Linköpings kommun

Projekt Smarta resan i fyra nya stadsdelar

Dela

Under 2016 genomför Linköpings kommun projektet Smarta resan i ytterligare fyra stadsdelar: Ekängen, Ullstämma, Harvestad och Berg. Smarta resan är ett projekt för att öka det hållbara resandet.

Under 2014 genomförde kommunen Smarta resan som ett pilotprojekt i tre stadsdelar för att testa olika metoder för att få fler att resa hållbart. Kommunen har låtit utvärdera effekten av de olika metoderna, både på kort och lång sikt. De metoder som fungerat bäst ska nu användas i nya stadsdelar under året.

– När vi exempelvis följt upp resvanorna hos de vardagsbilister som var testresenärer på elcykel, visade det sig att hela 40 procent i huvudsak cyklar till arbetet ett år efter avslutad kampanj. Det är ett strålande resultat, säger Sandra Viktor, kommunikatör för hållbart resande.

Under 2016 genomförs projektet Smarta resan i Ekängen, Ullstämma, Harvestad och Berg.

Smarta resan innehåller i huvudsak tre olika metoder för hållbart resande:

  • Vardagsbilister kan ansöka om att bli testresenär på elcykel i två veckor, i vissa stadsdelar/områden även prova på kort med Östgötatrafiken.
  • Förskolor får erbjudande att låna el- assisterade lådcyklar, med plats för fyra barn i varje, för att kunna utforska naturen i närområdet.
  • Skolorna uppmuntras arbeta med att få föräldrar att gå- och cykla med sina barn till skolan genom kampanjen ”Bilgymnastik”.

Mer information på kommunens webbplats. Se länkar under rubriken resurslänkar längre ner på denna sida.

Kontaktperson: Sandra Viktor, kommunikatör för Hållbart resande, Linköpings kommun telefon 013-20 89 79.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum