Volkswagen Personbilar

PSRX Volkswagen Sweden till Tyskland som mästare

Dela

Nykorade världsmästaren i FIA World RX Rallycross, Johan Kristoffersson, och Petter Solberg, ägare till och förare i PSRX Volkswagen World RX Team Sweden, står nu inför den näst sista omgången i World RX-serien med en svit av sju segrar av tio möjliga.

Så vad gör man då?

Man ändrar ingenting.

Hur förändras strategin för PSRX Volkswagen Sweden när teamet vunnit förarmästerskapet och teammästerskapet när två tävlingar återstår?

Det gör den inte. Ingenting förändras.

Ingenting, utom leendena på medlemmarna i teamet från Torsby i Värmland. Killarna och tjejerna i PSRX Volkswagen Sweden blir lätta att känna igen under helgens World RX i Estering, Tyskland. Det är de som går omkring med vansinnigt lyckliga uttryck i ansiktet.

Det här har varit en drömsäsong för Petter Solbergs team, och ingen har njutit mer 2017 än mästaren Johan Kristoffersson.

- Jag har varit litet i en annan värld sedan jag vann titeln i Riga (Lettlands World RX den 15 och 16 september), säger 2017-mästaren.

- Att vinna ett världsmästerskap är något jag drömt om, och jobbat för, sedan jag var barn och när det till slut händer, måste jag vara ärlig och säga att det levde helt upp till förväntningarna. Att vara världsmästare är det bästa som någonsin hänt!

- Men det som verkligen gjorde det speciellt för mig var att vi samtidigt vann teammästerskapet. Ärligt talat, vi säger det varje vecka och jag är säker på att det finns de som när de hör det här (läser det här, mästaren…) som säger. ”Ah, den där Kristoffersson snackar om teamet igen, bla, bla, bla.” Men jag säger det igen; det här teamet är inte som något annat jag upplevt, det är som en familj.

- Varje enskild medlem i teamet har jobbat så hårt de senaste nio månaderna – vi förtjänar alla en bit av det som hänt. Vi har arbetat, vunnit och blivit världsmästare tillsammans.

Johan startar i den här helgens World RX i Tyskland efter förbluffande fem segrar i rad. Att vinna på söndag skulle innebära en sjunde seger för säsongen på elva tillfällen och en åttonde seger på rad för säsongen för PSRX Volkswagen Sweden.

Som tur är har Johan inside information om hur man ska vinna i norra Tyskland – Petter Solberg vann där för tre år sedan.

Vår tvåfaldige världsmästare i rallycross och team-ägare, Petter Solberg, kommer till Tyskland bara fem dagar efter en framgångsrik operation av hans brutna nyckelben – resultatet efter en olycka i semifinalen senast i Lettland.

Typiskt nog ser Petter Solberg som vanligt bara framåt och är bara intresserad av nästa utmaning och nästa race.

- Buxtehude är en bra bana. Vi har haft några bra race där tidigare. Det är en speciell känsla att komma dit som mästare. Naturligtvis gick det inte som jag skulle ha önskat i Lettland men det känns mycket tillfredsställande när jag haft tid att reflektera över vad vi gjort under säsongen. Ärligt talat, när jag tänker på var vi var när vi började tala med Volkswagen – två titlar och alla dessa segrar var i en annan värld. Men vi gjorde det, och vi har gjort det med det bästa teamet i världen, säger Petter.

Och den här helgen blir teamet 50 procent större sedan en tredje förare anslutit.

- Dieter Depping kör för oss i sitt hemmarace. Det är perfekt för teamet. Dieter är registrerad som vår andra chaufför för att ta teampoäng tillsammans med Johan. Han är en verkligt trevlig kille. Han kom för att testa med Johan och mig förra månaden, och jag tror att det hjälpte honom. Han är naturligtvis en mycket bra förare, men att jobba med den inställning som Johan och jag har på våra Polo, hjälpte honom också. Att köra fort på asfalt är naturligt för honom, men det är när man kommer in på det lösa underlaget som det börjar bli intressant, och Dieter har lärt sig mycket om det av teamet, säger Petter Solberg.

- Det är verkligen spännande för oss att starta med tre bilar, det visar att teamet kan växla upp än en gång när det gäller logistik och förberedelser.

Dieter erkänner att det inte behövdes mycket övertalning när samtalet kom med erbjudandet att ta en plats i världens snabbaste rallycrossbil.

- När Sven Smeets (chef för Volkswagen Motorsport) frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp i mitt hemmarace i Buxtehede, behövde jag inte mycket betänketid, förklarar 51-årige Dieter med ett leende.

- Jag ser verkligen fram emot tävlingen på Estering, men jag har också stor respekt för banan – särskilt starten.

- Hur som helst, jag är väl förberedd inför den här helgen. De senaste veckorna har jag tränat extra och ökat intensiteten i min normala workout – vilket förmodligen är nödvändigt för en gammal man som jag!

- Som tur är har Petter och Johan gett mig allt stöd med sin erfarenhet från rallycross och jag har fått några användbara tips, till exempel när det gäller race-strategi och starten. Så stort tack till Petter Solberg och hela hans team som tagit mig och min Polo under sina vingar inför den här tävlingen.

- Mina förväntningar är naturligtvis realistiska, men förhoppningsvis kan jag komma med några fina överraskningar.

Vad? När?

Kvalificering 1 – 2: lördag 30 september, 12.00 – 14.30

Kvalificering 3 – 4: söndag 1 oktober, 10.00 – 11.30

Semifinaler – final: söndag 1 oktober, 15.00

Ställningen i mästerskapet inför Tysklands World RX:

Förarmästersskapet:

1 Kristoffersson              271 poäng

2 Solberg                       209 poäng

3 Ekström                       204 poäng

4 Loeb                           194 poäng

5 Bakkerud                     165 poäng

6 Hansen                       152 poäng

Teammästerskapet:

1 PSRX Volkswagen Sweden           480 poäng

2 Team Peugeot-Hansen                   346 poäng      

3 EKS                                                 274 poäng

VM-deltävlingen i rallycross i Estering, Tyskland direktsänds på SVT1 på söndag kl 14.00 – 16.00

Är du journalist och önskar ytterligare information? Kontakta då Per-Espen Löchen, Media Manager PSRX Volkswagen Sweden tel. 076-110 71 10 eller Marcus Thomasfolk, Informationschef Volkswagen Sverige, 08-553 867 97 eller 070-35 896 57,marcus.thomasfolk@volkswagen.se 

År 2016 levererade Volkswagen 5 987 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2016 totalt 57 832 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,5 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, Tiguan, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Johan inför Estering Johan Kristoffersson är redan världsmästare när han ställer upp i säsongen näst sista omgång i World RX i Tyskand.
Johan inför Estering Johan Kristoffersson är redan världsmästare när han ställer upp i säsongen näst sista omgång i World RX i Tyskand.
Ladda ned bild
Petter inför Estering Petter Solberg kommer till start bara fem dagar efter operationen av hans brutna nyckelben.
Petter inför Estering Petter Solberg kommer till start bara fem dagar efter operationen av hans brutna nyckelben.
Ladda ned bild

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarVolkswagen Group Sverige AB är Sveriges största bilimportör och en av landets största bildistributörer.Volkswagen Group Sverige marknadsför bilar av märkena Volkswagen, Volkswagen Transportbilar, Audi, Skoda, SEAT, Porsche - samtliga med starkt fäste på den svenska marknaden.I Volkswagen-gruppen ingår också bland annat dotterbolaget Europcar, som är verksamt inom biluthyrning.Från 1 januari 2002 är Volkswagen Group Sverige AB ett helägt dotterbolag till Volkswagen AG, Europas största biltillverkare.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum