Studentlitteratur AB

Radikalisering hotar demokratin – kunskapen behöver breddas

Dela

I osäkra tider växer radikala rörelser, vi vill ha något att luta oss mot som lindrar oron. Vi behöver förstå vad som driver människor till dessa rörelser för att veta med vilka medel vi ska motverka dem. Det menar Håkan Järvå, leg. psykolog med över 15 års erfarenhet av radikalisering och sekterism och författare till boken Radikalisering - Vägar in i och ut ur extremism och fundamentalism (Studentlitteratur, 2021).

Omslag till boken Radikalisering.
Omslag till boken Radikalisering.

Vid rekrytering in i en radikal rörelse är det ofta svaren på svåra frågor som lockar. Detta beteende kan vi se även hos Donald Trump och en del av hans anhängare, där uttalanden om att valet stals ifrån dem ledde till en rad oroliga uppror där stormningen av Capitolium var ett av dem. Problemet med radikalisering blir mer och mer aktuellt och är alltså inget som måste vara kopplat till en religiös åskådning.

– Utan förståelse för hur radikala rörelser fungerar riskerar vi att få två omedgörliga parter som hatar varandra, vilket i sin tur blir ett hot mot demokratin. Alla grupper vill inte samhället väl men ett krig mot dem är inte rätt väg att gå, säger Håkan Järvå.

Det gemensamma för alla fundamentalistiska rörelser är att de livnär sig på sina medlemmar och utnyttjar dem med olika syften som makt eller sex. Ofta är det unga människor som söker spänning eller känner att de inte har en plats i samhället.

Att få människor att lämna radikala grupper är mycket svårt och det kan vara lätt att följa insikten att argumentera emot och förklara varför rörelsen är fel. Istället måste man skapa sig en förståelse kring varför en person har dragits in i en radikal rörelse och vad som är drivkraften bakom beteendet, menar han.

– Man behöver hejda sin önskan att korrigera personen, det är faktiskt bättre att inte göra något än att argumentera emot stark fundamentalism. Skam och hot har tyvärr motsatt effekt eftersom dessa rörelser lever på att samhället hatar dem, säger Håkan Järvå.

Med boken Radikalisering - vägar in i och ut ur fundamentalism vill Håkan Järvå ge fler personer bättre verktyg att arbeta med problemen på ett vettigt sätt. Fokus ligger på att förse yrkesverksamma med handgripliga verktyg för att handskas med problemet – både i förebyggande och i rehabiliterande syfte. Det finns mycket som kan göras och framförallt många fällor som kan undvikas. Boken kan exempelvis hjälpa behandlare, skolor eller socialtjänst att fånga upp någon innan det går för långt.

– Om man förstår det så kan man också motverka det. Man kanske inte alltid kan få personen att lämna, men man kan komma ett steg på vägen. Vi behöver bli bättre på att visa att det finns en meningsfull plats för alla i normalsamhället. Stänger man dörren dit så står dörren till extremiströrelsen alltid öppen, säger Håkan Järvå.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Omslag till boken Radikalisering.
Omslag till boken Radikalisering.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Studentlitteratur AB
Studentlitteratur AB
Åkergränden 1
221 00 Lund

046-31 20 00https://www.studentlitteratur.se

Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 394 miljoner kronor och har 161 anställda.

Följ Studentlitteratur AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB

De har skrivit nytt standardverk för byggbranschen11.7.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det har länge saknats en heltäckande lärobok som följer hela byggprocessen, ansåg lärare och forskare i byggproduktion som för mer än tio år bestämde sig för att ändra på den saken. Nu är resultatet helt klart: bokserien Byggledning omfattar 2000 sidor och ett omfattande digitalt material. Innehållet vänder sig till ingenjörsstudenter och är även tänkt att fungera som handbok till yrkesverksamma.

När samhället är förälder – hur kan vi förbättra arbetet med placerade barn24.3.2021 13:00:00 CET | Pressmeddelande

För att stärka barns rättigheter implementerades barnkonventionen i svensk lag år 2020. Trots detta finns en stor kritik mot hur placerade barn behandlas. Samtidigt finns ett arbetsmiljöproblem där personalen behöver stöd för att kunna hjälpa barnen på rätt sätt. Annelie Karlsson, specialpedagog och Jennie Linde, pedagog, har skrivit boken När samhället är förälder - Stöd och pedagogik i arbetet med placerade barn (Studentlitteratur, 2021) där de metoder som presenteras går helt i linje med barnkonventionen. Författarna har båda lång erfarenhet av att möta barn och unga i svåra situationer.

Studentlitteratur satsar på skolutveckling med stöd av digitalt verktyg10.2.2021 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges ledande utbildningsförlag inleder nu ett samarbete med IT-företaget MeAnalytics som står bakom en teknisk och pedagogisk innovation från Chalmers. Det handlar om ett digitalt stöd för kompetensutveckling på vetenskaplig grund. Appen LoopMe kommer att vara en del av Studentlitteraturs erbjudande för kompetensutveckling för personal i skolor och förskolor runt om i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum