Räntehöjningarna sänker byggmarknaden

Bedömningen 25 500 påbörjade bostäder är 13 000 färre än Byggföretagens prognos i höstas och innebär en halvering av bostadsbyggandet på drygt ett år.
- Bostadsbyggandet har inte varit så här lågt på ett decennium. Under samma period har befolkningen växt med en miljon människor. Antalet byggstarter och behovet av fler bostäder går inte ihop, säger Catharina Elmsäter-Svärd
Enligt Byggföretagen är stigande räntor huvudförklaringen till byggbromsen. Byggföretagen prognosticerar också att Riksbanken höjer styrräntan till fyra procent.
- Det finansiella läget minskar hushållens möjlighet att investera. Så länge räntorna stiger så kommer efterfrågan på nybyggda bostäder att sjunka. Riksbanken behöver omvärdera den penningpolitiska inriktningen och gå försiktigare framåt med räntehöjningarna, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Det bistra läget påverkar även sysselsättningen i byggindustrin. Antalet sysselsatta bedöms minska med 21 000 personer mellan 2022 och 2024.
- Våra medlemsföretag är måna om att långsiktigt behålla sin personal. Därför väntar vi på fler reformer från regeringen. Byggföretagen vill bland annat att satsningen på branschskolor förlängs, att ROT-avdraget höjs till femtio procent av arbetskostnaden upp till 75 000 kr och att det skärpta amorteringskravet tas bort för att hålla uppe efterfrågan i nyproduktion, säger Catharina Elmsäter-Svärd.
Totalt sett bedömer Byggföretagen att BNP minskar med 1,6 procent under 2023 - för att vända till en ökning med 1,2 procent 2024.
Nyckelord
Kontakter
Lars KrissAnsvarig för press och opinion
Tel:+46 76 142 86 89lars.kriss@byggforetagen.seBilder

Dokument
Om
Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.
Följ Byggföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen
Byggföretagens utbildning i sund konkurrens blir gratis för alla7.6.2023 12:53:17 CEST | Pressmeddelande
Nu släpps Byggföretagens nya utbildning ”Sund konkurrens online” fri till alla aktörer i och kring bygg- och anläggningssektorn. Utbildningen ger kunskap, kompetens och konkreta råd och tips som minskar risken för fusk och oegentligheter. Därmed skapas förutsättningar för framgångsrika, sunda och säkra byggprojekt.
Stölder från byggarbetsplatser ökar – tidigare nedgång bruten5.6.2023 08:33:13 CEST | Pressmeddelande
Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar enligt ny statistik från Brottsförebyggande Rådet, Brå. Under 2022 anmäldes 4 707 inbrottsstölder från byggarbetsplatser. – Det är en ökning med nästan 200 stölder jämfört med 2021. Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen.
Så vill byggbranschen förbättra kommunernas företagsklimat30.5.2023 10:19:46 CEST | Pressmeddelande
När företagare i byggbranschen sätter betyg på kommunernas företagsklimat blir betygssnittet 3,3 på en sexgradig skala. Det är näst lägst av samtliga branscher i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet 2023.
Mer än var tredje ung vuxen oroar sig över framtida boende24.5.2023 05:45:00 CEST | Pressmeddelande
Bostadsbristen är efter psykisk ohälsa den största utmaningen i samhället kopplat till unga människor. Det visar en ny undersökning genomförd på uppdrag av Byggföretagen. - Den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett generationssvek, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert, Byggföretagen.
Välkommet besked från regeringen om bostadsägande12.5.2023 11:25:16 CEST | Pressmeddelande
Bostadsminister Andreas Carlson (KD) presenterade i dag en ny utredning med uppdrag att underlätta för ett ökat antal ägarlägenheter och hyrköp. Byggföretagen ser positivt på viljan att sänka trösklarna in till den ägda bostadsmarknaden och att öppna upp för fler upplåtelseformer.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum