Tekniska verken i Linköping

Projektstart för framtidens sorteringsanläggning

Dela

Efter ett par års förstudier trycker nu Tekniska verken i Linköping på startknappen för en banbrytande anläggning för avfallssortering som ska öka materialåtervinning och cirkulära flöden.

Skissbild 1: WINELL & JERN ARKITEKTER
Skissbild 1: WINELL & JERN ARKITEKTER

Den nya automatiserade anläggningen kommer att sortera ut plast, metaller, papper och ej utsorterat organiskt material från det avfall som Tekniska verken tar hand om. Syftet är att öka materialåtervinningen. 

- Den nya anläggningen kommer att minska de globala koldioxidutsläppen avsevärt samtidigt som vi ökar materialåtervinningen. Anläggningen blir en viktig kugge i den cirkulära ekonomin och en pusselbit i vår strävan att bli ännu mer resurseffektiva, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef på Tekniska verken i Linköping. 

Anläggningen kommer att få toppmodern teknik för att kunna ta tillvara så stora resursvärden som möjligt ur avfallet. Med denna satsning flyttar Tekniska verken gränserna för vad resurseffektiv avfallshantering innebär, menar Charlotta Sund:

- Sorteringsanläggningen kommer att finnas där som ett skyddsnät som fångar upp det som hamnat på fel plats. På så sätt får mer material en andra chans samtidigt som vi minskar de globala koldioxidutsläppen. Med detta nya angreppssätt kommer vi att ta ett ordentligt kliv uppåt i avfallstrappan och använda de material som finns i våra avfallsflöden på bästa sätt, säger hon. 

Ett komplement till källsortering
Projektet är ett viktigt led i klimatomställningen men ersätter inte Linköpingsbornas egen sortering av hushållsavfall. 

- Nej, det är viktigare än någonsin att alla drar sitt strå till stacken och fortsätter källsortera, gärna ännu mer än idag.  Kvaliteten på materialet som ska återvinnas blir högre när det sorteras vid källan i hushållet, alltså direkt ner i återvinningskärlen. Så ju mer förpackningar som hushållen sorterar och lämnar direkt till materialåtervinning desto bättre, avslutar Charlotta Sund.

Om projektet
Sorteringsanläggningen kommer att byggas inom Gärstadområdet och Tekniska verken beräknar att investeringen kommer att uppgå till cirka 400 miljoner kronor. Anläggningen delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet – klimatinvesteringsstöd uppgår till 35 procent av de stödberättigade investeringarna, högst 134 miljoner kronor. Enligt projektplanen sker byggstarten 2023 och anläggningen beräknas vara i drift under 2025. Totalt beräknas anläggningen minska utsläppen med cirka 77 000 ton koldioxidekvivalenter per år.

För mer information, kontakta gärna:

Charlotta Sund, vd och koncernchef: 013-30 86 50 eller Charlotta.sund@tekniskaverken.se

Michael Fahlström, affärsområdeschef Värme och kyla: 013-20 90 42 eller Michael.fahlstrom@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Skissbild 1: WINELL & JERN ARKITEKTER
Skissbild 1: WINELL & JERN ARKITEKTER
Ladda ned bild
Skissbild 2: WINELL & JERN ARKITEKTER
Skissbild 2: WINELL & JERN ARKITEKTER
Ladda ned bild
Logotyper Klimatklivet & EU.
Logotyper Klimatklivet & EU.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Linköpings- och Mjölbyborna har sänkt sin elförbrukning under hösten11.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Under oktober månad använde Tekniska verkens privatkunder i Linköping 17 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade samma hushålls elförbrukning med cirka 12 procent jämfört med september 2021. Privatkunderna i Mjölby-Svartådalen använde 22 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade Mjölbybornas elförbrukning med cirka 14 procent jämfört med september 2021.

Energiförbrukningsmätare årets vinnare i Innovation Camp11.11.2022 08:50:33 CET | Pressmeddelande

Igår kväll utsågs vinnarlaget i den årliga tävlingen Innovation Camp på Tekniska verken i Linköping. Elever från Platengymnasiet, Katedralskolan och Curt Nicolin Gymnasiet tog hem priset för företagsidén Voltsave som erbjuder en mätare med tillhörande app som visar energiförbrukningen i hemmet. Tjänsten "Tally" tydliggör i ett första steg kopplingen mellan varmvatten och energiförbrukning, då mätaren kan skruvas fast på alla vattenkranar. På sikt ska applikationen kunna visa hemmets hela energiförbrukning, för att påverka beteendet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum