Audi

Q-familjen växer. Premiär för nya Audi Q8.

Dela

I Audi Q8 förenas elegansen i en fyradörrars lyxcoupé med den praktiska funktionen hos en stor SUV. Välutrustad, uppkopplad och tillräckligt robust för offroad-körning och samtidigt smidig och komfortabel i vardagen. Audi Q8 lanseras i Sverige under tredje kvartalet 2018.

Audi Q8
Audi Q8
  • Nydesignad grill för Q-modellerna och inspiration hämtad från Audi urquattro
  • Generös och elegant interiör med digitala touchskärmar och avancerad navigation
  • Fyrhjulsstyrning och quattro för smidiga köregenskaper och bästa framkomlighet.

Flexibel, sportig och elegant

Audi Q8 utstrålar sportig prestige som ingen annan SUV från märket med de fyra ringarna. Med en längd på 4,99, bredd på 2,00 och höjd på 1,71 meter är Audi Q8 både bredare, kortare och lägre än modellsyskonet Q7. Hjulbasen på nästan 3 meter ger en rymd i interiören som slår de närmaste konkurrenterna i viktiga mått som interiörlängd och huvudutrymme. För att öka antingen ben- eller bagageutrymmet efter behov erbjuds dessutom justerbart baksäte som kan flyttas i längdled. Med baksätena nedfällda rymmer bagageutrymmet upp till 1,755 liter.

Audi Q8 visar upp den nya fronten I Q-familjen

Med Singleframe-grillen i oktagon-design premiärvisar Audi Q8 också den nya fronten för Q-familjen. Kylargrillen är upprätt och tillsammans med spoilern som har dragits fram mot fronten och de stora markerade luftintagen förstärks den kraftfulla designen. Den eleganta och sluttande taklinjen övergår i vinklade D-stolparna som avslutas med  markerade s.k. quattro-blisters ovanför hjulhusen, som rymmer upp till 22-tumshjul. Flera detaljer är inspirerade av Audi urquattro där kraftfulla linjer skall återspegla dynamiken i den permanenta fyrhjulsdriften. Spoilern, diffusorn och listerna runt hjulhusen och i dörrarnas nedkant framhävs genom en kontrasterande lack för att poängtera offroad-looken.  LED-strålkastare är standard med HD Matrix LED teknik som tillval. Bakljusen binds samman av en ljuslist och en svart yta som känns igen från urquattron.

Sportig körupplevelse med avancerat chassi och effektiv mildhybridteknik

Audi är synonymt med quattro och quattro är detsamma som Audi – givetvis gäller det i allra högsta grad även Audi Q8, märkets största SUV. Den helt mekaniska mittdifferentialen överför kraften till framaxeln och bakaxeln med 40:60 –fördelning som standard. 254 millimeters markfrigång, korta överhäng och medlutsassistent gör att Audi Q8 kan tas sig an sämre vägförhållanden. Audi Q8 är standardutrustad med chassi med dämparreglering. Som tillval erbjuds dessutom adaptiv luftfjädring med dämparreglering, antingen i sport- eller komfortavstämning, som anpassar markfrigången efter körsituation och förarens preferens med så mycket som 90 millimeter. Utöver den progressiva styrningen som är standard erbjuder Audi även fyrhjulsstyrning. Det göra att bakhjulen kan vridas med så mycket som 5 grader – i lägre hastigheter i motsatt riktning för att öka smidigheten och vid högre hastigheter i styrriktningen för att öka stabiliteten.

Tack vare den nya mildhybridtekniken (MHEV) har alla drivlinor optimerats när det gäller bränsleförbrukning. Huvudelsystemet på 48-volt inkluderar två viktiga teknikmoduler: ett litiumjon-batteri och en remdriven startmotor/generator. Under inbromsning är det möjligt att återvinna upp till 12 kW som kan återföras till batteriet. MHEV-tekniken gör det även möjligt att rulla fritt under längre sträckor med avstängd motorn för att spara bränsle. Start-stop-systemet kan även aktiveras redan vid 22 km/h.

Digital och avskalad interiör

Interiören har designats för att ge en ren och avskalad känsla med helt integrerade digitala skärmar i nya MMI touch response. Den övre 10.1-tumsskärmen används för att styra infotainment och navigationssystem medan den nedre 8.6-tumsskärmen styr klimatanläggning och textinmatning. För att öka träffsäkerheten har skärmarna kompletterats med en kännbar och akustiskt bekräftelse när funktioner aktiveras.  Som alternativ finns naturlig röststyrning som tolkar vardagligt språk.  De flesta funktioner kan även styras via multifunktionsratten och visas i Audis helt digitala virtual cockpit framför föraren. Den högupplösta 12.3-tumsskärmen  kan växla mellan två visningslägen. I plus-versionen erbjuds även ett tredje sportläge. Med tillval som skräddarsydda ventilerade kontursäten med massagefunktion och Bang & Olufsen Advanced Sound System med 3D-ljud förhöjs körupplevelsen ytterligare.  

Smart uppkopplade: Audi connect och förarassistanssystem

Audi Q8 är standardutrustad med det avancerade infotainmentsystemet MMI navigation plus. Navigationssystemet kommer ihåg förarens preferenser baserat på tidigare resor och kan därför göra intelligenta förslag. Tack vare att bilarna är uppkopplade via Audi connect kan vägvisningen även kompletteras med förutseende information. Hela den uppkopplade Audi-flottan bidrar till de två Car-to-x-tjänsterna: trafikljusinformation och varningsinformation, där den senare t.ex. kan varna för halka. Audi connect-nyckeln som erbjuds som tillval gör att föraren kan låsa upp bilen och starta motorn genom en Android-telefon utrustad med NFC. Via myAudi appen kan föraren även överföra mobilens kalender och mötesplatser till navigationssystemet i bilens MMI.

Audi Q8 ökar både säkerheten och komforten med en mängd avancerade assistanssystem. Bl.a. erbjuds adaptiv farthållare, effektivitetsassistent, korsningsassistent, filbytesvarnare, trottoarkantsvarnare och 360 graders kamera. Bakomliggande till alla funktioner finns den centrala styrenheten som kontinuerligt beräknar en modell av omgivningen som används för att styra assistanssystemen. Beroende på tillval hämtas informationen från upp till  fem radarsensorer, sex kameror, tolv ultraljudssensorer och en laserskanner.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Audi Q8
Audi Q8
Ladda ned bild
Audi Q8
Audi Q8
Ladda ned bild
Audi Q8 interiör
Audi Q8 interiör
Ladda ned bild

Om

Audi
Audi

151 88 Södertälje

08-553 866 50http://www.audi.se
Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,8 miljoner nya bilar 2017. Företaget omsatte 60,1 miljarder euro 2017 och har över 90. 000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt och producerar bilar i 16 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet.  Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi levererade 1.812.500 bilar under 201810.1.2019 16:42Pressmeddelande

Audi levererade ca 1.812.500 bilar totalt under 2018, vilket var 3,5 procent färre än året innan. I Europa sjönk försäljningen med 13,6 procent, där generationsskiften av A1, A6, A7 och Q3 innebar att en tredjedel av volymen ställdes om, utöver anpassningen till den nya WLTP-körcykeln. I Kina befäste Audi positionen som det mest framgångsrika premiummärket för 30:e året i rad. I Nordamerika levererades 275.000 bilar, med nästan oförändrad volym jämfört med 2017 (-0.9%).

CES 2019: Audi gör bilen till VR-plattform7.1.2019 18:21Pressmeddelande

Audi definierar begreppet ”in-car entertainment” på nytt vid Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Med VR-glasögon kommer passagerarna i baksätet att få en ännu mer verklighetsnära upplevelse när de ser på film eller spelar under resan. Premiummärket visar upp en teknik som i realtid anpassar det virtuella innehållet till bilens rörelser. Om bilen svänger till höger gör t.ex. rymdskeppet samma sak. Via dotterbolaget Audi Electronics Venture GmbH har Audi varit med och grundat startupföretaget holoride GmbH, som planerar att kommersialisera det nya underhållningsformatet via en öppen plattform som blir tillgänglig för andra biltillverkare och utvecklare.

Audi e-tron provkörd i Abu Dhabi6.12.2018 10:13Pressmeddelande

Den 18:e september (CET) premiärvisades Audi e-tron i San Fransisco. Nu har de första journalisterna fått provköra elsuven på publika vägar i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Teststräckan startade i Masdar City, en av världens mest hållbara urbana stadsdelar, och fortsatte uppför berget Jebel Hafeet. Under nedfärden testades elbilens kapacitet att återvinna rörelseenergi. Tack vare ett nytt intelligent bromssystem kan över 90 procent av alla inbromsningar användas för att ladda batteriet i Audi e-tron.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum