Region Örebro län

Program för att locka fler resenärer till kollektivtrafiken

Dela

År 2030 ska andelen resor som görs med kollektivtrafiken inom Örebro län ha ökat väsentligt. Det är målsättningen som uttrycks i det regionala trafikförsörjningsprogram för åren 2022-2030 som samhällsbyggnadsnämnden nu skickar ut på remiss.

- Åka kollektivt är ett smart och smidigt sätt att ta sig fram, minskar trängsel och erbjuder hållbara alternativ för den som behöver resa, och jag hoppas att vi under de kommande åren kan få fler att se fördelarna med att låta bilen stå kvar i garaget till förmån för bussen eller tåget, säger Nina Höijer (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Programmet skickas nu ut på remiss till bland annat länets kommuner, angränsande regioner, myndigheter, näringsliv och intresseorganisationer. Där finns också de insatser som väntas krävas för att nå målsättningen om fler kollektiva resor.

- I korta drag kan man säga att det ska vara enkelt att hitta information om var och hur ofta bussarna och tågen går och vad det kostar att åka, och att den som väljer att resa med oss ska kunna känna sig trygg med att buss och tåg både avgår och kommer fram i rätt tid, säger Nina Höijer.

Det Nina Höijer beskriver kan sammanfattas som ett löfte till resenärerna om att alla ska kunna resa med någon form av kollektivtrafik, att nöjdheten med den senaste resan ska vara på topp och att fordonens negativa påverkan på hälsa och miljö är så liten som möjligt.

De remissinstanser som ges möjlighet att komma med synpunkter på trafikförsörjningsprogrammet ombeds att återkomma med svar senast den 31 oktober i år.

Kontakt

Nina Höijer, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, telefon: 072-085 34 10

Lina Ramberg, kollektivtrafikstrateg vid Länstrafiken, Region Örebro län, telefon: 019-602 39 25

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Höijer
Nina Höijer
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Örebro bör bli en av huvudorterna för det civila försvaret1.12.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

När det civila försvaret ska organiseras för att framöver kunna möta större kriser bör Örebro spela en central roll i arbetet – som huvudort för Mellersta civilområdet. Det är slutsatsen i det brev som Sveriges justitie- och inrikesminister Morgan Johansson inom kort får ta emot från Andreas Svahn (S) och Fredrik Larsson (M), ordförande i regionstyrelsen i Region Örebro län respektive Region Värmland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum