Akademiska sjukhuset

Projekt ska kartlägga hur mer cancervård kan ges nära hemmet

Dela

Hur kan cancervården bli mer tillgänglig och flyttas närmare patienterna i Uppsala län? Det ska kartläggas inom projektet ”Cancervård närmare hemmet” som startar i höst. Bakgrunden är utmaningar inom cancervården, att allt fler invånare kommer att insjukna i och leva med cancer. Den 26 augusti hålls en digital konferens om satsningen, ledd från Akademiska sjukhuset.

I höst startar utvecklingsprojektet "”Cancervård närmare hemmet", ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Bristol Myers Squibb.
I höst startar utvecklingsprojektet "”Cancervård närmare hemmet", ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Bristol Myers Squibb.

- Den demografiska utvecklingen, med alltfler äldre invånare, samt tillkomsten av nya, effektiva behandlingar sätter ökat tryck på cancervården. Samtidigt finns ambitionen att vården ska anpassas mer individuellt, med hänsyn till patienternas egna behov och önskningar, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.

- Vi har sett en genomsnittlig ökning av patientantalet på cirka fem procent de senaste åren. Vi måste därför vända på alla stenar för att undersöka hur vi ska kunna hantera detta och ge en lika god vård till alla våra patienter, säger Henrik Lindman, tf verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar.

Allt fler får och lever med cancer. Många patienter behandlas också idag längre för sin sjukdom och vården måste därför anpassas utifrån patienternas unika livssituationer där tid för familj och arbete är viktiga delar. Att skapa närhet till vård är något som också pågår genom regionens arbete med effektiv och nära vård 2030.

Enligt Henrik Lindman handlar en fråga om möjligheten till decentralisering, att flytta vården närmare patienterna, till exempel att patienter har kontakt med filialer i behandling och uppföljning eller att vissa behandlingar administreras i deras hem. Andra frågor gäller effektiveringen och utnyttjandet av dagens behandlingsavdelning på Akademiska sjukhuset.

Inom ramen för projektet ska man undersöka om det går, och om patienter är intresserade av, att få sin vård närmare och/eller vid andra tidpunkter än idag. Alla behöver kanske inte resa till Akademiska sjukhuset för att erhålla rutinbaserad behandling och någon kanske fördrar att få behandling kvällstid. Projektet ska bland annat undersöka om vård kan erhållas i Enköping, Tierp eller Östhammar - antingen via filialer till den onkologiska avdelningen vid Akademiska sjukhuset eller i patienters hem.

Utvecklingsprojektet sker i samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Bristol Myers Squibb (BMS) samt Adxto Care.

Det lanseras vid en digital konferens ledd från Akademiska sjukhuset 26 augusti.

- Detta är ett otroligt inspirerande projekt för att utveckla vården. Min förhoppning är att det ska bana väg för mer utveckling av vård nära patienten. Att flytta ut specialistvården från Akademiska sjukhuset är en förutsättning för att klara av den demografiska utvecklingen samtidigt som patienten slipper resa långa sträckor för att få vård. Vi behöver mer utvecklingsprojekt med företag för att klara av den framtida vården, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.


För mer information, kontakta:

Marianne van Rooijen, tf sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 13 42, e-post: sjukhusdirektor@akademiska.se

Henrik Lindman, tf verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar (onkologkliniken), Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 91 42, e-post: henrik.lindman@akademiska.se

 

Följande personer medverkar i konferensen den 26 augusti:

Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen
Hans Hägglund, nationell cancersamordnare, SKR
Margareta Haag, ordförande Nätverket mot cancer
Hans-Inge Persson, författare, debattör och närståenderepresentant
Maria Andersson Ödman, verksamhetsutvecklare inom blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset
Henrik Lindman, tf verksamhetschef blod- och tumörsjukdomar, Akademiska sjukhuset
Sara Sveijer, sjuksköterska på onkologisk behandlingsavdelning (OBA)

Nyckelord

Bilder

I höst startar utvecklingsprojektet "”Cancervård närmare hemmet", ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Bristol Myers Squibb.
I höst startar utvecklingsprojektet "”Cancervård närmare hemmet", ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och Bristol Myers Squibb.
Ladda ned bild
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Henrik Lindman, tf verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar (BOT), Akademiska sjukhuset
Henrik Lindman, tf verksamhetschef Blod- och tumörsjukdomar (BOT), Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen Fotograf: Magnus Laupa
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen Fotograf: Magnus Laupa
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1460 läkare, 2630 sjuksköterskor och barnmorskor samt 1 900 undersköterskor.

2020 var omsättningen cirka 10,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Sjukvårdsregion Mellansverige eller riket.

Sjukhuset har cirka 680 vårdplatser. Här görs varje år cirka 673 000 öppenvårdsbesök och drygt 29 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Framsteg inom proteinforskning förbättrar diagnostik vid alzheimer20.9.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det senaste året har mycket har hänt som förbättrar möjligheterna att diagnostisera och behandla Alzheimers sjukdom. För första gången har ett biologiskt läkemedel riktat mot sjukdomsmekanismerna godkänts i USA och inom kort förväntas besked om godkännande inom EU. Blodprov, som mäter proteinet tau, väntas inom kort kunna ersätta invasiv lumbalpunktion inom diagnostiken. Dessutom har förståelsen ökat för ärftlig, aggressiv sjukdom. Utvecklingen uppmärksammas med anledning av internationella alzheimerdagen 21 september.

Medarbetardrivet förändringsarbete bidrar till en förbättrad arbetsmiljö inom sjukvården13.9.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur ska man komma tillrätta med arbetsrelaterad stress inom sjukvården? Medarbetarnas inställning och initiativ kan ge skjuts åt en positiv arbetsmiljöutveckling. Det visar en intervjustudie som genomförts på en av Akademiska sjukhusets utvecklingsavdelningar, som nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental research and public health.

Träningseffekter på lungvävnad fokus för KOL-studie7.9.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det är känt att fysisk aktivitet har en positiv effekt på andningen vid KOL, men kunskap saknas om varför vissa med sjukdomen blir bättre än andra. Efter årsskiftet startar en studie i Uppsala och Lund, där patienterna ska träna under ledning av en fysioterapeut under tre månader och testas före och efter träningsperioden. Forskningen uppmärksammas i samband med internationella fysioterapidagen 8 september.

Leverkirurgi och lokal värmebehandling sammankopplas med ökad överlevnad vid spridd endokrin bukspottkörtelscancer1.9.2021 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Neuroendokrina tumörer i bukspottskörteln sprider sig ofta till andra organ. Sjukligheten är lägre och överlevnaden betydligt längre för patienter som, efter att primärtumören i bukspottkörteln tagits bort, fått behandling lokal värmeablation eller kirurgi för levermetastaser, jämfört med om enbart primärtumören tagits bort. Det framgår av en studie vid Akademiska sjukhuset och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum