Röda korset

Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande

Dela

I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross

EU har under lång tid kritiserats för att flytta ansvaret för migranter och flyktingar till länder och regioner utanför unionen. Även det här förslaget fokuserar på samarbete med tredje land och människor ska snabbt kunna återsändas till sina ursprungsländer eller så kallade ”säkra tredje länder” utanför EU. Enligt EU-kommissionen är målet med pakten att undvika en ny situation där undermåliga flyktingläger byggs upp, såsom Moria på Lesbos som brann i mitten på september. Ett av huvudförslaget i pakten är dock att asylsökande ska hållas kvar vid EU:s yttre gräns, efter en snabb screening och prövning ska de som anses ha dåliga chanser till ett positivt beslut kunna återsändas. 

– Vi är oroliga att utsatta människor blir mer utsatta. På Lesbos sov många barn utomhus redan innan lägret brann - det får inte bli så att EU efter år av diskussion permanentar humanitärt oacceptabla läger vid EU:s yttre gräns, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset  

För att uppnå en snabb process riskerar ursprungsland istället för individuella skäl att bli utgångspunkt i prövningen i de mottagningscenter som ska byggas upp. Det innebär att en asylsökande som kommer från ett land där en av fem får skydd ändå riskerar hamna i snabbprocessen, exempel på sådana länder är Libanon, Libyen och Venezuela.   

– Vi vet av erfarenhet att det tar tid att berätta om exempelvis tortyr, trauman och förföljelse på grund av sexuell läggning. Vid en alltför snabb prövning kan det bli så att människor skickas tillbaka till länder där de riskerar allvarliga övergrepp. En tredjedel av flyktingarna som kom till Sverige från Syrien 2015 hade varit utsatta för tortyr eller trauma i hemlandet eller längs flyktens vägsäger Alexandra Segenstedt, migrationsjurist på Svenska Röda Korset  

Svenska Röda Korset efterforskar just nu 5 000 saknade anhöriga till människor som vistas i Sverige, varav 3 000 barn, som försvunnit i krig eller under flyktenMånga av dessa saknas efter resor över Medelhavet. EU:s migrationspakt är en möjlighet att skapa säkra och lagliga vägar in till EU. 

– Det är välkommet att Ylva Johansson slår fast att det inte ska vara olagligt att rädda människor på Medelhavet men det behövs konstruktiva förslag på fler säkra och lagliga vägar att söka asyl. Det är också enormt viktigt att rätten till familjeåterförening både är möjlig i teorin och praktiken annars kommer fler barn att dö på havet, säger Martin Ärnlöv. 

När antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka krävs ett gemensamt regelverk som säkerställer säkra och lagliga vägar för att söka asyl, en rättssäker och effektiv asylprövning, och en rättvis ansvarsfördelning mellan medlemsländerna. Den politiska viljan hos medlemsländerna och Europaparlamentet kommer att avgöra paktens framgång. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Ladda ned bild
Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare Svenska Röda Korset
Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik16.12.2020 07:00:00 CETPressmeddelande

Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.

Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum