Patent- och registreringsverket

PRV: Generaldirektör Peter Strömbäck besöker Paris i samband med svensk nominering i European Inventor Award

Dela

Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket är på plats i Paris för att närvara vid prisceremonin på European Inventor Award. Svensk miljöinnovation är i fokus då Mehrdad Mahdjoubi nominerats för sin uppfinning en energi- och vattensnål dusch som renar och återcirkulerar duschvattnet.

Generaldirektör Peter Strömbäck
Generaldirektör Peter Strömbäck

- Det är fantastiskt roligt att Mehrdad Mahdjoubis innovation får ett sånt här erkännande. Jag har följt hans resa på nära håll, den är otroligt imponerande. Den visar att innovationer, även från enskilda entreprenörer och små företag, är och måste vara en del av att lösa de utmaningar världen står inför, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

- Vi på PRV är extra stolta att svenska Mehrdad Mahdjoubi är nominerad, hur frågan om vattnets ändliga resurser ska lösas är helt klart en framtidsfråga. Dessutom ser vi att det händer mycket i Sverige inom miljöinnovation, och detta är såklart ytterligare ett bevis på det, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV.

Mehrdad Mahdjoubis dusch förändrar hur vi tänker på hushållens vattenförbrukning, särskilt i badrummet. Oas, är ett system med sluten slinga, Mahdjoubi kom på idén när han arbetade på NASAs Journey to Mars-projekt. Det filtrerar och återanvänder vatten för att konsumera 90% mindre vatten och 80% mindre energi än en vanlig dusch.

EPO:s uppfinnar- och innovationspris European Inventor Award delas ut årligen och syftar till att lyfta fram enastående innovatörer och uppfinnare, vars arbete i olika former bidragit – och bidrar – till förbättringar för människor runt om i världen. Vinnarna utses av en internationell jury i kategorierna: Industri, Forskning, Icke EPO-länder, Små och medelstora företag/SME samt Livsgärning.

Den kategori som Mehrdad Mahdjoubi är nominerad inom är Små- och medelstora företag inom Grön teknologi.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Generaldirektör Peter Strömbäck
Generaldirektör Peter Strömbäck
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Problem med piratkopiering av sportartiklar uppmärksammas internationellt25.4.2019 16:12:02 CESTPressmeddelande

Sportartiklar, kläder och skor av kända märken tillhör de produkter som det säljs mest piratkopior av i världen. Enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet, EUIPO, förlorar företag i EU motsvarande fem miljarder kronor per år på försäljningen av piratkopierade sportprodukter. För svenska sko- och klädhandeln innebär försäljningen av piratkopierade kläder och skor, inklusive sportkläder, att branschen går miste om 6,8 miljarder kronor per år.

Idag lanserar PRV Upphovsrättsskolan – en skolplattform för lärande om upphovsrätt11.3.2019 08:25:48 CETPressmeddelande

Varje gång som barn och unga använder surfplattor, datorn eller sina telefoner möts de av mängder med bilder, filmer, musik mm. Det blir allt svårare att avgöra vad som är tillåtet och inte, är det okej att dela bilder? Ladda hem filmen? Eller göra en meme av Marie Kondo? PRV har genom flertalet undersökningar sett att kunskapen om upphovsrätt är låg och därför lanseras nu Upphovsrättsskolan, en sajt med pedagogiskt innehåll riktad till elever i grundskolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum