklingen varit den motsatta, produktionskapaciteten har minskat. Efterfrågan på tidnings- och magasinpapper har fallit under flera år och nedgången väntas fortsätta. Priserna har förvisso stigit på senare tid, men lönsamheten är fortsatt relativt svag. De högre priserna bromsar därmed nedläggningarna av bruk, men leder inte till att produktionskapaciteten byggs ut, säger Katrin Heinsoo, analytiker inom papper och massa på Skogsindustrierna.
Kontakter
Kerstin HallstenChefsekonom
Tel:0702-67 70 25kerstin.hallsten@skogsindustrierna.seChristian NielsenAnalytiker - trävaror
Tel:072-209 84 30christian.nielsen@skogsindustrierna.seKatrin HeinsooAnalytiker - Papper och massa
Tel:08-762 72 42katrin.heinsoo@skogsindustrierna.seBilder

Dokument
Om
Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.
Följ Skogsindustrierna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna
Han skapade konst av din julgran19.4.2023 07:29:54 CEST | Pressmeddelande
Många var de gotlänningar som gav sina julgranar till konstnär Peter Lindberg när julen var över. Nu har granarna fått nytt liv, och blivit ett konstverk som visualiserar cirkularitet och hur beroende vi är av varandra. Projektet är ett samarbete med Skogsindustrierna. Den 18 april startar en auktion där pengarna oavkortat går till återuppbyggandet av Ukraina.
Ida Klamborn, Lindex, Skogsindustrierna och Södra i cirkulärt samarbete18.4.2023 10:55:01 CEST | Pressmeddelande
En unik klänning av träfibrer och återvunnen textil, smyckad med detaljer av uttjänt julgran ska uppmärksamma hur vi konsumerar och hur vi bättre kan cirkulera material. Klänningen är signerad modedesigner Ida Klamborn i ett samarbete mellan designern, Skogsindustrierna och Lindex i textil baserad på råmaterialet OnceMore® av Södra.
Prisas för forskning om material som ska efterlikna naturen12.4.2023 08:14:21 CEST | Pressmeddelande
Forskaren Rana Alimohammadzadeh vid Mittuniversitetet är årets pristagare av Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds pris ”Young Researcher´s Award”. Hon får priset för forskning om superhydrofobiska material av cellulosa och nanocellulosa.
Prisas för sin forskning om en helt ny massa av cellulosa12.4.2023 08:11:39 CEST | Pressmeddelande
Yuanyuan Li får ta emot Stiftelsen Gunnar Sundblads forskningsfonds Kompetensutvecklingspris 2023. Priset om 700 000 kr får hon för framställningen av en helt ny cellulosamassa – Aero-pulp. Massan kombinerar vanlig pappersmassa med nanocellulosa och genererar ett material med stark kapacitet att adsorbera vatten och bra isoleringsförmåga.
Rekordstarkt år för skogsindustrin – men orosmoln vid horisonten2.3.2023 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Trots dämpad global ekonomisk utveckling och en osäker världsmarknad blev 2022 ett rekordstarkt år för den svenska skogsindustrin. Aldrig tidigare har skogsindustrin exporterat till ett så högt värde. Men nu hotar orosmoln vid horisonten i form av höjda räntor, energipriser och osäkerhet på exportmarknader. Det är några av slutsatserna i Skogsindustriernas senaste marknadsrapport ”Så går det för skogsindustrin” för helåret 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum