Konkurrensverket

Ragundas köp av bemanning var felaktiga

Dela

Ragunda kommun skulle ha annonserat en upphandling av bemanningstjänster så att fler leverantörer haft möjlighet att lämna anbud. Så skedde inte, och enligt Konkurrensverket har kommunen därmed gjort en otillåten direktupphandling och krävs på 130 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

De aktuella upphandlingarna rör bemanning av socionomtjänster vid sju olika tillfällen. Enligt upphandlingsreglerna ska inköp av varor eller tjänster av samma slag, som görs under ett räkenskapsår, räknas samman. Om kontraktsvärdet då är högre än direktupphandlingsgränsen så ska upphandlingen annonseras.

– Det är viktigt att annonsera upphandlingar så att fler leverantörer får möjlighet att lämna anbud. Då ökar möjligheten att det är det bästa anbudet till det bästa priset som vinner. Dessutom minskar risken för korruption, och för affärer med olämpliga leverantörer, om anbudsförfarande används, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Härnösand med kravet att Ragunda kommun döms att betala 130 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:
Jimmy Dominius, pressekreterare, tfn 076-542 15 80, jimmy.dominius@kkv.se
Natacha Otte Widgren, processråd, tfn 08-700 16 55

Kontakter

Länkar

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Bilägarna styrs av biltillverkare och försäkringsbolag12.6.2019 13:53:22 CESTPressmeddelande

Bilägarnas möjlighet att själva välja verkstad minskar genom att försäkringsbolagen bestämmer vilka skadeverkstäder som får utföra reparationerna. Försäkringsbolagen styr reparationerna till auktoriserade märkesverkstäder. Detta hämmar fristående verkstäders möjligheter att konkurrera. Även biltillverkarna och deras generalagenter bestämmer allt mer över bilarna efter köpet. Det framgår av en ny rapport från Konkurrensverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum