Porsche Carrera Cup Scandinavia

Publiken tillbaka när Porsche Carrera Cup Scandinavia gästar Falkenberg

Dela

Klassiska Västkustloppet i Falkenberg avslutar ”första halvlek” i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2021. Tävlingen blir den första i mästerskapet med publik sedan Corona-pandemin drabbade Sverige. – Det blir fränt att få köra inför publik igen. Det var ett tag sedan, säger regerande mästaren Lukas Sundahl.

Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen

Publiken är tillbaka när Porsche Carrera Cup Scandinavia och Porsche Sprint Challenge Scandinavia gör stopp på Falkenbergs Motorbana 9-11 juli. Tävlingen kommer, i enlighet med nya rekommendationer från myndigheterna, att arrangeras med max 600 åskådare på publikplats per dag.

Dubbelseger i fjol

Lukas Sundahl har inlett säsongen som den mästare han är – fem raka segrar och maxpoäng i tabellen. Till Västkustloppet kommer Växjösonen med starkt självförtroende och en bra känsla i kroppen. 

– Det har fungerat otroligt bra hittills i mästerskapet. Knutstorp var jättebra och Anderstorp var också bra även om marginalerna där var lite mindre bitvis, säger Sundahl. 

Senast han tävlade på Falkenbergs Motorbana var i premiären 2020. Då vann han båda racen före Pontus Fredricsson. 

– Kvalet kunde ha varit bättre, men vi lyckades ta pole position i båda racen trots att jag fick mitt snabbaste varv struket i någon av kvalomgångarna. Racen var rätt så bra och jag minns att även Pontus hade bra fart. Han tycker också om banan.

Teknisk utmaning

Falkenbergs Motorbana är Sundahls favorit i kalendern.

– Anledningen till att jag tycker så mycket om Falkenberg är att banan är snabb och tekniskt utmanande. Tappar du en tiondel i första sväng så är det svårt att ta igen den någon annan stans med tanke på att varvet bara är 40 sekunder. Det är skitsvårt, konstaterar Sundahl, som självklart hoppas förlänga sin segersvit på Västkusten.

– Det är alltid skoj att vinna, säger han och ler. 

Persson tabelltvåa

Sundahl, som jagar sin fjärde raka Porsche Carrera Cup-titel, har ryckt åt sig en ledning på hela 60 poäng. Bakom honom är det emellertid jämnare med fem förare inom 17 poäng. Tvåa är nykomlingen Emil Persson, som inlett säsongen starkt. Hittills har Persson noterats för två andraplatser, en fjärde-, en femte- och en sjundeplats. 

– Rätt så bra, ger han sig själv i betyg efter deltävlingarna på Ring Knutstorp och Scandinavian Raceway.

Helt nöjd är han inte. 

– Jag är tävlingsmänniska och även om det här är min första säsong i mästerskapet vill jag såklart vinna. Det är därför jag håller på, säger 31-åringen från Karlskoga. 

Fragus-trio i toppen

Närmast efter sig i tabellen har Persson teamkompisarna i Fragus Motorsport, Hampus Ericsson och Pontus Fredricsson, fjolårets femma och tvåa i mästerskapet. Duon krokade ihop i kamp om ledningen i det andra racet i Anderstorp, en incident som tydliggjorde den tuffa konkurrenssituation som råder med en trio toppförare i teamet.

– Alla tre vill ju vinna och då blir det nog lätt att det kan hända sådana där grejer, även om jag tycker att det var otur att Hampus och Pontus stötte ihop. För mig som ny i klassen är det positivt att ha två snabba teamkollegor som man kan samarbeta med för att hitta de där extra tiondelarna för att komma närmare Lukas. Jag ser bara positivt på det, men det är klart att det kan bli incidenter. Det får man nästan räkna med när alla är med i toppen, säger Persson.

Ovan nämnda Fragus-trio skuggas i tabellen av Edvin Hellsten och Hugo Andersson. De är bara fem respektive sex poäng från tredjeplacerade Ericsson inför deltävlingen i Falkenberg. 

Rundquist tillbaka

Patrick Rundquist från Uppsala tvingades stå över deltävlingen i Anderstorp på grund av sjukdom. När konkurrenterna gjorde upp på den tidigare Formel 1-banan gick Rundquist en tuff fight mot körtelfeber och halsfluss på sjukhus.

Nu är han återställd, har kört en test på Mantorp Park och är sugen på att tävla igen. 

– Testet på Mantorp Park kändes helt perfekt, inga konstigheter alls. Det var otroligt skönt. Nu ser vi fram emot Falkenberg. Känslan är bra och målet är självklart att vara med i toppen, hälsar Rundquist, som givetvis vill avancera från sin 15:e plats i tabellen. 

Revanschsugen Karlsson

Christoffer Bergström toppar Masters Cup, mästerskapet i mästerskapet för amatörförare över 40 år, efter de inledande fem racen. Det blev en seger och en andraplats för stockholmaren i de inledande två heaten i Anderstorp, men det tredje tvingades han bryta. 

Samma öde drabbade en av Bergströms främsta konkurrenter om Masters-titeln, Thomas Karlsson. Hans helg startade i dur men slutade verkligen i moll. Efter en stark kvalinsats blev Falkenbergsföraren offer för olyckliga omständigheter i samtliga race. De två första lyckades han fullfölja, men efter en tackling mot räcket i det tredje var det slutkört. 

– Max oflyt i racen men farten var bra så det tar jag med mig. Ska bli kul att köra race på min hemmabana i helgen, hälsar en optimistisk och revanschsugen Karlsson, som från sin andraplats i Masterstabellen har 14 poäng att ta in på Bergström. 

Karlsson skuggas i sin tur av Krister Anedro och han har såväl Lars-Bertil Rantzow som prins Carl Philip tätt efter sig. 

Pallen för Magnussen?

Jan Magnussen nådde placeringarna fyra, sju och fem när han körde Porsche Sveriges gästbil i Anderstorp i mitten på juni. I Västkustloppet får publik och TV-tittare möjlighet att se den F1-meriterade dansken igen. Precis som senast kör han Porsche Sveriges gästbil med startnummer 911. 

Inhoppet blir Magnussens tredje på två säsonger i mästerskapet. Det första gjorde han på ett regnigt Drivecenter Arena i Norrland förra året. Där kvalade han trea och sjua, men tvingades bryta det första racet och slutade femma i det andra. 

I Anderstorp missade han Q2 och startade samtliga race från nionde position.

I Västkustloppet är förutsättningarna att Magnussen ska få ihop både kval och race goda. Falkenbergs Motorbanan har han nämligen färsk erfarenhet av. Han testkörde banan inför sitt gästspel i Porsche Carrera Cup Scandinavia förra året.

Intensiv Sprint Challenge-helg

Hittills har fyra race avgjorts i Porsche Sprint Challenge Scandinavia. I Falkenberg blir det dubbelt upp för förarna som kör Porsche Cayman GT4 Clubsport. Tävlingen i Halland innehåller nämligen fyra heat, två på lördag och två på söndag.

Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, har dominerat stort och vunnit samtliga race hittills i den nya succéklassen. Fortsätter han sin segersvit på hemmabanan i Falkenberg (Annervi är från Falkenberg men bor i Halmstad) blir det svårt för konkurrenterna att i de avslutande två deltävlingarna hindra honom från att erövra titeln.

– Det är det som är målet, att de ska få det kämpigt, flinar Annervi, som räknar med betydligt tuffare konkurrens i Falkenberg än senast i Anderstorp.

– Med tanke på banans karaktär kommer det att vara betydligt jämnare. I Falkenberg brukar det bli tajt, säger han. 

Annervis målsättning är givetvis att fortsätta vinna, men han vet också hur snabbt det kan vända i racing – hur små marginalerna mellan succé och misslyckande ibland är.

– Hittills har allt gått enligt plan, men bara för att vi leder slappnar vi inte av, säger han. 

Tätt bakom 

Annervi har redan ryckt åt sin en ledning på 37 poäng, men bakom honom är det betydligt hårdare. Tvåa med 71 poäng är Fredrik Danner och han har teamkompisen i Eken Motorsport, Per ”Ploppen” Andersson, bara fyra poäng bakom. Till Andersson har fjärdeplacerade Kenneth Ahnelöv, som tog säsongens första pallplats senast i Anderstorp, bara tio poäng. 

Ingemar Stenmark, som gjorde en uppmärksammad racingdebut i just Anderstorp, tävlar inte på Falkenbergs Motorbana. Det gör däremot 1984 års rallyvärldsmästare, veteranen Stig Blomqvist, som fyller 75 år senare den här månaden. Blomqvist jagar fortfarande sina första poäng i mästerskapet. Kanske kommer de, som en tidig födelsedagspresent, i ”dubbeltävlingen” i Falkenberg?

Live i Viaplay och V Sport Motor

Det blir mycket Porsche i Viaplay och V Sport Motor från Falkenberg. Eller vad sägs om livesändning från fem av sammanlagt sex race! 

På lördag visas, förutom de båda racen i Porsche Carrera Cup Scandinavia, även det andra av den dagens heat i Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

På söndag visas båda Sprint Challenge-racen. Även de på Viaplay och V Sport Motor.

Kommenterandet från Västkustloppet kommer att skötas av Janne Blomqvist, Robin Nilsson och Björn Wirdheim.

Sändningstiderna.

Lördag 10 juli

Viaplay och V Sport Motor

Kl 11.00: Race 1 Porsche Carrera Cup.

Kl 13.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge.

Kl 14.30: Race 2 Porsche Carrera Cup.

Söndag 11 juli

Viaplay och V Sport Motor

Kl 11.15: Race 3 Porsche Sprint Challenge.

Kl 14.00: Race 4 Porsche Sprint Challenge. 

Tidsschema Falkenbergs Motorbana 9-11 juli

Fredag 9 juli

Kl 09.00: Test 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 10.15: Test 1 Porsche Carrera Cup

Kl 10.55: Test 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 13.20: Test 2 Porsche Carrera Cup

Kl 15.30: Kval Porsche Sprint Challenge

Kl 16.10: Kval (Q1, Q2) Porsche Carrera Cup

Lördag 10 juli

Kl 09.55: Race 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 11.15: Race 1 Porsche Carrera Cup

Kl 13.00: Race 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 14.50: Race 2 Porsche Carrera Cup

Söndag 11 juli

Kl 09.00: Kval Porsche Sprint Challenge

Kl 11.15: Race 3 Porsche Sprint Challenge

Kl 14.00: Race 4 Porsche Sprint Challenge

Mästerskapsställning Porsche Carrera Cup Scandinavia.

1) Lukas Sundahl, Växjö, Sundahl-Pampas Racing, 135 poäng

2) Emil Persson, Karlskoga, Fragus Motorsport, 75

3) Hampus Ericsson, Kumla, Fragus Motorsport, 64

4) Pontus Fredricsson, Skogås, Fragus Motorsport, 60

5) Edvin Hellsten, Hovås, Nova Racing, 59

6) Hugo Andersson, Täby, Steber Racing, 58

7) Christoffer Bergström, Stockholm, Sundahl-Pampas Racing (M), 36

8) Lars-Bertil Rantzow, Båstad, R Competition (M), 35

9) Jan Magnussen, Danmark, Porsche Experience Racing, 35

10) Hampus Hedin, Västra Frölunda, Fragus Motorsport, 27

11) Thomas Karlsson, Falkenberg, Mtech Competition (M), 26

12) Carl Philip Bernadotte, Stockholm, Porsche Experienxe Racing (M), 25

13) Krister Andero, Falköping, Prido Racing (M), 23

14) Anton Marklund, Boliden, Mtech Competition, 19

15) Patrick Rundquist, Uppsala, Steber Racing, 16

16) Roger Hermansen, Norge, Jaffa-Hermansen Racing, 0

16) Fredrik Ekblom, Örebro, Porsche Experience Racing, 0

(M)= Masters Cup

Masters Cup.

1) Christoffer Bergström, 90

2) Thomas Karlsson, 76

3) Krister Andero, 72

4) Lars-Bertil Rantzow, 70

5) Carl Philip Bernadotte, 68

6) Roger Hermansen, 0

Teammästerskapet.

1) Sundahl-Pampas Racing, 215 poäng

2) Fragus Motorsport, 166

3) Porsche Experience Racing, 103

4) Mtech Competition, 95

5) Steber Racing, 74

6) Prido Racing, 72

7) R Competition, 70

8) Nova Racing, 59

9) Jaffa-Hermansen Racing, 0

Topp 10 Porsche Sprint Challenge Scandinavia

1) Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen – by AFR, 108 poäng

2) Fredrik Danner, Eken Motorsport, 71

3) Per Andersson, Eken Motorsport, 67

4) Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen – by AFR, 57

5) Janne Gustavsson, Stenhaga Motorsport, 40

6) Markus Lönnroth, Race Team Gelleråsen – by AFR, 38

7) Ronnie Gustafsson, Eken Motorsport, 28

8) Thomas Tedenström, Eken Motorsport, 28

9) Gustav Bard, Race Team Gelleråsen – by AFR, 26

10) Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, 26

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Emil Persson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen
Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Patrick Rundquist. Foto: Armin Hadzic
Patrick Rundquist. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Jan Magnussen. Foto: Jakke Röntynen
Jan Magnussen. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Christoffer Bergström. Foto: Jakke Röntynen
Christoffer Bergström. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Thomas Karlsson. Foto: Jakke Röntynen
Thomas Karlsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Robin Nilsson och Björn Wirdheim. Foto: Armin Hadzic
Robin Nilsson och Björn Wirdheim. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinavia



http://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Alla förare i Porsche Carrera Cup Scandinavia kör Porsche 911 GT3 Cup (991 II). 

I mästerskapet ingår Masters Cup för amatörförare över 40 år. 

2021 års mästerskap, som är det 18:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Ring Knutstorp 7-8 maj och finalen på Mantorp Park 1-2 oktober.

Sedan starten 2004 har Robin Rudholm, Jocke Mangs, Johan Kristoffersson och Lukas Sundahl vunnit mästerskapet tre gånger var. Sundahl är regerande mästare. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Många vinnare när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park2.10.2021 19:10:12 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl, Hampus Ericsson, Edvin Hellsten och Christoffer Bergström var de stora vinnarna när Porsche Carrera Cup Scandinavia avslutades på Mantorp Park. Med publiken tillbaka i svensk racing vann Sundahl två dueller mot Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist, Ericsson och Hellsten säkrade silver och brons efter stor dramatik och Christoffer Bergström tog sin första titel i Masters Cup.

Oavgjort mellan Rosenqvist och Sundahl i finalkvalet i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 18:52:03 CEST | Pressmeddelande

Det blev oavgjort i Smålandsderbyt i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park under fredagen. Värnamosonen, Indycar-stjärnan Felix Rosenqvist och fyrfaldige Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl från Växjö var snabbast i var sin kvalomgång och delar därmed första startled i lördagens båda race. – Lukas laddade hårt, han är grymt snabb, konstaterade Rosenqvist, som är gästförare i säsongsfinalen i Östergötland.

Meste mästaren Sundahl klar för fortsättning i Porsche Carrera Cup Scandinavia1.10.2021 08:09:47 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl kör vidare i Porsche Carrera Cup Scandinavia. Lagom till finalen på Mantorp Park 1-2 oktober gör mästerskapets framgångsrikaste förare tummen upp för en fortsättning. – Vi har gjort klart för ytterligare två säsonger och jag känner stor glädje över att få tävla med nya Porsche 911 GT3 Cup (992) till våren, säger den fyrfaldige mästaren från Växjö.

Lukas Sundahl skrev historia – först med fyra titlar i Porsche Carrera Cup Scandinavia18.9.2021 17:45:56 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia. Igen! Efter tre imponerande heatsegrar på Rudskogen Motorsenter skrev smålänningen ett stycke svensk racinghistoria genom att som förste förare erövra fyra titlar i det prestigefulla mästerskapet. – Roligt att lyckas med något ingen gjort tidigare, sa en mycket belåten Sundahl efter deltävlingen i Norge.

Lukas Sundahl tillbaka på vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia17.9.2021 20:09:43 CEST | Pressmeddelande

Lukas Sundahl har hittat vinnarspåret i Porsche Carrera Cup Scandinavia igen. Under fredagen vann den regerande mästaren det inledande racet på Rudskogen Motorsenter i Norge före Edvin Hellsten och Hampus Ericsson. – Roligt att få vinna igen, konstaterade Sundahl som efter fem raka segrar i början på säsongen blev utan vinst både i Falkenberg och senast på Gelleråsen Arena.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum