Transportstyrelsen

Rättelse: 17 personer omkom i augustitrafiken på väg

Dela

Under augusti månad i år omkom 17 personer i vägtrafiken och 1 418 skadades (151 svårt skadade och 1 267 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som kommit in till Transportstyrelsen den 15 september. Det är 8 färre omkomna än under augusti förra året.

Av de omkomna hade 8 färdats i personbil, 4 på motorcykel, 2 på cykel och 3 var övriga trafikanter. 3 motorcyklister och 2 bilister omkom i singelolyckor medan 3 bilister omkom i mötesolyckor.

Medelantalet omkomna i augusti månad, under de senast föregående fem åren 2015-2019, är 27 personer.

-Antalet omkomna i vägtrafiken fortsätter minska. Om olycksutvecklingen fortsätter på samma sätt finns det en stor möjlighet att vi når etappmålet om max 220 omkomna i år. I snitt omkom 16 personer per månad under de första åtta månaderna i år (januari-augusti). Det är en minskning med 3 personer per månad jämfört med samma period förra året, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Under de senaste tolv månaderna (september 2019-augusti 2020) har 196 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående tolv månaderna (september 2018-augusti 2019) omkom 273 personer. Om man jämför med ett fem-års medelvärde för motsvarande tidigare tolv-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 27 procent.

Utvecklingen av antalet dödade och svårt skadade redovisas i tabeller för sidorna statistik över vägtrafikolyckor. 

Kontaktperson för media

Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen
010-495 56 66
khabat.amin@transportstyrelsen.se

Transportstyrelsens presstjänst
010-495 43 00
press@transportstyrelsen.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Utsläppregleringen av tvättvatten från skrubbrar på fartyg bör skärpas1.10.2020 08:00:00 CESTPressmeddelande

En skrubber tvättar avgaserna från fartyg och gör att utsläppen till luft av svavel och partiklar minskar. Samtidigt släpps tvättvattnet, som innehåller giftiga och övergödande ämnen, ut i havet utan någon större bearbetning/behandling för att uppfylla nuvarande krav. Antalet skrubbrar ökar och därför anser HaV och Transportstyrelsen att utsläppsregleringen av tvättvatten bör skärpas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum