BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Psykisk ohälsa och familjekonflikter vanliga teman hos Bris i jul

Dela

Julen framställs ofta som barnens högtid och en fin tid på året då familjer får möjlighet att umgås tillsammans under helgerna. Den bilden vittnar inte de barn som hört av sig till Bris om i jul. Istället beskriver de julen som jobbig och ångestfylld.

”Hur ska man verka vara glad över att ha mycket tid med familjen när man egentligen mår skit och bara vill vara ensam?”*

Under jullovet (21/12-6/1) hade Bris kuratorer 1070 samtal i chatt, mejl och telefon. Det är ungefär lika många kontakter som Bris brukar ha under samma period. De vanligaste ämnena som barn hörde av sig om var psykisk ohälsa, familj och familjekonflikter och våld, övergrepp och kränkningar.

– Julen är en högtid som förknippas med gemenskap och värme, men för barn som har det jobbigt hemma kan julen bli extra tung med bråk, våld och fulla vuxna. Jämfört med resten av året hör fler barn av sig om familjekonflikter och om vuxnas missbruk, så har det varit även det här jullovet, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris.

Bris kuratorer lyssnar, stöttar och stärker barn i att hantera sin situation. Tillsammans med barnet hittar Bris strategier för att barnet ska kunna må bättre, och våra kuratorer motiverar och hjälper barnet att ta vidare hjälp om hen är otrygg i sitt hem.

Även under skollov handlar många samtal till Bris om skolan, och barn berättar om stress, prestationsångest eller om mobbning och utsatthet. Skolpressen och otryggheten kan göra att det är svårt att slappna av och vila.

–  Skolpressen och otryggheten tynger under hela lovet. Barn berättar för oss att det är svårt att slappna av och vila vilket påverkar deras mående. Nu när skolan och vardagen drar igång igen är det viktigt att alla vuxna som finns runt barn är lyhörda och finns där för barn som behöver stöd, säger Magnus Jägerskog.

* Citat från Bris livechatt om julen den 19 december 2019:

https://www.bris.se/for-barn-och-unga/livechatt/arkiverade-livechattar/livechatt/?id=91151bc5-4044-4f6b-81f4-88ed5474291d

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum