
Professor Malin Sund föreslås bli ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd

Cancerfondens forskningsnämnd bedömer alla ansökningar om forskningsanslag och beslutar om medel till de projekt som har störst chans att nå framgångsrika resultat. Under 2022 delade Cancerfonden ut 900 miljoner kronor till cancerforskning.
Malin Sund disputerade inom molekylärbiologi, är klinisk specialist i kirurgi med fokus på cancerkirurgi och professor i kirurgi vid Umeå universitet och Helsingfors universitet. Hon är också överläkare i kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus.
– Det är en stor ära att bli föreslagen som ordförande för forskningsnämnden och jag ser mycket fram emot att fortsätta och utveckla det viktiga arbete som Cancerfonden gör för cancerforskningen, säger Malin Sund.
Malin Sund har bland annat forskat på cancer i bukspottskörteln. Idag upptäcks tumörer i bukspottkörteln alldeles för sent, vilket gör att dödligheten är hög. Därför har Malin Sund drivit forskningsprojekt för att hitta markörer som tidigare kan indikera att någon har cancer.
– Malin Sund har en stark meritlista med såväl svenska som internationella uppdrag. Som tidigare vice ordförande för forskningsnämnden har hon dessutom erfarenhet från Cancerfonden och den kunskap som krävs för att leda forskningsnämndens utveckling och arbete de kommande åren, säger Teddy Falkenek som är ordförande för Cancerfondens valberedning.
Professor Malin Sund föreslås efterträda professor emeritus Klas Kärre som varit ordförande sedan 2013.
– Malin Sund har publicerat över 200 vetenskapliga artiklar och är en högt citerad internationell cancerforskare med bred förankring i hela fältet. Jag är mycket glad att kunna föreslå henne som ny ordförande, säger Eva Hellström Lindberg som har lett valberedningens arbete med att hitta en ny ordförande för forskningsnämnden.
Det är viktigt att Cancerfonden fortsätter att stötta grundläggande forskning om cancer, menar Malin Sund.
– Men jag hoppas också på att jobba mer med att få in forskning i sjukvården så att den kommer till nytta för alla cancerpatienter. Jag vill gärna arbeta med att stimulera den utvecklingen, säger Malin Sund.
Valet av ny ordförande till forskningsnämnden sker på Cancerfondens huvudmannamöte den 24 maj.
Kontakter
David Holm GaticaCancerfonden
Tel:076 814 74 76david.holmgatica@cancerfonden.seBilder

Om

Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Nytt sfi-projekt ska få nyanlända att upptäcka cancer i tid30.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vem som insjuknar och vem som överlever cancer påverkas av utbildning, bostadsadress och inkomst. Även språkbarriärer kan vara en faktor för deltagandet i screeningprogam. Som ett led i att minska skillnaderna i insjuknande och överlevnad gör Cancerfonden nu en riktad insats mot elever på sfi-programmen.
Miljonregn över sju Uppsalaforskare - ska ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden sju cancerforskare vid Uppsala universitet. En extra satsning görs på forskning som syftar till att patienter ska kunna leva ett bra liv under och efter en cancerbehandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever. Uppsalaforskaren Hanna Mogensen är en av dem som beviljas medel inom satsningen.
Fem Skåneforskare ska ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden fem cancerforskare vid Lunds universitet. En extra satsning görs på forskning som syftar till att patienter ska kunna leva ett bra liv under och efter en cancerbehandling. Något som blir allt viktigare i takt med att fler överlever. Lundaforskaren Marlene Malmström är en av dem som beviljas medel inom satsningen.
13,7 miljoner kronor till Göteborgsforskare för att ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden forskare vid Göteborgs universitet för 13,7 miljoner kronor. Elinor Bexe Lindskog är en av dem, hon vill undersöka om patientens eget immunförsvar kan modifieras till att attackera och döda cancerceller.
4,6 miljoner kronor till Umeåforskare för att ta fram morgondagens cancerbehandling27.3.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu finansierar Cancerfonden forskare vid Umeå universitet för 4,6 miljoner kronor. Julius Semenas är en av dem, han vill utveckla säkrare och effektivare behandlingsmetoder vid spridd prostatacancer.