Umeå kommun

Queer mötesplats på Hamnmagasinet blir permanent verksamhet

Dela

Det tidigare projektet Marsha, mötesplats för unga HBTQIA-personer, på Hamnmagasinet ungdomens hus blir nu permanent verksamhet. Från och med vecka 21 har mötesplatsen Marsha öppet varje onsdag för unga i åldern 13–21 år.

Mötesplatsen Marsha har tidigare bedrivits som ett projekt av RFSL Umeå under våren 2019. Från och med i vår bedrivs verksamheten av Fritidsförvaltningen i samverkan med RFSL. Mötesplatsen övergår också från att vara ett projekt till att bli en permanent del av kommunens verksamhet.

– Jag är så glad att återigen kunna säga att vi har en queer mötesplats för unga i Umeå. Att vi gör detta tillsammans med RFSL känns både självklart och nödvändigt eftersom vi sitter på olika kunskaper, erfarenheter och perspektiv. Det gynnar verksamheten och gör den hållbar i längden. Tänk om detta funnits i min ungdom, säger Mio Isenrot, fritidsledare och ledare för Marsha, Umeå kommun.

Verksamheten har tidigare fått utmärkelsen En trygg plats för HBTQ-personer av Rättighetscentrum Västerbotten. 

– Det märktes att en mötesplats för unga hbtqi-personer verkligen hade saknats. Vi fick stor respons och träffarna var välbesökta. Vi har arbetat hårt för en nystart sedan projektets slut och är mycket glada över att Umeå kommun väljer att satsa vidare på vårt initiativ och framförallt på unga hbtqi-personers hälsa i Umeå, säger Koko Molander, ordförande i RFSL Umeå.

Om mötesplatsen Marsha

Verksamheten riktar sig till ungdomar i åldern 13–21 år som identifierar sig som HBTQIA. Marsha håller till på Hamnmagasinet ungdomens hus onsdagar klockan 16.00–20.00. På plats finns två ledare som har uppdraget att stötta besökarna i att utforma verksamheten till en trygg plats med gemenskap och delaktighet som utgångspunkt. 

Mötesplatsen Marsha har tagit sitt namn efter HBTQ-aktivisten och konstnären Marsha P. Johnson som själv var transkvinna och en för många ansedd legend och förebild.  

Bokstäverna HBTQIA står för homosexuell, bisexuell, transperson, queer, intersexperson och asexuell.

Mer information:  

Sandra Lindberg,
arbetsledare Hamnmagasinet
sandra.lindberg@umea.se  
090-16 21 20  
070-693 61 22  

Mio Isenrot 
fritidsledare Hamnmagasinet
Ledare Marsha 
Mio.isenrot@umea.se 
090-16 21 36 
072 219 83 77  

Koko Molander
ordförande
RFSL Umeå
070-321 65 68

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum