Konsumenternas

Rätt försäkrad på fjällresan

Dela

Under sportlovsveckorna beger sig många till de svenska fjällen för att ägna sig åt skidåkning och annan vintersport. Om olyckan skulle vara framme kan den ekonomiska skadan minimeras med rätt försäkringar.

Sjuk före eller under din resa

Reseskyddet i en hemförsäkring gäller för resor i Sverige om du är borta i minst en eller två nätter. Det varierar mellan olika försäkringsbolag. I mer omfattande hemförsäkringar ingår ofta ett avbeställningsskydd. Om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka som gör att du måste avboka din resa så kan din försäkring ge ersättning för bland annat kostnaden för din stughyra.

Problem på bilresan

Många resenärer tar bilen till skidorten. I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring. Den kan ersätta kostnaderna för bärgning till närmaste verkstad om bilen har skadats eller råkat ut för driftsstopp. Observera att det inte gäller om driftsstoppet beror på att elbilens batteri är urladdat.

Räddningsförsäkringen kan även ersätta kostnader för att transportera förare och passagerare till hemorten eller resmålet. Om föraren blir sjuk eller skadar sig och inte kan köra bilen kan det också vara möjligt att få ersättning för passagerarnas hemresa.

- Tänk på att det krävs ett tillägg till en vanlig bilförsäkring för att du ska få ersättning för hyrbil under tiden bilen är på verkstad, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Skador i skidbacken

- Om du skadar dig så att du måste uppsöka vård kan du ha rätt till ersättning från en olycksfallsförsäkring. Tänk på att anmäla skadan till alla olycksfallsförsäkringar som du omfattas av, tipsar Jenny Sparring, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

När vuxna åker off-pist, i liftgator eller i lavinfarliga områden, räknas det som riskfyllda aktiviteter. Sådana aktiviteter är ofta undantagna i både olycksfallsförsäkringar och i hemförsäkringens reseskydd.

I barnförsäkringar finns däremot inget undantag för riskfyllda aktiviteter. Om ditt barn har en barnförsäkring kan ni få ersättning om ditt barn råkar ut för en olycka.

Stulen utrustning

Om skidutrustningen blir stulen kan du normalt få ersättning från hemförsäkringen, oavsett om det är dina egna skidor eller om de är lånade eller hyrda. Men det finns ett aktsamhetskrav. Du får inte lämna skidorna utan uppsikt för länge.

Tips och råd

  • Se över vilka försäkringar du har och vad de täcker före resan.
  • Du kan få ersättning från flera olika olycksfallsförsäkringar.
  • Vid sjukdom eller olycka: Skaffa ett läkarintyg. Om en del av semestern blir förstörd kan du få ersättning för det.  

Läs mer om reseförsäkringarolycksfallsförsäkringar och bilförsäkringar på konsumenternas.se

Lyssna på försäkringspodden: Rätt försäkrad på sportlovet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Konsumenternas
Konsumenternas
Box 24215
104 51 Stockholm

0200 - 22 58 00https://konsumenternas.se

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se.

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum