SHL Svenska Hockeyligan AB

Publikrekord i SHL 2019/2020 - högst totalpublik någonsin

Dela

SHL engagerar och publiken sluter upp bakom sina lag. Tio klubbar ökade sitt publiksnitt och det totala antalet besökare är det högsta i SHL:s historia - hela 2 159 989 personer.

Bild: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Bild: Petter Arvidsson/Bildbyrån

När vi nu är inne i maj månad kan SHL göra bokslut på ännu en publikmässigt fin grundserie. Totalt besökte 2 159 989 personer arenorna runtom i landet under de 364 matcherna som spelades. Det är den högsta noteringen någonsin i SHL, detta trots att den sista omgången spelades inför tomma läktare. En sista omgång som hade stort intresse på fler håll, innan Folkhälsomyndighetens riktlinjer om begränsning av publika evenemang, hade det sålts en hel del biljetter på förhand i arenorna. Exempelvis väntade ett, på förhand, slutsålt derby mellan Luleå och Skellefteå och ett skånederby mellan Rögle och Malmö som sällan har några tomma stolar.

Även snittet står sig bra historiskt sett. Vi får gå tillbaka till säsongen 2011/2012 för att hitta ett högre snitt. För SHL 2019/2020 har vi tittat på snittet innan den sista omgången för att göra siffrorna mest rättvisa. 

Frölunda i topp bland klubbarna

Förra säsongen klarade Frölunda av att slå 10 000 åskådare i snitt på sina hemmamatcher, vilket var en stark bedrift då ingen klubb fixat det de senaste åtta åren. Men göteborgarna klarade ändå av att öka sitt snitt ytterligare under SHL 2019/2020 och hamnade på 10579 personer. Detta är alltså innan den sista hemmamatchen mot Djurgården som spelades inför tomma läktare.

Tio av de tolv lag som spelade i SHL även 2018/2019 höjde sitt publiksnitt jämfört med den säsongen. Störst ökning svarade Brynäs för som ökade från 5231 till 6104 personer i snitt på sina hemmamatcher. Även det snittet är taget innan den sista hemmamatchen inför tomma läktare.

Också Rögle ökar rejält, med 9,6 procent. Det är endast Djurgården och Malmö som backar en del i sina publiksnitt. 

Örebro bäst i förhållande till kapacitet

Hela fem klubbar hade under säsongen en beläggningsrad på över 90 procent av respektive arenas kapacitet: Örebro, Rögle, Oskarshamn, HV71 och Färjestad. Örebro är allra vassast med ett snitt på 97 procent (5333 åskådare) av Behrn Arenas kapacitet på 5500. Men Rögle skuggar strax bakom på 96 procent (4848 åskådare av 5051) och sedan följer Oskarshamn (94,5 procent), HV71 (93,6 procent) och Färjestad (91,5 procent).

Kontakter

Bilder

Bild: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Bild: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

SHL Svenska Hockeyligan AB
SHL Svenska Hockeyligan AB
Box 5095
121 16 Johanneshov

https://www.shl.se

SHL ska som företrädare för klubbarna i ligan tillvarata gemensamma sportsliga och kommersiella intressen, och hanterar bland annat medierättigheter samt gemensamma huvudsponsorskap. SHL ska verka för en långsiktig stark liga och för en stark svensk ishockey som står sig internationellt. Ägarna är de klubbar som spelar i SHL som säsongen 2020/2021 är: Brynäs IF, Djurgården Hockey, Frölunda Indians, Färjestad BK, HV71, IK Oskarshamn, Leksands IF, Linköping HC, Luleå Hockey, Malmö Redhawks, Rögle BK, Skellefteå AIK, Växjö Lakers och Örebro Hockey.

Följ SHL Svenska Hockeyligan AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SHL Svenska Hockeyligan AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum