PTK vill stärka anställningstryggheten
Nu går PTK in i förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Målet är att förbättra anställningstryggheten för privatanställda tjänstemän. PTK vill att arbetsgivare ska ta ökat ansvar för kompetensutveckling och att stöd för omställning även ska gälla visstidsanställda.
– Vårt mål är att stärka medlemmarnas anställningstrygghet. Trygghet skapas genom ett samspel mellan anställningsskydd, tillgång till kompetensutveckling, välfungerande stöd vid omställning och ekonomisk trygghet vid arbetslöshet, säger Martin Linder, ordförande för PTK.
Av januariavtalet framgår att LAS ska reformeras 2021. Om arbetsmarknadens parter kommer överens om ett förslag som ger ökad flexibilitet på arbetsmarknaden ska regeringen lägga ett förslag i linje med överenskommelsen.
– Som facklig arbetsmarknadspart tar vi ansvar för partsmodellen genom att utveckla avtalen. Att begränsa frågan om trygghet till att bara handla om LAS är för snävt. Självklart ska skydd mot godtyckliga uppsägningar finnas, men tryggheten sitter också i att ha rätt kompetens för dagens och morgondagens arbetsmarknad, säger Ulrika Lindstrand, ordförande för PTK-förbundet Sveriges Ingenjörer.
PTK menar att förstärkt kompetensutveckling, ökat stöd vid omställning och förbättrad ekonomisk trygghet vid arbetslöshet tillsammans med anställningsskyddet som regleras i lag och avtal är avgörande för anställningstryggheten för de 880 000 privatanställda tjänstemännen i PTK:s 27 fackförbund. Bland annat vill PTK se att arbetsgivare tar ett ökat ansvar för medarbetarnas kompetensutveckling.
– Kompetens är en nyckelfråga för Sveriges konkurrenskraft. Arbetsgivarna har länge beklagat sig över bristen på kompetens. Kompetensutvecklingen i anställningen är i första hand deras skyldighet och det ansvaret måste skärpas, säger Martin Linder.
Vidare vill PTK att stöd för omställning även ska gälla visstidsanställda, något som inte är fallet idag. Nära en miljon privatanställda tjänstemän på 35 000 företag med kollektivavtal omfattas redan idag av omställningsavtalet TRR.
– Kollektivavtalade lösningar skapar en stabilitet på arbetsmarknaden, oberoende av politiska vindar och statsbudgetar. Det är självklart att frågor om omställning och kompetensutveckling även fortsättningsvis ska regleras i avtal, säger Ulrika Lindstrand.
Nyckelord
Kontakter
Emilia EmtellKommunikationschef
Tel:073-745 36 03emilia.emtell@ptk.seLänkar
Om
PTK är en facklig arbetsmarknadspart med 27 fackförbund som samverkar. Vi arbetar för att alla privatanställda tjänstemän ska ha ett tryggt arbetsliv och en bra pension. Det gör vi genom att förhandla kollektivavtal och utbilda inom områdena pension, försäkring, omställning, inflytande och arbetsmiljö. Tillsammans representerar vi närmare 880 000 medlemmar i privat sektor. Mer än 2 miljoner anställda omfattas av våra kollektivavtal.
Följ PTK
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från PTK
PTK och Svenskt Näringsliv överens om bättre villkor i omställningsavtal11.1.2019 08:49:00 CET | Pressmeddelande
Betalda studier, ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom och sänkta avgifter för företagen. Det är resultatet av en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv om nya villkor i omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän.
Parterna bildar råd för samverkan i EU-frågor1.10.2018 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idag har LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildat Arbetsmarknadens EU-råd för att tillvarata parternas gemensamma intressen i arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå.
Fler unga ser värdet av tjänstepension14.9.2018 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
För nästan alla är tjänstepension den löneförmån som har störst ekonomiskt värde. Allt fler tycker också att det är den viktigaste förmån en arbetsgivare kan erbjuda. Särskilt stor är ökningen bland yngre. Totalt sett tycker nära sex av tio att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen. Det visar nya siffror från Sifo som presenteras inför Tjänstepensionens dag.
Fler tar ut tjänstepension efter 65 år4.7.2018 10:22:52 CEST | Pressmeddelande
De som har tjänstepensionen ITP tar ut sin pension allt senare. Det visar statistik som den fackliga arbetsmarknadsparten PTK presenterar i en ny rapport idag. Därmed utmanas bilden att tjänstepensionen är ett hinder för ett längre arbetsliv.
Tjänstemännens förtroende för privata pensionsrådgivare har rasat19.2.2018 07:28:00 CET | Pressmeddelande
En ny undersökning från PTK visar att var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privata pensions- och försäkringsrådgivare under det senaste året. Vi ser också att turerna kring finansbolaget Allra har skadat tjänstemännens förtroende för pensionsbranschen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum