Program höst/vinter 2020 Stadsmuseet och Medeltidsmuseet
Den 15 september släpps biljetterna till en välmatad programhöst med nedslag i Stockholms historia, samtid och framtid.

I föreläsningar, stadsvandringar, utställningar, föreställningar och visningar ger vi olika perspektiv på vår stad och stadsbor. Den 15 september släpps biljetterna till program oktober–december. Ur programmet:
Stadsmuseet
Martin Rörbys succéserie med personliga föreläsningar om Stockholm fortsätter.
Krokikvällarna med historiska kläder fortsätter med start år 1820 för att sluta år 1976.
Träffarna med byggnadsantikvarier har varit mycket populära sedan öppningen, vi fortsätter på torsdagar fram till och med 17 december. Här kan man få råd om hur man bevarar kulturhistoriska värden vid t ex renovering.
Korta gratisföreläsningar i serien Staden & vi ger inblickar i hur en familj som bodde i Stadsmuseets byggnad hade det, hur modellen av Klarakvarten tillverkades och hur det går till att samla på Stockholm.
Den ruggiga publikfavoriten Paradise Lost Södermalm är tillbaka med vandringar bland likdelar, pest och styckmord på Södermalm.
I temavisningar av museet undersöker vi stadens sexualhistoria, brott straff, 1700-talsmålaren Sevenbom och historiska kvinnoliv.
I temaföreläsningar med fri entré hör vi om ruinromantik, stadens grönytor, kvinnligt nätverkande och kulturhistorisk klassificering.
För barn blir det höst- och vinterlovsveckor, visningen Det magiska huset – om vårt hus – Rim och ramsor och Historiedetektiverna. Och favoritvandringen Jakten på Jack i Gamla stan är tillbaka.
Digitala visningar på tisdagar udda veckor – vi bjuder på tips och smakprov med visningar, föreläsningar och presentationer i och utanför museet.
Alla program i Stadsmuseets kalendarium
Medeltidsmuseet
Följ med museet in i medeltiden! Ur programmet:
Gratis arkeologivandringar vid Lilla Rosendal
Visning av Medeltidsmuseets nya utställning Stockholms blodbad 500 år
Hör om personerna i blodbadsdramats mitt och följ med till platserna för en av de mest omtalade händelserna i Sveriges historia.
Upptäck Medeltidsmuseet i mörker i den populära ficklampsvisningen under höst- och jullov.
Gratis digitala visningar jämna veckor på Medeltidsmuseets sociala medier.
Välkommen in till Medeltidsmuseets barnverkstad för att pyssla.
Hör om de arkeologiska fynd som påträffats vid utgrävningarna av Slussen
Nyckelord
Kontakter
Göran Berseliuskommunikatör
Ansvar: kontakter med press och media, koordinerar Stadsmuseets externa kommunikation. Redaktör för Stadsmuseets webbplats.
Ernesto Garzónkommunikatör
Ansvar: Medeltidsmuseets externa kommunikation. Redaktör för Medeltidsmuseets webbplats.
Bilder

























Om
Aktuella. Historiska. Personliga. Angelägna. Mörka. Roliga. Viktiga. Vackra. Stora. Små. Staden har alltid varit fylld av berättelser.
Vi ser det som vår uppgift att tillgängliggöra dessa berättelser. Vi gör det genom att samla, forska, värna, bevara, beskriva, dokumentera, engagera, förtjusa, inspirera, levandegöra, lära, lyssna och underhålla. Berättelser får oss att minnas vår stads historia och uppkomst. Berättelserna ger oss en inblick i vår stads utveckling. Och samtidigt som vi blickar bakåt så ger berättelserna oss perspektiv på vår egen tid.
Vår idé är att finnas mitt i allt det där. Mitt i berättandet. Vi vill vara en plats för stockholmsberättelser. En plats för stockholmare och stadens besökare.
Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Stockholmia
Ny bok: Att forma en ny tid. Kvinnor som samhällspedagoger runt 1900. En kollektivbiografi.26.10.2020 12:44:33 CET | Pressmeddelande
I kvinnors kamp och strävan för rätten till arbete, bildning och medborgarskap gick några pionjärer före. Boken handlar om ett fyrtiotal kvinnor verksamma kring sekelskiftet 1900 i Stockholm. Gemensamt för dem är en inriktning mot vad författarna kallar ett samhällspedagogiskt arbete.
Medborgarhuset i stockholmarnas hjärta – ny bok av Astrid Hasselrot24.9.2020 11:31:11 CEST | Pressmeddelande
Lördag 26 september återinvigs Medborgarhuset i Stockholm efter cirka 4 års renovering. I samband med detta ger Stockholmia förlag ut en rikligt illustrerad bok av författaren Astrid Hasselrot, som belyser Medborgarhusets tillblivelse, dess dramatiska historia – och något av den framtid som väntar huset och användarna efter den nu pågående renoveringen.
Skogskyrkogården 100 år – och 25 år som världsarv14.9.2020 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 19 september är det 100 år sedan Stockholms världsarv Skogskyrkogården invigdes. Det firar Stockholm med en utställning och en nygjord film.
Stockholms blodbad 500 år – ny utställning på Medeltidsmuseet. PRESSINBJUDAN31.7.2020 11:58:02 CEST | Pressmeddelande
Medeltidsmuseet öppnar för besökare igen den 11 augusti med en ny utställning – Stockholms blodbad 500 år. Utställningen har gjorts i nära samarbete med Stockholms universitet och speglar den senaste forskningen. Här finns fynd från tiden, Björn Eneroths dramatiska målning av blodbadet och Karl-Olof Björks skulpturgrupp ”Stockholms blodbad”.
Ulf Lundin: Dag för dag • Lars Epsteins Stockholm31.7.2020 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Utställningar. Stadsmuseet i Stockholm visar fotografier av Ulf Lundin och Lars Epstein, 11 augusti–11 oktober 2020.
Stadsmuseet och Medeltidsmuseet öppnar igen 11 augusti31.7.2020 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Efter att ha haft stängt sedan i mars på grund av coronaviruset öppnar Stadsmuseet och Medeltidsmuseet igen 11 augusti.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum