Region Örebro län

Psykisk sjukdom och demens tema på konferens för undersköterskor

Dela

Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor och skötare handlar i år om bland annat psykisk sjukdom och demens. Det är två ämnen som många tidigare konferensdeltagare efterfrågat. Den 18 november på Conventum i Örebro är det dags för den fjärde upplagan av konferensen.

Undersköterska är ett yrke som hamnade i händelsernas centrum under pandemin. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Undersköterska är ett yrke som hamnade i händelsernas centrum under pandemin. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Undersköterskor är en av de yrkesgrupper som hamnade i händelsernas centrum under coronapandemin. När det nu är dags för Region Örebro län att arrangera den fjärde Hälso- och sjukvårdsdagen för undersköterskor och skötare, USK-dagen, vill projektledaren Mia Haponski påminna om undersköterskornas betydelsefulla insats under pandemin.

- Det här är en yrkesgrupp som har visat upp en stor professionalitet, förstått allvaret i situationen och gjort ett fantastiskt jobb, säger hon.

Förra året ställdes USK-dagen in på grund av pandemin. Årets konferens blir därför den fjärde i ordningen. Konferensen arrangeras av Utbildningscentrum och Kompetensutvecklingsenheten inom Region Örebro län och är en kompetensdag som riktar sig till undersköterskor, skötare och vårdlärare. Utöver föreläsningar innehåller konferensen en mässdel med utställare.

- Syftet med konferensen är att undersköterskor och skötare ska få träffas över gränserna för olika vårdgivare och ha en rolig och givande dag, säger Mia Haponski.

Pratar om bemötande till psykiatriska patienter

Årets konferens handlar främst om demens och psykisk sjukdom. Det är två ämnen som många tidigare konferensdeltagare har efterfrågat. Edvard Hennerdahl, specialistsjuksköterska inom psykiatrisk vård ska prata om bemötande och förhållningssätt till psykiatriska patienter som vårdas inom den somatiska vården och Claudia Oberholzer, distriktssköterska, ska prata om olika former av demens.

Demens handlar också Linda Carlsson och RoseMaj Ingelstens föreläsning om. De jobbar på vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro och ska prata om hur helhetssynen är en nyckel till god demensvård.

Bland föreläsarna märks också inspiratören Ari Riabacke, en av Sveriges mest efterfrågade talare. Han har döpt sin föreläsning till ”Framtiden är här i dag – är du redo?”.

- Vi är väldigt glada för att Ari Riabacke kommer hit. Han skulle ha varit med redan förra året när vi fick lov att ställa in konferensen. Hans budskap är tänkvärt och en källa till inspiration, säger Mia Haponski.

Årets konferens är anpassad efter att pandemin ännu inte är över. Trots att de flesta restriktioner är borttagna har man valt att sprida ut mässdelen och sitta glesare under lunchen samt vara generösa med handspriten. För dem som är intresserade av att delta på årets konferens finns det fortfarande möjlighet att anmäla sig fram till och med den 8 november.

Mer information: https://uskdag.regionorebrolan.se/

Kontakt:

Mia Haponski
E-post: maria.haponski@regionorebrolan.se
Telefon: 019-602 57 76

Bilder

Undersköterska är ett yrke som hamnade i händelsernas centrum under pandemin. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Undersköterska är ett yrke som hamnade i händelsernas centrum under pandemin. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild
Mia Haponski. Foto: Region Örebro län
Mia Haponski. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Lägesbild corona: Region Örebro län inför ny rekommendation - provtagning enbart för personer med symtom17.1.2022 14:17:43 CET | Pressmeddelande

Smittspridningen i Örebro län har ökat kraftigt de senaste veckorna och trenden håller i sig. Regionen inför därför, från och med den 18 januari, en tillfällig rekommendation om att personer som är hushållskontakt eller varit i nära kontakt med en smittad provtar sig enbart vid symtom. Detta görs för att säkerställa att alla med symtom fortsatt ska kunna ta PCR-prov. Rekommendationen gäller i första hand till och med den 1 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum