Konkurrensverket

Räkfrossa var otillåten direktupphandling

Dela

Affärsverken Karlskrona AB följde inte upphandlingsreglerna när bolaget ingick avtal om flera arrangemang av räkfrossa till ett värde av 1,6 miljoner kronor. Konkurrensverket anser att det är fråga om en otillåten direktupphandling och yrkar nu att bolaget döms att betala 120 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Det kommunala bolaget Affärsverken Karlskrona AB arrangerar vid flera tillfällen per år räkfrossa på sina egna båtar. Den mat och dryck som erbjuds passagerarna på de chartrade båtturerna serveras av en leverantör som har anlitats av bolaget.

I november 2019 ingick bolaget avtal om räkfrossa med en leverantör av mat och dryck utan att först ha annonserat upphandlingen. Avtalet trädde i kraft den 1 januari 2020 och upphör att gälla den 31 december 2020 men kan förlängas och löpa som längst i fyra år. Uppdraget omfattar 19 planerade räkfrossor per år till ett värde av totalt 1 667 235 kronor vilket innebär att upphandlingens värde överskrider gränsen för när direktupphandling får göras. Enligt Konkurrensverket är det fråga om en otillåten direktupphandling.

Som skäl till direkttilldelningen av kontraktet har bolaget angett att de anser att det rör sig om en koncession, det vill säga ett kontrakt där leverantören av tjänsten helt eller delvis får betalt genom att utnyttja den tillhandahållna tjänsten för att öka sin egen försäljning till sina kunder.

– Vi ser emellanåt olika kontraktstilldelningar som inte har annonseras under förevändningen att det är en koncession. Det är därför viktigt att vi som tillsynsmyndighet agerar i frågan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket ansöker nu hos Förvaltningsrätten i Växjö att Affärsverken Karlskrona AB döms att betala 120 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Maria Andersson Müller, processråd, 08-700 15 65, maria.anderssonmuller@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum