Röda korset

Psykisk hälsa måste alltså tas på större allvar av alla samhällets aktörer

Dela
Den 10 oktober infaller Världsdagen för psykisk hälsa. Nära en miljard människor lever med någon form av psykisk ohälsa. Coronapandemin har förvärrat många människors psykiska hälsotillstånd och har lett till ökat lidande runt om i världen. I synnerhet då tillgången till vård minskat under pandemin. Detta gäller inte minst för unga. Nu krävs brådskande åtgärder och ökade medel för insatser inom psykisk hälsa och psykosocialt stöd.

- Coronapandemin har förvärrat det psykologiska läget hos miljontals människor, hårdast drabbas de som redan lever i konflikter och katastrofer. Vi ser även hur unga människor mår allt sämre. Psykisk hälsa är lika viktigt som fysisk hälsa. Både staten och civilsamhället spelar en viktig roll i hur vi kan lindra effekterna av människors psykiska ohälsa, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset.  

När samhället nu öppnar upp igen pågår ett intensivt lärande inför kommande kriser. Psykisk hälsa måste vara en del av hela samhällets förändringsarbete. Att förebygga psykisk ohälsa är en central del i Röda Korsets verksamhet. Den webbhubb för psykisk hälsa som Röda Korset tagit fram har till exempel har haft hundratusentals besökare sedan lanseringen. Psykisk ohälsa - såväl stress och oro som ångest och svårare psykiska tillstånd - ökar i samband med katastrofer, krig och kriser. De allra flesta av oss kan hantera det så länge våra grundläggande behov blir tillgodosedda och så länge vi får stöd genom våra naturliga nätverk och sociala sammanhang. Samtidigt är det helt avgörande att människor som faktiskt är i behov av vård för sin psykiska ohälsa får rätt insatser i tid, inte minst för unga. 

- Beslutsfattare måste förstå allvaret i barn och ungas psykiska ohälsa och sätta in de resurser som krävs för att möta det ökade behovet av stöd. Vi på Röda Korsets Ungdomsförbund ser att det måste bli tydligare var man som ung vänder sig för rätt stöd. Det behövs ökade insatser för att hjälpa unga att navigera mellan elevhälsa, psykiatri, vårdcentral, ungdomsmottagning och socialtjänst. Aktörer behöver samarbeta så unga inte faller mellan stolarna, säger Lotta Schneider, förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund. 

Psykisk hälsa måste alltså tas på större allvar av alla samhällets aktörer - nu finns ett förändringsfönster att stärka förutsättningarna och vår förmåga att hantera nästa kris bättre. Röda Korset uppmanar därför beslutsfattare på statlig nivå, i regioner och kommuner att redan idag: 

  • Arbete för tidiga insatser. Säkerställa tidig och stabil tillgång till vård inom psykisk ohälsa och psykosociala stödtjänster för personer som drabbas. Tidiga förebyggande insatser för barn och unga är särskilt viktiga, och kan vara en fråga om liv och död.   
  • Satsa lokalt. Starka och väl förberedda lokalsamhällen hjälper samhället som helhet att bättre svara upp för att möta psykiska hälsobehov, också i en kris. 
  • Satsa på hälsofrämjande. Aktiviteter som fysisk aktivitet och sociala kontakter främjar den psykiska hälsan och gör oss mer motståndskraftiga. 
  • Satsa på att integrera psykisk hälsa i krishanteringen. Psykisk hälsa måste integreras i alla åtgärder och insatser som ska möta människors behov under en kris. 

 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset finns över hela världen. Tack vare miljontals volontärer når vi fram till människor i kriser och katastrofer, även när det är svårt. Vi kämpar för att rädda liv och ge hopp, överallt och varje dag.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Nomineringarna till Röda Korsets Journalistpris 2024 är klara27.3.2024 07:50:00 CET | Pressmeddelande

Sedan 2006 har Svenska Röda Korsets journalistpris belönat en journalistisk gärning – i form av ett reportage eller särskild satsning – som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige. Idag har 14 bidrag gått vidare i nomineringen till Svenska Röda Korsets journalistpris 2024.

Ny mätning: tuffare ekonomiskt läge för barnfamiljer20.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

En ny Sifo-undersökning bekräftar civilsamhällets beskrivning: ett tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer med små ekonomiska marginaler. Undersökningen gjord på uppdrag av Röda Korset, Hyresgästföreningen, Majblomman och Rädda Barnen visar att 4 av 10 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har behövt låna pengar för att kunna betala grundläggande utgifter de senaste sex månaderna. 1 av 5 ensamstående föräldrar med lägre inkomst har inte haft råd att äta sig mätt vid något eller flera tillfällen de senaste sex månaderna. Läget för de mest utsatta familjerna är allvarligare än förra året.

Inbjudan till pressbriefing om barnfamiljers ekonomiska svårigheter7.3.2024 09:59:51 CET | Pressinbjudan

Välkomna till pressbriefing den 19 mars! Hyresgästföreningen, Majblomman, Rädda Barnen och Röda Korset bjuder in för att presentera en ny Sifo-undersökning om barnfamiljers ekonomiska situation idag. Undersökningen presenterar siffror på barnfamiljers svårigheter med vardagsekonomin och föräldrars möjligheter att förse sina barn med fritidsaktiviteter, mat, kläder och hur de ser på den ekonomiska situationen. Men också för att berätta hur trycket på våra verksamheter ökat i samband med det tuffa ekonomiska läget.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye