RF/SISU

Prova på dag på 400 skolor för 80 000 barn under Idrottens dag

Dela

Fredag den 24 september är det Idrottens dag. Då kommer 80 000 barn på 400 skolor i 140 av Sveriges kommuner att inspireras till rörelse och träning och få prova på olika idrotter.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

– Vikten av rörelse och gemenskap har under pandemin blivit tydligare än någonsin. Vi vet samtidigt att klyftorna mellan de som redan är aktiva och de som ännu inte hittat till idrottsrörelsen riskerar att växa. Att ha Idrottens dag i samarbete med skolor över hela landet gör att vi når alla barn som bäst behöver ges en chans att hitta glädjen i rörelse, en idrott och en lokal idrottsförening, säger Stefan Bergh, generalsekreterare Riksidrottsförbundet.

Skolorna som deltar i Idrottens dag arbetar med Rörelsesatsning i skolan tillsammans med RF/SISU distrikt och lokala idrottsföreningar. Totalt kommer 40 olika idrotter att vara representerade med idrottsföreningar under Idrottens dag. Samarbete sker i första hand med kommuner och skolor i utvalda områden där behovet antas vara störst. Urvalet grundar sig på socioekonomisk profil och föreningsidrottens utbredning.

– RF/SISU distrikten bygger broar mellan skolan, de barn som är minst aktiva och de lokala idrottsföreningarna och samarbetet ökar hela tiden. Idrottens dag är en inspirerande dag med rörelse och glädje för barnen. Vi ser äntligen en öppning där föreningslivet lättare kan komma och möta barnen, även om vi följer rådande restriktioner. Detta är en del i återstarten och intresset är stort, säger Kristin Ekblom, Riksidrottsförbundets projektledare för Rörelsesatsning i skolan.

Riksidrottsförbundet är huvudarrangör av Idrottens dag tillsammans med samtliga 19 RF/SISU distrikt och lokala idrottsföreningar.

Lista med kontaktpersoner per distrikt som kan berätta mer om vilka skolor och idrottsföreningar (länk)

Här kan du läsa mer om Rörelsesatsningen i skolan (länk)

Här kan du läsa mer om Idrottens dag (länk)

Idrottens dag är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn över hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport. I år deltar över 40 länder, med det gemensamma budskapet #BeActive.

För mer information kontakta

Kristin Ekblom
Projektledare Rörelsesatsningen Riksidrottsförbundet
072-236 16 97

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum