Svenska institutetSvenska institutet

Raoul Wallenberg blir frimärke i Australien

Dela

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget, hedras nu med ett frimärke i Australien. Frimärksutgåvan lanseras den 5 oktober i ett set tillsammans med Moder Teresa och Nelson Mandela.

Foto: Australian Post
Foto: Australian Post

Med den nya utgåvan vill Australien uppmärksamma de tre människorättskämparnas civilkurage, ledarskap och humanitära insatser. I samband med utgivningen i oktober kommer Australiens ambassadör i Sverige, Gerald Thomson, överräcka ett inramat exemplar till Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren.

– 2013 utnämndes Raoul Wallenberg postumt till Australiens första, och hittills enda hedersmedborgare. Detta för hans outtröttliga försök att rädda människoliv under förintelsen. Australia Posts beslut att hedra honom med en frimärksserie är ytterligare ett exempel på hur berättelsen om en modig man som bevisade sina värderingar fortsätter att genljuda världen över, säger Gerald Thomson, Australiens ambassadör i Sverige.

Frimärken med Wallenberg har tidigare getts ut i bland annat Sverige, Ungern och USA.

– Raoul Wallenbergs mod, engagemang och handlingskraft är exempel på värderingar som är mer angelägna i dag än på mycket länge, säger Annika Rembe, generaldirektör vid Svenska institutet.

Kort efter frimärkslanseringen öppnas Raoul Wallenberg-utställningen To me there is no other choice, som beskriver den svenske diplomatens barndom och utbildning, gärning och försvinnande. Utställningen visas från och med den 10 november på State Library i Adelaide och är en plattform för dialog kring frågor om tolerans, demokrati och civilkurage. Den har producerats av Svenska institutet på uppdrag av
Utrikesdepartementet och i samarbete med Forum för levande historia.

Nyckelord

Kontakter

Thérèse Ryde, Australian Embassy, Stockholm, therese.ryde@dfat.gov.au, +46 8 613 2904

Anna Knutsson, pressansvarig Svenska institutet,
anna.knutsson@si.se, 073-336 89 47

Bilder

Foto: Australian Post
Foto: Australian Post
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum