Göteborgs stift

Projekt för unga sverigefinländare deltar i Göteborgs Film Festival

Dela

Tro, hopp och drömmar är ett projekt inom Svenska kyrkan där unga sverigefinländare får chansen att fördjupa sin kunskap om den egna kulturella identiteten. Helgen 4-5 februari deltar projektdeltagare i Göteborgs Filmfestival. Enbart i Göteborg bor det 30 000 människor med finskt påbrå. Sverigefinnarna är inte bara en nationell minoritet i Sverige men även den största minoritetsgruppen i Norden.

I år är det Finlands 100-årsjubileum och den 24 februari firas sverigefinländarnas dag i Sverige.

Under drygt ett års tid utforskar 15 ungdomar i åldrarna 15-25 år med sverigefinsk och tornedalsk bakgrund sitt arv. Tanken är att de sedan ska hjälpa Svenska kyrkan att stärka sitt arbete bland dessa minoritetsgrupper.

Sveriges största minoritetsgrupp

– Unikt med det här projektet är att det just riktar sig till andra- och tredje generationens sverigefinländare. Det handlar om Sveriges största minoritetsgrupp med en halv miljon människor. Men den har varit osynlig både utåt och inför sig själv, säger Kai Latvalehto, projektledare för Tro, hopp och drömmar.

– Till skillnad mot första generationens sverigefinländare så är ju de yngre generationerna uppväxta med lika bra svenska som om det vore ett modersmål. Den finska bakgrunden präglar på olika sätt, men för många är det något man har kvar att utforska djupare.

Stärka sverigefinska arbetet

Deltagarna i projektet kommer att utbildas till mentorer och dessutom ta fram olika former av inspirationsmaterial. Deras uppgift blir sedan att hjälpa Svenska kyrkans församlingar att stärka sitt arbete bland den sverigefinska befolkningen. Till projektet kommer också flera kulturskapare med minoritetsbakgrund att knytas, musikern Love Antell och skådespelaren Tanja Lorentzon är två av dem.

– Unga minoriteter har rätt till sitt språk och rätt till inflytande. Det här projektet stärker medvetenheten om det och skapar nätverk som varar livet ut, säger Kai Latvalehto.

Deltar i filmfestivalen i Göteborg

Helgen den 4-5 februari deltar projektdeltagare i Göteborg Film Festival. Bland annat blir det Mingel på Café Nina på lördagen. Då medverkar UTU-gruppen, gymnasister i Göteborg som studerar finska, finska studeranden i GBG, regissör Visa Koiso-Kanttila från Finland, representanter från projekten Fin i Väst och Ungas röst, samtliga gästföreläsare under helgen.

Några utdrag ur det preliminära programmet för Göteborgs Film Festival 4-5 februari

  • Lördag 12.30 Homesick, (Alexandra Lind, regi) dokumentärfilm om Viktor Fors Mäntyranta och hans morfar Eero Mäntyranta, skidkungen. Viktor berättar om sina rötter i Tornedalen och sverigefinskheten.
  • Lördag 15.15 Starboys (Visa Koiso-Kanttila, regi), världspremiär på GIFF
  • Lördag 17.00 Mingel på Café Nina, Stigbergstorget. Närvarande och inbjudna: UTU-gruppen, gymnasister i Göteborg som studerar finska, finska studeranden i GBG, regissör Visa Koiso-Kanttila från Finland, representanter från projekten Fin i Väst och Ungas röst, samtliga gästföreläsare under helgen.
  • Söndag 9.00 Kid Svensk (Nanna Huolman, regissör). Nanna talar om sin film och sverigefinskhet. Har även med sig en tjugoårig ung kvinna, som har gjort en kortfilm ang. sin finska bakgrund.
  • Söndag 9.00 Ingen riktig Finne (regi: Mika Ronkainen). Utvald till årets bästa nordiska dokumentär på GIFF 2013. Huvudpersonen Kai Latvalehto berättar om filmen.
  • Söndag 12.00 Mette Muhli (fotograf). Mette visar och pratar om sina bilder, som avspeglar hennes sverigefinska bakgrund.
  • Söndag 12.30 Kid Svensk (Nanna Huolman, regissör). Nanna talar om sin film och sverigefinskhet. Har även med sig en tjugoårig ung kvinna, som har gjort en kortfilm ang. sin finska bakgrund.
  • Söndag 14.00 Söndagssällskapets seminarium om språk och identitet, arrangeras av http://www.finland100.se/

Ungdomskontakter:
Wanja Pekola, Västerås, 17 år, wanpek@live.se 070 041 89 72
Nora Eriksson, Göteborg, 16 år, norah.eriksson@gmail.com 072-2421298

Projektledare:
Kai Latvalehto, kai.latvalehto@svenskakyrkan.se 0730-936 468

Nyckelord

Kontakter

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Prata med en teolog – Nyhet på Bokmässan25.9.2018 08:05Pressmeddelande

När Bokmässan i Göteborg på torsdag slår upp portarna finns Svenska kyrkan med som vanligt. På Se människan-scenen avlöser samtalen med författare varandra under dagarna fyra. Nyhet för året är Teologiska hörnan. Där finns namnkunniga teologer till hands för att samtal om det som mässbesökarna vill tala om, bland andra biskop Susanne Rappmann som gör sin första Bokmässa som biskop i Göteborgs stift.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum