Projektet ReCod sätter ut de första torsklarverna i Östersjön
I förra veckan genomfördes de första utsättningarna av torsklarver som kläckts fram inom projektet ReCod. Proceduren att sätta ut torsklarver är delikat, men förhoppningen är att många av dem kommer klara sig och växa upp till livskraftiga torskar.
Uppskattningsvis 100–200 000 små torsklarver sattes ut i Baggensfjärden i Stockholms skärgård - en av tre platser som projektet ReCod identifierat som gynnsamma för torsklarver. Utsättningarna kommer ske två gånger i veckan hela sommaren med målet att sätta ut ca 1–1,5 miljoner torsklarver årligen.
Läs mer om hur utsättningen går till här.
Om projektet
Idag finns bara ett fåtal platser i Östersjön med de syre- och salthalter som krävs för att torsken ska lyckas med sin reproduktion – förutsättningar som gör det svårt för ett överfiskat och försvagat bestånd att återhämta sig. Projektet ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön ska testa om det går att hjälpa torsken förbi det sårbara äggstadiet och därmed öka antalet småtorskar i havet. Målet med projektet är att genomföra försök med utsättningar av 4 – 6 dagar gamla torsklarver på tre platser utmed ostkusten (Baggensfjärden i Stockholms skärgård, Tvären utanför Nyköping och Kappelshamnsviken på norra Gotland) där vi undersöker om larverna överlever och klarar att etablera sig. Om försöken blir framgångsrika finns möjlighet för återetablering av torsken i Östersjön på fler platser, något som ökar chanserna att bevara och skydda det unika östra beståndet. På sikt är förhoppningen att förutsättningarna för torsken i Östersjön ska förbättras och att den naturliga rekryteringen av torsk återigen ska öka.
ReCod finansieras och genomförs av BalticWaters2030 och Uppsala universitet.
Nyckelord
Kontakter
Konrad StralkaVerkställande ledamot
Tel:+46 (0)70 750 23 31konrad.stralka@balticwaters2030.orgLänkar
Om

Lilla Frescativägen 4B
11418 Stockholm
https://balticwaters2030.org/
BalticWaters2030 är en oberoende stiftelse som arbetar långsiktigt för en friskare Östersjö. Stiftelsen genomför storskaliga, åtgärdsorienterade miljöprojekt och bedriver tillämpad forskning för att visa vilka åtgärder som kan bidra till ett friskare hav och livskraftiga fiskbestånd.
BalticWaters2030 verkar också för att sprida kunskap om Östersjöns miljö till allmänhet, myndigheter och beslutsfattare. Målet är att öka kunskapen om de utmaningar som havet står inför och bygga opinion så att beslut blir tagna och åtgärder genomförda.
Följ Insamlingsstiftelsen BalticWaters2030
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Insamlingsstiftelsen BalticWaters2030
Kvoterna ett hårt slag mot Östersjön18.10.2022 10:29:47 CEST | Pressmeddelande
Nu har Östersjöländerna beslutat om fiskekvoter för 2023. Resultatet är ett fortsatt riskfyllt fiske på höga kvotnivåer som riskerar Östersjöns födobas – sillen.
Tid att flytta fiskefrågorna från näringsdepartementet3.10.2022 09:28:20 CEST | Pressmeddelande
I decennier har fiskefrågorna sorterats under näringsdepartementet. Samtidigt har utvecklingen för fiskbestånden varit dyster, med ett överfiske som rubbat ekosystemet och lett till kollaps för torsken, kris för sillen och stark tillbakagång för många andra arter. Vår nya regering har nu möjlighet att placera fiskefrågorna där de borde vara – under miljödepartementet.
Sillkrisen i Östersjön är en miljöfråga – var är miljöministern?25.8.2022 13:25:00 CEST | Pressmeddelande
Annika Strandhäll bör ta ansvar för Östersjöns miljö och se till att Sverige, trots riksdagsval och regeringsförhandlingar, agerar beslutsamt för att fiskekvoterna sätts på en nivå som inte riskerar Östersjöns miljö.
Provfiske visar på lovande utsikter för torsklarver som sätts ut i Stockholms och Nyköpings skärgård30.6.2022 09:43:53 CEST | Pressmeddelande
Projektet ReCod har som mål att under fem års tid sätta ut 1–1,5 miljoner torsklarver/år på några utvalda platser i Östersjön. Två av platserna är Baggensfjärden i Stockholms skärgård och Tvären utanför Nyköping. Provfisken i vikarna som genomförts i juni tyder på lovande förhållanden för larverna.
Miljömärkning av fisk - håller den vad den lovar?23.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Konsumenter har genomgående stort förtroende för olika miljömärkningar, men levererar miljömärkning av fisk på sina löften? Vid en fördjupad granskning framgår att det finns utrymme för förbättringar och att tydligare information till konsumenterna behövs.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum