Röda korset

Rätten till skydd får stå tillbaka när EU fokuserar på återvändande

Dela

I onsdags presenterade Ylva Johansson EU-kommissionens förslag till en migrations- och asylpakt. Ylva Johansson betonade under pressträffen att EU ska erbjuda skydd till människor som behöver det, vilket är välkommet. Tyvärr motsäger förslagen retoriken - rätten att söka skydd och möjligheten för migranter och flyktingar att tillgodose sina grundläggande mänskliga rättigheter ges litet utrymme i pakten.

Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross

EU har under lång tid kritiserats för att flytta ansvaret för migranter och flyktingar till länder och regioner utanför unionen. Även det här förslaget fokuserar på samarbete med tredje land och människor ska snabbt kunna återsändas till sina ursprungsländer eller så kallade ”säkra tredje länder” utanför EU. Enligt EU-kommissionen är målet med pakten att undvika en ny situation där undermåliga flyktingläger byggs upp, såsom Moria på Lesbos som brann i mitten på september. Ett av huvudförslaget i pakten är dock att asylsökande ska hållas kvar vid EU:s yttre gräns, efter en snabb screening och prövning ska de som anses ha dåliga chanser till ett positivt beslut kunna återsändas. 

– Vi är oroliga att utsatta människor blir mer utsatta. På Lesbos sov många barn utomhus redan innan lägret brann - det får inte bli så att EU efter år av diskussion permanentar humanitärt oacceptabla läger vid EU:s yttre gräns, säger Martin Ärnlöv, generalsekreterare för Svenska Röda Korset  

För att uppnå en snabb process riskerar ursprungsland istället för individuella skäl att bli utgångspunkt i prövningen i de mottagningscenter som ska byggas upp. Det innebär att en asylsökande som kommer från ett land där en av fem får skydd ändå riskerar hamna i snabbprocessen, exempel på sådana länder är Libanon, Libyen och Venezuela.   

– Vi vet av erfarenhet att det tar tid att berätta om exempelvis tortyr, trauman och förföljelse på grund av sexuell läggning. Vid en alltför snabb prövning kan det bli så att människor skickas tillbaka till länder där de riskerar allvarliga övergrepp. En tredjedel av flyktingarna som kom till Sverige från Syrien 2015 hade varit utsatta för tortyr eller trauma i hemlandet eller längs flyktens vägsäger Alexandra Segenstedt, migrationsjurist på Svenska Röda Korset  

Svenska Röda Korset efterforskar just nu 5 000 saknade anhöriga till människor som vistas i Sverige, varav 3 000 barn, som försvunnit i krig eller under flyktenMånga av dessa saknas efter resor över Medelhavet. EU:s migrationspakt är en möjlighet att skapa säkra och lagliga vägar in till EU. 

– Det är välkommet att Ylva Johansson slår fast att det inte ska vara olagligt att rädda människor på Medelhavet men det behövs konstruktiva förslag på fler säkra och lagliga vägar att söka asyl. Det är också enormt viktigt att rätten till familjeåterförening både är möjlig i teorin och praktiken annars kommer fler barn att dö på havet, säger Martin Ärnlöv. 

När antalet människor på flykt i världen fortsätter att öka krävs ett gemensamt regelverk som säkerställer säkra och lagliga vägar för att söka asyl, en rättssäker och effektiv asylprövning, och en rättvis ansvarsfördelning mellan medlemsländerna. Den politiska viljan hos medlemsländerna och Europaparlamentet kommer att avgöra paktens framgång. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Foto: Jarkko Mikkonen / Finnish Red Cross
Ladda ned bild
Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare Svenska Röda Korset
Alexandra Segenstedt, senior migrationsrådgivare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Martin Ärnlöv, generalsekreterare Svenska Röda Korset
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Röda Korset: Kommentar på migrationskommitténs betänkande 15.9.2020 15:32:11 CESTPressmeddelande

Idag tog justitieminister Morgan Johansson emot betänkandet från den parlamentariska migrationspolitiska kommittén. Betänkandet lämnar förslag på ett antal områden, bland annat föreslår man att nuvarande längd på tidsbegränsade tillstånd permanentas och att permanenta uppehållstillstånd endast ska kunna ges om den sökande uppfyller vissa krav, vilket är helt nytt i Sverige. Betänkandet föreslår också att en humanitär skyddsgrund införs och att försörjningskraven för familjeåterförening blir kvar.

En majoritet av svenskarna är fortsatt positiva till en medmänsklig migrationspolitik  9.9.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

En majoritet av svenskarna är fortfarande för att barn och föräldrar som splittrats på flykt ska kunna återförenas i Sverige, att svårt sjuka barn och vuxna ska ha möjlighet att stanna och att barn som vistats länge i Sverige och lärt sig språket ska kunna stanna här. Det visar en ny opinionsundersökning från Novus gjord på uppdrag av Svenska Röda Korset, Rädda Barnen och Svenska kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum