Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande
I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

EU har under lång tid kritiserats för att flytta ansvaret för migranter och flyktingar till länder och regioner utanför unionen. Även det här förslaget fokuserar på samarbete med tredje land och människor ska snabbt kunna återsändas till sina ursprungsländer eller så kallade ”säkra tredje länder” utanför EU. Enligt EU-kommissionen är målet med pakten att undvika en ny situation där undermåliga flyktingläger byggs upp, såsom Moria på Lesbos som brann i mitten på september. Ett av huvudförslaget i pakten är dock att asylsökande ska hållas kvar vid EU:s yttre gräns, efter en snabb screening och prövning ska de som anses ha dåliga chanser till ett positivt beslut kunna återsändas.
– Vi är oroliga att utsatta människor blir mer utsatta. På Lesbos sov många barn utomhus redan innan lägret brann - det får inte bli så att EU efter år av diskussion permanentar humanitärt oacceptabla läger vid EU:s yttre gräns, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset
För att uppnå en snabb process riskerar ursprungsland istället för individuella skäl att bli utgångspunkt i prövningen i de mottagningscenter som ska byggas upp. Det innebär att en asylsökande som kommer från ett land där en av fem får skydd ändå riskerar hamna i snabbprocessen, exempel på sådana länder är Libanon, Libyen och Venezuela.
– Vi vet av erfarenhet att det tar tid att berätta om exempelvis tortyr, trauman och förföljelse på grund av sexuell läggning. Vid en alltför snabb prövning kan det bli så att människor skickas tillbaka till länder där de riskerar allvarliga övergrepp. En tredjedel av flyktingarna som kom till Sverige från Syrien 2015 hade varit utsatta för tortyr eller trauma i hemlandet eller längs flyktens väg, säger Alexandra Segenstedt, migrationsjurist på Svenska Röda Korset
Svenska Röda Korset efterforskar just nu 5 000 saknade anhöriga till människor som vistas i Sverige, varav 3 000 barn, som försvunnit i krig eller under flykten. Många av dessa saknas efter resor över Medelhavet. EU:s migrationspakt är en möjlighet att skapa säkra och lagliga vägar in till EU.
– Det är välkommet att Ylva Johansson slår fast att det inte ska vara olagligt att rädda människor på Medelhavet men det behövs konstruktiva förslag på fler säkra och lagliga vägar att söka asyl. Det är också enormt viktigt att rätten till familjeåterförening både är möjlig i teorin och praktiken annars kommer fler barn att dö på havet, säger Martin Ärnlöv.
När antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka krävs ett gemensamt regelverk som säkerställer säkra och lagliga vägar för att söka asyl, en rättssäker och effektiv asylprövning, och en rättvis ansvarsfördelning mellan medlemsländerna. Den politiska viljan hos medlemsländerna och Europaparlamentet kommer att avgöra paktens framgång.
Nyckelord
Kontakter
Isak HellerupPressekreterare
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset
Bilder



Om
Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Kommentar till regeringens tilläggsförslag till ny migrationslagstiftning 18.12.2020 14:53:47 CET | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset finns på över 200 platser runtom i Sverige med verksamhet för asylsökande, flyktingar och andra migranter. I över 35 år har Röda Korset behandlat tusentals patienter på sex behandlingscenter för krigsskadade och torterade. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över regeringens tilläggsförslag till ny migrationslagstiftning.
Röda Korset redo att hjälpa till med covid-vaccinationen17.12.2020 06:15:00 CET | Pressmeddelande
I ett brev skickat till landets alla regioner erbjuder sig Röda Korset att hjälpa till med den kommande vaccinationen mot covid –19. Det handlar till exempel om att hjälpa till så att avstånd hålls, ge information och bidra med trygghet och medmänskligt stöd före och efter vaccineringen.
Svenskarnas vanligaste ursäkter tonsätts till pampig julmusik16.12.2020 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Det finns många ursäkter för att inte skänka pengar. ”Jag swishar sen” eller ”jag hinner inte nu, en annan gång” är några klassiker. Med Ursäktskören vill Röda Korset väcka igenkänning hos människor genom ursäkter man slänger sig med för att undvika att donera pengar. Ursäktskören leds av sångerskan Julia Frej som framför "Det är sjukt mycket nu" till melodin av “Gläns Över Sjö och Strand”.
Förslaget till ny migrationslagstiftning skulle få allvarliga humanitära konsekvenser3.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Röda Korset har lång erfarenhet av arbete för och med människor på flykt globalt, nationellt och lokalt. Vi finns med från flyktens början i konflikt och katastrof, längs flyktens väg, vid ankomsten i Sverige, i asylprocessen och etableringen i samhället samt med medmänskligt stöd i Sveriges förvar. Idag har Röda Korset skickat in sitt remissyttrande över betänkandet En långsiktigt hållbar migrationspolitik (SOU 2020:54).
World Disasters Report 2020: Klimatstöd misslyckas med att skydda de mest utsatta17.11.2020 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Globala ansträngningar att tackla klimatförändringarna misslyckas med att skydda de allra mest utsatta. Istället lämnas de att kämpa för att skydda den egna befolkningen från allvarliga konsekvenser av torka, stormar och översvämningar. Det visar årets upplaga av Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen World Disasters Report.
Svenska Röda Korset skickar vattenexperter till orkandrabbat Centralamerika13.11.2020 15:20:52 CET | Pressmeddelande
Över fyra miljoner människor är drabbade efter orkanen Etas framfart över Centralamerika. Nu skickar Svenska Röda Korset ett team av vatten- och sanitetsexperter och nödvändig utrustning, även kallad Emergency Response Unit (ERU). Man kommer bland annat sätta upp reningsverk som ska förse människor med rent vatten.
Studie om posttraumatisk stress bland nyanlända barn och unga pekar på fortsatt behov av stöd16.10.2020 13:46:25 CEST | Pressmeddelande
I dagarna publicerades en studie som visar att en stor andel bland nyanlända barn mellan 16 och 18 år rapporterar höga nivåer av symptom som kännetecknar posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Detta är särskilt uttalat bland de som kom till Sverige som ensamkommande barn från Afghanistan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum