Sigtuna kommun

Programmet för Sigtuna kommuns bostadsbyggande är antaget

Dela

De kommande fem åren finns en målsättning att bygga omkring 2 250 nya bostäder i Sigtuna kommun. Prioriteringen ska framför allt ligga på småhus och bostadsrätter, med syftet att skapa mångsidiga bostadsområden och motverka segregation.

Foto: Sigtuna kommun
Foto: Sigtuna kommun

Det totala antalet bostäder i kommunen uppgick den 1 januari 2020 till nästan 20 000. Drygt 40 procent av dessa var hyresrätter.

- Bostadspolitiken spelar en viktig roll i arbetet med att komma tillrätta med de socioekonomiska utmaningar som finns i vissa kommundelar, där byggandet tidigare fokuserat på flerbostadshus och då främst hyresrätter. Genom en balans mellan olika upplåtelseformer skapas väl integrerade och mångsidiga bostadsområden vilket motverkar segregation, säger Mats Weibull (M), ordförande bygg- och trafiknämnden.

Annat som lyfts i programmet för bostadsbyggande är att varje kommundel ska få utvecklas utifrån sina starka sidor, sin kulturella identitet och sina förutsättningar och att tryggheten och gemenskapen i kommundelarna ska förbättras genom fysiska åtgärder i den yttre miljön samt fortsatt bostadssocialt arbete.
Värdefulla grönområden liksom de kulturhistoriskt värdefulla delarna ska bevaras och hållbarhet ska vara ett ledord, bland annat genom att alltid arbeta och tänka klimatsmart.

Det var under kommunfullmäktiges sammanträde den 16 december som programmet för bostadsbyggande antogs.
Programmet redovisar mål och inriktning för bostadsbyggande i Sigtuna kommun under åren 2021-2025 och är satt med hänsyn till bland annat befolkningsutveckling, näringslivets förändringar samt framtida infrastruktur och kollektivtrafik.

- Programmet är unikt på det sättet att vi uppdaterar våra siffror varje år i varje projekt, därmed blir styrningen lättare och konsekvensen tydligare att se. Vi för också en bred dialog med exploatörer och SigtunaHem samt mellan berörda förvaltningar inom kommunen. Det gör att vi uppnår en bred förankring och får en större träffsäkerhet i byggprognoserna, säger Andreas Thoor, planchef i Sigtuna kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Sigtuna kommun
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 48 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum