Svenska institutetSvenska institutet

Raoul Wallenberg blir frimärke i Australien

Dela

Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget, hedras nu med ett frimärke i Australien. Frimärksutgåvan lanseras den 5 oktober i ett set tillsammans med Moder Teresa och Nelson Mandela.

Foto: Australian Post
Foto: Australian Post

Med den nya utgåvan vill Australien uppmärksamma de tre människorättskämparnas civilkurage, ledarskap och humanitära insatser. I samband med utgivningen i oktober kommer Australiens ambassadör i Sverige, Gerald Thomson, överräcka ett inramat exemplar till Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren.

– 2013 utnämndes Raoul Wallenberg postumt till Australiens första, och hittills enda hedersmedborgare. Detta för hans outtröttliga försök att rädda människoliv under förintelsen. Australia Posts beslut att hedra honom med en frimärksserie är ytterligare ett exempel på hur berättelsen om en modig man som bevisade sina värderingar fortsätter att genljuda världen över, säger Gerald Thomson, Australiens ambassadör i Sverige.

Frimärken med Wallenberg har tidigare getts ut i bland annat Sverige, Ungern och USA.

– Raoul Wallenbergs mod, engagemang och handlingskraft är exempel på värderingar som är mer angelägna i dag än på mycket länge, säger Annika Rembe, generaldirektör vid Svenska institutet.

Kort efter frimärkslanseringen öppnas Raoul Wallenberg-utställningen To me there is no other choice, som beskriver den svenske diplomatens barndom och utbildning, gärning och försvinnande. Utställningen visas från och med den 10 november på State Library i Adelaide och är en plattform för dialog kring frågor om tolerans, demokrati och civilkurage. Den har producerats av Svenska institutet på uppdrag av
Utrikesdepartementet och i samarbete med Forum för levande historia.

Nyckelord

Kontakter

Thérèse Ryde, Australian Embassy, Stockholm, therese.ryde@dfat.gov.au, +46 8 613 2904

Anna Knutsson, pressansvarig Svenska institutet,
anna.knutsson@si.se, 073-336 89 47

Bilder

Foto: Australian Post
Foto: Australian Post
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Globalt forum om social dialog samlar aktörer från hela världen15.11.2017 12:59Pressmeddelande

Över hundra deltagare från 37 länder samlas på Runö utanför Stockholm för en 48-timmars kreativ workshop, den 20-21 november. Genom interaktivt samarbete ska deltagarna hitta lösningar på hur social dialog kan stärkas – och därmed bidra till hållbar utveckling. Detta sker på Swedish Institute Sustainability Forum, som anordnas av Svenska institutet och LO. Temat på workshopen är inspirerat av Global Deal och statsminister Stefan Löfven är huvudtalare på forumet.

Amerikaner mer positiva till Sverige under det senaste året30.10.2017 09:55Pressmeddelande

En ny studie från Svenska institutet visar att mer än var fjärde amerikan uppger att de har fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året. Detta trots en ökning av missvisande och ibland direkt felaktig information om Sverige i nordamerikanska nyhetsmedier och sociala medier. Många associerar Sverige med frågor som innovation, hållbarhet, utbildning och respekt för mänskliga rättigheter.

Demokratisk arkitektur tema för svensk satsning i New York23.10.2017 14:56Pressmeddelande

Under arkitekturmånaden ”Archtober” i New York gör Sverige en veckolång satsning på temat demokratisk arkitektur. Programmet visar olika perspektiv och infallsvinklar från både Sverige och USA genom en serie seminarier och workshops, och en mötesplats i form av en utställning som visar över trettio svenska exempel på demokratisk arkitektur i praktiken. Dessutom kommer en stor muralmålning av malmöbaserade konstnären Ola Kalnins att under veckan växa fram på en husvägg i Brooklyn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum