Rätt titel viktig för lönekarriären

Det är inte ovanligt att medlemmar uppmärksammar att de upplever sig ha fel titel eller en otydlig sådan. Det berättar Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef och löneexpert på Akavia.
− I lönesammanhang kan man prata om en treenighet som samspelar med varandra. Titel, arbetsuppgifter och lön. De första två påverkar den tredje. Har du fel titel riskerar det att leda till att du får en för låg lön då arbetsgivaren ofta stämmer av lönestatistiken med vad andra arbetsgivare brukar betala för samma titel.
Ekonomiskt kan fel titel få rejäla konsekvenser för lönen. Akavias genomgång av löneläget för olika titlar för förbundets sex medlemsprofessioner pekar på stora skillnader när det gäller näraliggande titlar. Så ger den för ekonomer vanliga titeln Business controller 4 000 kronor mer i månadslön jämfört med enbart titeln Controller. När det gäller jurister kan det skilja stort mellan jurist, skattejurist och bolagsjurist.
Enligt Jaime Aleite är det viktigt att på ett tidigt stadium reda ut oklarheter kring titeln, tjänstens innehåll och rimlig lön.
− I platsannonser kan det förekomma väldigt specifika, lokala eller internationella titlar som inte är vanliga i Sverige. I sådana lägen kan det bli svårt att ge råd gällande rätt löneläge. Det brukar vi som fackliga rådgivare dock kunna lösa efter att fått mer information gällande tjänstens innehåll.
Fyra tips om titel och lön
- Din titel ska motsvara det faktiska innehållet i dina arbetsuppgifter.
- Vid oklarheter behöver arbetsgivaren tillsammans med den anställda och HR gå igenom titel och innehåll i arbetet för att se om det finns ett missförstånd någonstans och hur man kan lösa det.
- Titeln är viktig! Den påverkar lönenivån men kan också spela en viktig roll vid organisationsförändringar, omplaceringar, turordning och andra arbetsrättsliga sammanhang.
- Kom ihåg att titeln kan variera beroende på sektor. Ett exempel är titeln personalchef som ofta används i offentlig sektor medan HR-chef/HR-manager är mer vanligt inom privat sektor.
Nedan hittar du fler exempel på näraliggande titlar och medianlöner.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn AskmanPressansvarig (tf)Akavia
Tel:0702662769torbjorn.askman@akavia.seBilder

Dokument
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 135 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt8.3.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Löneskillnaderna mellan könen är fortsatt höga bland akademiker – till kvinnors nackdel. Det visar Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar. Störst är skillnaderna för kvinnliga ekonomer och chefer.
Branscherna med högst och lägst ingångslöner6.3.2023 12:30:13 CET | Pressmeddelande
Akavias årliga löneenkät bland sina medlemmar visar att ingångslönerna för akademiker kan skilja sig stort mellan olika branscher. I topp hamnar myndigheter inom utbildning och tjänsteföretag. Revision och domstolar placerar sig i botten.
Dubbla roller pressar kommunikatörer22.2.2023 08:11:00 CET | Pressmeddelande
En färsk rapport från Akavia visar att många kommunikatörer har svårt att få arbetstiden att räcka till och att rollen omfattar allt fler arbetsuppgifter. – Kommunikatören förväntas både vara generalist och specialist. Det är orimligt, säger Ida Inga, professionsanalytiker på Akavia.
Akavias lönestatistik: Ekonomer i topp medan kommunikatörer halkar efter21.2.2023 08:10:35 CET | Pressmeddelande
Medianlönen för ekonomer ökade med 2 200 kronor under 2022 jämfört med året innan, vilket placerar dem i lönetoppen bland akademikerna. Samtidigt halkar kommunikatörer efter i utvecklingen jämfört med övriga professioner. Det visar ny lönestatistik från fack- och professionsförbundet Akavia som släpps idag.
Expertrådgivning och trygghet får fler att bli medlemmar i Akavia15.2.2023 08:00:44 CET | Pressmeddelande
Sedan starten för tre år sedan har fack- och professionsförbundet Akavia växt med närmare fem procent. Nu är antalet medlemmar uppe i 135 000, ett resultat av att både fler yrkesverksamma och studenter sökt sig till förbundet, inte minst under 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum