Familjebostäder

Rättvist byggande – nya siffror vittnar om utbrett byggfusk

Dela

Sedan 2017 har 120 oannonserade kontroller genomförts och över 1400 leverantörer kartlagts inom ramen för Rättvist byggande. Resultatet visar misstänkt svart arbetskraft, ogiltiga ID-handlingar och upp till 40 procent oanmälda underentreprenörer. Nu expanderar Rättvist byggande, så att fler byggherrar kan ansluta.

ID-kontroll byggarbetsplats Foto: Bengt Alm
ID-kontroll byggarbetsplats Foto: Bengt Alm

Det pågår omfattande och välorganiserad arbetslivskriminalitet på svenska byggarbetsplatser. Branschorganisationer och banker har börjat visa handlingskraft, men fler behöver göra mer. Det tycker Morgan Jansson, ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande.

- Jag påstår att branschen står i lågor. Med Rättvist byggande försöker vi göra vad vi kan för att släcka branden. Branschen skulle behöva mobilisera men många i vår omvärld verkar vilja utreda vidare innan de agerar. Man tillsätter inte en utredning när det brinner, man samlas och släcker först.

Sedan starten har Rättvist byggande genomfört drygt 120arbetsplatskontroller och över 1400 leverantörer kartlagts. Vid kontrollerna, som görs oannonserade, upptäcks brister på i stort sett alla byggarbetsplatser. Det handlar om arbetskraft utan arbetstillstånd, ogiltiga ID-handlingar och en stor andel oanmälda underentreprenörer.

Öppnar upp för fler

Intresset för Rättvist byggande är stort och många andra, även privata byggherrar, vill ansluta sig. Nu blir det möjligt. Genom en ideell förening hos branschorganisationen Byggherrarna öppnar bolagen bakom Rättvist byggande för fler aktörer.

- Vi verkar på en nationell arena och har ett brett nätverk. Genom föreningen för Rättvist byggande kan vi växla upp arbetet mot arbetslivskriminalitet och byggfusk, säger Tommy Lenberg, vd på Byggherrarna.

Stockholmsbolagen som idag står bakom Rättvist byggande kommer att bygga upp verksamheten som en fristående förening med Byggherrarna som värd. Morgan Jansson, idag ordförande för styrgruppen för Rättvist byggande, kommer att leda arbetet vidare. Föreningen öppnar upp för nya medlemmar redan i år.

Brister vid utförda kontroller

Statistik från april 2018 till och med november 2021.

April 2018 – november 2021

Antal

Avvikelser i procent

Totalt antal genomförda kontroller

121

 

Totalt antal kontrollerade företag

1418

 

Antal kontrollerade personer

3963

 

Avvikelse ID06

98

2,5%

Avvikelse ID-handling

299

7,5%

Avvikelse tillstånd

139

3,5%

Oanmäld underentreprenör

565

39,8 %

Brister i skalskydd*

74

75,5%

* Stängsel, grindar och liknande som säkerställer att endast behöriga har tillträde till byggarbetsplatsen. Statistiken för skalskydd baseras på 98 kontroller under 2020-2021.

Det här är Rättvist byggande

Rättvist byggande är en satsning för sund konkurrens på lika villkor och schyssta arbetsvillkor. Arbetet startade 2017 och år 2020 var modellen implementerad i fem kommunala bolag: Familjebostäder, Micasa Fastigheter, SISAB, Stockholmshem och Svenska Bostäder.

Rättvist byggande omfattar tuffare krav vid upphandling, kartläggning av hela kedjan av entreprenörer och oannonserade kontroller på byggarbetsplatser. När oegentligheter upptäckts utfärdas viten, och lagbrott polisanmäls. Att dokumentera fusket fungerar. Det har lett till viktiga milstolpar i form av fällande domar för företag som fuskat.

Nyckelord

Kontakter

Åsa Stenmark, kommunikationschef Stockholmshem
asa.stenmark@stockholmshem.se
08-50839119

Morgan Jansson, inköpschef Stockholmshem och ordförande i styrgruppen för Rättvist byggande
morgan.jansson@stockholmshem.se
08-50839462

Tommy Lenberg, vd Byggherrarna
tommy.lenberg@byggherre.se
072-7133241

Bilder

ID-kontroll byggarbetsplats Foto: Bengt Alm
ID-kontroll byggarbetsplats Foto: Bengt Alm
Ladda ned bild
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna Foto: Byggherrarna
Tommy Lenberg, vd Byggherrarna Foto: Byggherrarna
Ladda ned bild
Morgan Jansson, ordförande i  styrgruppen Rättvist Byggande Foto: Bengt Alm
Morgan Jansson, ordförande i styrgruppen Rättvist Byggande Foto: Bengt Alm
Ladda ned bild

Om

Familjebostäder
Familjebostäder
Hammarby Fabriksväg 67, Box 92100,
120 07 Stockholm

https://www.familjebostader.com/
Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar över 20 000 hyresrätter i Stockholm, där mer än 43 500 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och btgger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum