Linköpings kommun

Rätt till heltid införs i Linköping kommun

Dela

Linköpings kommun tar nu beslut om att införa rätt till heltid för kommunens anställda. Från och med 1 januari 2018 införs rätt till heltid successivt inom kommunens verksamheter. Syftet är att göra Linköping till en attraktiv och jämställd arbetsgivare.

Kommunstyrelsen kommer vid dagens sammanträde besluta om en handlingsplan för införandet av rätt till heltid, som börjar gälla 1 januari 2018. Heltidsfrågan har tidigare diskuterats i kommunen och en motion inkom 2013 där det yrkades att alla kommunanställda skulle får rätt till heltid, med deltid som självvald möjlighet. Rätt till heltid ingår i Koalition för Linköpings och kommunfullmäktiges övergripande mål för 2015-2019.

– Äntligen ska Linköpings kommun införa rätt till heltid för våra medarbetare. Det är viktigt för att både för att stärka vårt jämställdhetsarbete och för att bli en mer attraktiv arbetsgivare, säger kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S).

Sandrinoparken var först ut i Linköpings kommun med att erbjuda rätt till heltid för de anställda i februari 2016. Totalt har sju försöksverksamheter startat på äldreboenden i kommunen. Syftet är att få erfarenheter av hur man på ett smidigt sätt kan skapa heltider eller tjänster med högre tjänstgöringsgrad.

– Från Sandrinoparken har vi fått viktig kunskap om hur vi kan lägga scheman så att den ordinarie personalen kan vikariera för varandra på olika avdelningar. Det ger mer kontinuitet för de boende, och ett kunskapsutbyte mellan avdelningarna, säger kommunalråd Birgitta Rydhagen (MP)

– När farmor eller morfar behöver hjälp vill man kunna lita på att de får den omsorg de behöver av duktig personal. För att kunna rekrytera bra medarbetare måste det bli mer attraktivt att jobba i välfärden. Att erbjuda heltidslön är viktigt för att våra anhöriga ska tas väl omhand i framtiden, säger kommunalråd Daniel Andersson (L).

Från årsskiftet kommer erbjudandet att gälla inom omsorgs- och äldreförvaltningen, socialförvaltningen, miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, kommunledningsförvaltningen samt Leanlinks affärsområden LK-data och Stöd och service.

Samtidigt lyfts möjligheten till tillfällig minskad arbetstid (tjänstledighet) utifrån individuella behov.I de övriga förvaltningarna och verksamheterna kommer förutsättningarna att utredas vidare. Förslag på genomförande kommer att presenteras under tidig vår 2018.

Kontakter

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping har 157 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum