BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Psykisk ohälsa och familjekonflikter vanligast i samtal till Bris under jul

Dela

Julen framställs ofta som barnens högtid och en fin tid på året då familjer får möjlighet att umgås tillsammans under helgerna. Den bilden vittnar inte de barn som hört av sig till Bris om i jul. Istället beskriver de julen som jobbig och ångestfylld.

Under jullovet hade Bris kuratorer 1321 stödjande kontakter med barn och unga. I siffran är Bris telefon för vuxna om barn inkluderad.

De områden som barnen framförallt pratade om rörde ”psykisk ohälsa”, ”familj och familjekonflikter” och som tredje största område lyftes ”våld, övergrepp och kränkningar”.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat markant sedan 90-talet vilket är märkbart i Bris stöd då området är det vanligaste året om. Med anledning av det kommer Bris under de kommande åren att uppmärksamma och fokusera på att bryta den trenden med den ökande psykiska ohälsan och arbeta för att alla barn ska få sina rättigheter tillgodosedda vad gäller tillgång till vård och tidiga insatser när hen mår dåligt.

Att många barn hör av sig till Bris under julen är inget nytt. Julen 2015 ökade antalet kontakter med 40 procent i jämförelse med 2014. Under 2016 var trycket lika hårt som föregående år.

– Julen är en högtid som förknippas med gemenskap och värme, och som barnens högtid men många barn som har det jobbigt hemma upplever att julen blir extra tung med bråk, våld och fulla vuxna. Bris kuratorer finns där för de barn som inte har någon annan vuxen att vända sig till just där och då. Vi försöker alltid att få barnen att känna att det finns vägar framåt. Vi pratar om rätten att må bra här och nu samtidigt som vi vill ge dem hopp om att det kan bli bra, säger Catarina Nylund, kurator på Bris.

Bris finns på 116 111 och med mejl och chatt på bris.se

Brisbot finns på Messenger och Kik.

För mer information, kontakta: 
Anna Holmqvist, pressekreterare 
anna.holmqvist@bris.se 
070-779 95 06 

Barnens rätt i samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och unga samt upprätta möjligheter för dem att föra en dialog med vuxna. FN:s konvention om barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.se .

Bris telefonnummer för barn och unga: 116 111  

Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50   

PG: 90 15 04-1

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum