Rätt ingångslön viktig för framtiden
Lönen i starten på karriären kan vara avgörande för den framtida löneutvecklingen. För att akademiker ska hamna rätt från början presenterar Akavia årets rekommenderade ingångslöner.

I dagarna publicerade Akavia sin färska lönestatistik för 2020 som bygger på en löneenkät med svar från över 46 000 medlemmar. Tanken är att statistiken ska användas som stöd för medlemmarna vid löneförhandlingar med arbetsgivaren. Som ett komplement har förbundet nu tagit fram rekommenderade ingångslöner.
– För den som är ny på arbetsmarknaden kan det vara svårt att veta vilken lön hen ska begära. För att ge extra stöd och vägledning har vi tagit fram generella rekommendationer för våra professioner, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia.
Den rekommenderade ingångslönen för förbundets sex professioner hamnar i snitt på 32 500 kronor. It-akademiker hamnar högst och kommunikatörer lägst. Patrik Nilsson betonar att det handlar om just generella rekommendationer och att lön påverkas av en mängd faktorer. Exempel är bransch, arbetsuppgifter och region.
Varje förhandlingssituation är individuell. Därför är det extra viktigt att kontakta sin fackliga rådgivare innan man skriver på.
– Att ta råd kan ge stor utväxling i framtiden. Erfarenheten visar att den som kommer in för lågt i början har svårt att ta igen det, säger Patrik Nilsson.
Fakta
Rekommenderade ingångslöner för 2021
It-akademiker | 34 400 |
Samhällsvetare | 33 400 |
Ekonom | 32 900 |
Personalvetare | 32 800 |
Jurist | 32 400 |
Kommunikatör | 29 300 |
Beräkningen av ingångslönerna bygger på Akavias färska lönestatistik och formeln 75e percentilen + förväntad inflation 2021, avrundad till närmaste övre hundratal. Valet av 75e percentilen är tänkt att lämna utrymme för prutning. Ingångslönen inkluderar eventuella rörliga delar.
Råd: Vägen till rätt ingångslön
- Se till att komma väl förberedd till lönesamtalet så att du kan förhandla om dina villkor. Ta hjälp av lönestatistik så att du hamnar på rätt nivå från början. Det kan annars vara svårt att ta igen senare.
- När du förhandlar om din lön vid en nyanställning kan du ta upp förmåner som t.ex. rätten till tjänstepension, gruppförsäkring och rätten till årlig lönerevision. Allt detta kan du vara säker på om arbetsgivaren har kollektivavtal. Saknas kollektivavtal behöver ditt anställningsavtal eventuellt kompensera för det.
- Kontakta alltid din facklig rådgivare innan du skriver på ett anställningsavtal.
Nyckelord
Kontakter
Caroline CederquistPressansvarig
Tel:070-665 29 55caroline.cederquist@akavia.seBilder


Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för jurister, ekonomer, samhällsvetare, personalvetare, IT- akademiker och kommunikatörer. Med 130 000 medlemmar är vi näst största förbund inom Saco. Vi arbetar för att akademiker ska få full utväxling på sin utbildning.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Kommunerna kan göra mer för att hejda smittan13.4.2021 12:16:31 CEST | Pressmeddelande
Antalet bekräftade fall av Covid-19 ökar i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. I en Novusundersökning beställd av fackförbundet Akavia går det samtidigt att se att kommunerna är de som går framåt när det gäller efterlevnad av Folkhälsomyndighetens råd. Men fortfarande ligger arbetsgivarna inom kommunerna långt efter näringslivet och staten.
Akavia välkomnar satsning på rättsväsendet8.4.2021 15:31:06 CEST | Pressmeddelande
Regeringens besked om att stärka rättskedjan med 250 miljoner kronor i vårbudgeten välkomnas av Akavia. – Det är en viktig signal om att politiken förstår behovet av helhetssyn på rättsväsendet, säger Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Akavia
Personlighetstester: Hur vetenskapliga är de?8.4.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Personlighetstester blir allt vanligare vid rekryteringar och vid utvecklande processer på arbetsplatser. Vilka tester är då vetenskapligt bevisade och vilka går det att lita på? Studio Akavia Möter träffade tre experter för att reda ut begreppen kring testerna.
Balansen mellan fack och arbetsgivare påverkas negativt26.3.2021 12:01:18 CET | Pressmeddelande
Statligt anställda omfattas inte av vissa förbättringar som förhandlades fram av Svenskt Näringsliv och PTK rörande LAS, lagen om anställningsskydd och omställning. Utredarna måste därför nu göras uppmärksamma på dessa effekter.
Arbetstiderna behöver anpassas24.3.2021 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Stockholmarna är bättre än någon annan region på att efterleva Folkhälsomyndighetens råd rörande pandemin. Det visar en Novusundersökning som Akavia har beställt. "Arbetstiderna kan fortfarande anpassas i högre grad än vad som sker i dag. Med en tredje våg som kan vara på väg är det viktigt att vi fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd", säger Lee Wermelin, ordförande på Akavia.
Så väljer du rätt utbildning23.3.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Just nu pågår anmälan till höstens utbildningar vid landets universitet och högskolor. Men vilken utbildning ska man egentligen välja? Fackförbundet Akavias professionsanalytiker ger tips.
Branscherna med högsta och lägsta akademikerlönerna18.3.2021 11:30:00 CET | Pressmeddelande
Valet av bransch har stor betydelse för akademikers löner. Det visar en kartläggning som Akavia gjort bland medlemmar i sex professioner. Hos både jurister och ekonomer toppar telekom när det gäller lön.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum