Svenska kyrkan Norrköping

Psalmmaraton arrangeras i Norrköping

Dela
Under Kulturnatten arrangeras Norrköpings första Psalmmaraton i S:t Olai kyrka. Under åtta timmar, från 16.00 till midnatt, kan Norrköpingsborna sjunga psalmer tillsammans med körer, solister och kyrkomusiker.
Stefan Fred och Emil Holmberg är projektledare för Norrköpings första Psalmmaraton
Stefan Fred och Emil Holmberg är projektledare för Norrköpings första Psalmmaraton

Medverkande är bland annat solisterna Lisa Tilling, Veronica Knutsson och Maja Dusén, organisterna Stefan Fred, Emil Holmberg, David Löfgren, Ulf Tellin och en mängd Norrköpingskörer och deras körledare. Evenemanget startar kl 15.45 med tal av församlingsherde Linda Folebäck och nedräkning.

Emil Holmberg och Stefan Fred är projektledare. De tror att våra psalmer förvisso är ett älskat kulturarv, men ett kulturarv som vi håller på att förlora relation till.

-Det är väldigt få sånger som man kan spela idag och som alla kan sjunga med till, resonserar Emil. De flesta kanske kan gnola med i melodin, men det är sällan man hittar låtar som alla kan.

Skillnad var det för ett par hundra år sedan. Då var psalmboken ofta den enda bok som hushållen ägde, en viktig bok för folkbildningen.

Den första riksomfattande psalmboken gjorde entre år 1695. Med hjälp av psalmboken lärde människor sig att stava och läsa och när de gamla fördes till den sista vilan var det vanligt att psalmboken placerades mellan deras knäppta händer. Den hade så stark ställning att den nytrycktes och användes av vissa församlingar ända in på 1900-talet.

Varför har vi förlorat relationen till psalmer idag, tror ni?

-Vi har lite svårt att ta oss tid idag, resonerar Stefan. Vi ska hela tiden stressa på och se framåt. Men vi behöver förstå vår tid både bakåt och framåt för att få perspektiv. I psalmboken kan man säga att man blandar sin röst med röster från människor genom många tidsåldrar. Här finns psalmer från såväl medeltid som helt nyskrivna.

Psalmmaratons upplägg bygger på 16 pass där de musikmedverkande byter av varandra under hela kvällen. Ett maratonschema visar den exakta tidpunkt då psalmerna spelas, så att var och en kan närvara vid tidpunkten för favoritpsalmen. Kyrkomusikernas utmaning blir att hålla det exakta tidsschemat.

Är ni nervösa över att hålla tidsschemat?

-Jag kan känna lite spänning över att sätta timingen, säger Stefan. Men vi har duktiga kyrkomusiker som har mycket rutin under dop, vigslar och begravningar att tajma musiken. 

Vad gör man om tiden börjar ta slut?

-Små missöden kommer nog att hända tror jag, säger Stefan. Men jag är trygg med våra duktiga kyrkomusiker.

Vad vill ni att människor ska uppleva?

 -Ständig pågående sång! Jag hoppas att människor kommer att känna sig omslutna av värmen i sången och upplever sången som ständigt pågående. Det är en väldigt fin bild av livet, säger Emil.

I början av 1819 kom en ny svensk psalmbok ut. Då hade naturvetenskaperna och det rationalismen slagit igenom, vilket hade gjort 1695 års psalmbok föråldrad. Här möter vi bland annat Var hälsad, sköna morgonstund och Bered en väg för Herran.

1937 var det dags igen för en ny psalmbok. Nu finns nordbornas allra största favorit med: Härlig är jorden. Härlig är jorden toppade listan när en unik nordisk undersökning gjordes där 3700 människor fick välja sin favorit.

Här hittar du Kulturnattens maratonschema:
www.svenskakyrkan.se/norrkoping/psalmmaraton​

Kontakt:

Emil Holmberg, organist och projektledare för Psalmmaraton
011-241431
emil.o.holmberg@svenskakyrkan.se

Stefan Fred, organist och projektledare för Psalmmaraton
011-241433
stefan.fred@svenskakyrkan.se

Bilder

Stefan Fred och Emil Holmberg är projektledare för Norrköpings första Psalmmaraton
Stefan Fred och Emil Holmberg är projektledare för Norrköpings första Psalmmaraton
Ladda ned bild
Stefan Fred och Emil Holmberg är organisterna som planerar Psalmmaraton i S:t Olai kyrka mitt i Norrköping
Stefan Fred och Emil Holmberg är organisterna som planerar Psalmmaraton i S:t Olai kyrka mitt i Norrköping
Ladda ned bild
I S:t Olai kyrka mitt i Norrköpings centrum arrangeras Norrköpings psalmmaraton under Kulturnatten.
I S:t Olai kyrka mitt i Norrköpings centrum arrangeras Norrköpings psalmmaraton under Kulturnatten.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

Unga musikstipendiater utsedda18.12.2023 09:58:29 CET | Pressmeddelande

S:t Olofs församling har utsett årets stipendiater. Det stora GT Bäckmansstipendiet på 150000kr har gått till 27-åriga Ebba Lejonclou, som en puff framåt i karriären som operasångerska. Det lite mindre Ribbingsstipendiet på 60000kr gick till 19-åriga David Hjärtström, som har kyrkorgel som främsta instrument. Stipendiaterna både tar emot sina stipendier och visar upp sina förmågor i den traditionsenliga stipendiatkonserten i S:t Olai kyrka på trettondagen.

Hedvigs kyrka firar 350 år20.10.2023 13:30:13 CEST | Pressmeddelande

Hedvigs kyrka invigdes under allhelgonahelgen den 1 november 1673. Det innebär att den välkända kyrkan på Tyska torget firar 350 år. Med flera hundra år på nacken har kyrkan en lång historia, allra först som församlingskyrka åt den tysktalande befolkningen i staden. Nu finns en ny utställning i Hedvigs kyrka, som berättar om kyrkans historia och föremål. Kyrkan gör också en nysatsning på att hålla öppet på vissa vardagar för besökare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye