Europaparlamentet

Quo vadis, Aida? tilldelas årets LUX-publikpris

Dela

På onsdagen delade talman Roberta Metsola ut LUX-publikpriset 2022 till ”Quo vadis, Aida?” av den bosniska regissören Jasmila Žbanić under en ceremoni.

Talman Roberta Metsola delade ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av "Quo vadis, Aida?", Jasmila Žbanić, i närvaro av Munira Subašić.
Talman Roberta Metsola delade ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av "Quo vadis, Aida?", Jasmila Žbanić, i närvaro av Munira Subašić.

”Den här filmen utgör ett starkt krav på rättvisa för kvinnorna och mödrarna i Srebrenica som bevittnade de grymma morden på över 8 000 nära och kära. Sådana fruktansvärda grymheter och ett sådant brott mot mänskligheten får aldrig glömmas”, sade Roberta Metsola vid ceremonin, som ägde rum i plenisalen i Strasbourg.

”LUX-publikpriset bygger broar mellan vårt politiska arbete och det kreativa arbete som utförs av filmskapare i Europa. LUX-filmer är ett konstnärligt uttryck för kampen för medborgerliga rättigheter, mänskliga rättigheter, rättvisa, demokrati och frihet”, tillade hon.

När regissören Jasmila Žbanić tog emot priset sade hon: ”När jag förberedde en film om folkmordet i Srebrenica tänkte jag att kriget i Bosnien, Kroatien och vår region var det sista i Europa. Jag blev så chockad när jag fick veta att vi européer tillät krig i Ukraina. Jag uppmanar er alla att hitta ett sätt att stoppa kriget i Ukraina.”

Munira Subašić, som överlevde massakern i Srebrenica och är ordförande för ”Mothers of Srebrenica Association” talade också till ledamöterna i plenum. Hon sade att ”i Ukraina gråter mödrar och letar efter sina söners kvarlevor. Så jag ber er att stoppa kriget i Ukraina så att så få mödrar i världen som möjligt behöver lida.”

De andra två filmerna som var nominerade till priset var ”Flykt” av den danske regissören Jonas Poher Rasmussen och ”Den stora friheten” av den österrikiske regissören Sebastian Meise.

Läs mer om de nominerade till LUX-publikpriset.

Vinnarbidraget utsågs dels av ledamöterna, dels av en europeisk publik (var och en står för 50 procent av rösterna). Publiken kunde rösta fram till den 25 maj och ledamöterna kunde rösta fram till den sjunde juni.

Om den vinnande filmen

Quo vadis, Aida? av Jasmila Žbanić (Bosnien och Hercegovina, Österrike, Rumänien, Frankrike, Nederländerna, Tyskland, Polen, Norge, Turkiet) handlar om översättaren Aida som arbetar för de fredsbevarande styrkorna i Srebrenica sommaren 1995. Hennes familj är några av de tusentals civila som söker skydd i FN-lägret. Aida får veta att ett fruktansvärt öde väntar hennes familj och folk, men kan hon göra något för att stoppa det?

Presskonferens och andra evenemang

Du kan se presskonferensen med vinnaren, företrädare för ”the European Film Academy” och Europaparlamentets vice ordförande Evelyn Regner (på onsdagen efter ceremonin) via EbS och EP Live.

Se Europaparlamentets intervju med vinnaren på Facebook.

Här finns också en videoinspelning av presseminariet med ledamöter och företrädare för filmerna som ägde rum på tisdagen den sjunde juni.

Bakgrund

Europaparlamentet och ”the European Film Academy” har delat ut LUX-publikpriset sedan 2020.

Genom sitt filmpris har Europaparlamentet sedan 2007 stöttat distributionen av europeiska filmer genom att tillhandahålla undertexter på 24 EU-språk för de filmer som var nominerade.

EU-kommissionen och ”Europa Cinemas” är också samarbetspartner för LUX-priset.

Läs mer om urvalsprocessen.

Kontakter

Bilder

Talman Roberta Metsola delade ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av "Quo vadis, Aida?", Jasmila Žbanić, i närvaro av Munira Subašić.
Talman Roberta Metsola delade ut LUX-publikpriset 2022 till regissören av "Quo vadis, Aida?", Jasmila Žbanić, i närvaro av Munira Subašić.
Ladda ned bild

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum