Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Queer teologi i praktiken

Dela

Uppfattningen att religioner spelar en avgörande roll i förtrycket av hbtqi-personer världen över kan knappast ifrågasättas, men vari grundas detta förtryck? Och vad är queer teologi egentligen? Det är ett par av de frågor som prästen Peter Forsberg tar upp i samband med ett ”Filosofiskt Café”.

Hur motiverar religiösa ledare att de försvarar diskriminering och förföljelse av människor vars kroppar eller begär inte uppfattas motsvara normen? Hur ser samhällets normer ut idag? Vad händer med dem som bryter normen? Och hur påverkar vi varandra?

- Queer handlar alltid på något sätt om normer och om att blottlägga osynliga normer, och en queer teologi försöker arbeta med teologins normer, menar Peter Forsberg, präst i Svenska kyrkan Västerås och som också är doktorand i systematisk teologi vid Uppsala universitet.

Vad har kyrkan egentligen tyckt och tänkt i 2000 år, och hur förhåller vi oss till det idag? Och vad händer just nu i vårt samhälle?

- Idag plockar kommuner ner sina regnbågsflaggor – när det tidigare tydligt var ett värde man ville stå för? Varför är det så?

Under ett Filosofiskt Café på Kyrkbacksgården 25 februari kl 19, ges chansen att lyssna mer kring en rad frågeställningar på temat. Samlevnadsfrågor, utifrån pågående utställning i Skattkammaren i Västerås domkyrka, Brudkronor – i nöd och lust, tas också upp i samtalet.

Kyrkbacksgården - Tisdag 25 februari kl 19.00
Fri entré. Fika 30 :-.

Aftonbön kl 21.00 för den som vill.

För mer information: Peter Forsberg, 021-81 46 46, peter.a.o.forsberg@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000 av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum