Dramaten

Rebecka Hemse regisserar nyskriven pjäs av Sara Stridsberg

Dela

Just nu pågår repetitionerna på Dramaten av Sara Stridsbergs nya pjäs Sårad ängel, med Göran Ragnerstam och Melinda Kinnaman i rollerna. Prisbelönta artisten och kompositören Sibille Attar har gjort musiken. – Beroende på pandemiläget planeras för premiär i maj - digital eller inför publik, säger regissören Rebecka Hemse.

Melinda Kinnaman och Göran Ragnerstam. Foto från repetition: Jens Sethzman
Melinda Kinnaman och Göran Ragnerstam. Foto från repetition: Jens Sethzman

Sårad ängel, en av få pjäser som repeterar på Dramaten, skulle ha haft premiär i mars. Den utspelar sig under ett helt liv där en man och hans dotter möts och skiljs åt och möts igen, vid ett hav, i ett slott, på ett behandlingshem, vid en spansk motorväg, på ett bårhus och till sist vid hans dödsbädd.

–Pjäsen handlar om en far och hans dotter och deras gemensamma historia (som aldrig tar slut). Den utspelar sig i ett svindelperspektiv eller i en liten evighet som svävar nånstans mellan hans dödsbädd och början av hennes liv där de ännu väntar på att hennes mamma ska komma tillbaka, säger Sara Stridsberg.

Sara Stridsberg är en av Sveriges främsta författare och dramatiker, översatt till 25 olika språk och mångfaldigt prisbelönt, bland annat med Nordiska Rådets pris och European Union Prize for Literature. 2019 nominerades hon till det prestigefyllda internationella Man Booker Prize för romanen Drömfakulteten. Stridsbergs pjäser har spelats flera gånger på Dramaten, senast Beckomberga 2015.

Rebecka Hemse tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon debuterade på teatern 2004 och har sedan dess medverkat i produktioner som Ett drömspel, Beckomberga, Peer Gynt och Linje Lusta. Senast hyllades hon för sin prestation som titelrollen i Elektra. Hon har dessutom medverkat i ett stort antal tv- radio- och filmproduktioner. Hemse gjorde sin regidebut med Evakuering: De förskräckliga föräldrarna och hon regisserade Dramatens bidrag till det nationella digitala projektet Osäkerhetens tid.

Sibille Attar är producent, låtskrivare och sångare. 2013 släppte hon egenproducerade albumet Sleepyhead och nominerades till Grammisgalan som Årets nykomling, Årets pop i P3 Guld och till Gaffapriset i kategorierna Årets svenska album, Årets soloartist och Årets svenska genombrott. 2018 var hon tillbaka med ny musik; den sex spårs långa EP'n Paloma's Hand med vilken hon blev nominerad till Årets kompositör på Manifestgalan 2019 och samma år mottog hon Skap's Pop-pris. I februari i år släpptes hennes andra fullängdsalbum A History of Silence.

Medverkande:
Melinda Kinnaman
Göran Ragnerstam

Av: Sara Stridsberg Regi: Rebecka Hemse Scenografi/Kostym: Bente Lykke Møller Ljus: Jens Sethzman Mask/peruk: Linda Hyllengren Musik: Sibille Attar

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Melinda Kinnaman och Göran Ragnerstam. Foto från repetition: Jens Sethzman
Melinda Kinnaman och Göran Ragnerstam. Foto från repetition: Jens Sethzman
Ladda ned bild
Melinda Kinnaman, Göran Ragnerstam och Rebecka Hemse. Foto från repetition: Jens Sethzman
Melinda Kinnaman, Göran Ragnerstam och Rebecka Hemse. Foto från repetition: Jens Sethzman
Ladda ned bild
Göran Ragnerstam och Melinda Kinnaman Foto från repetition: Jens Sethzman
Göran Ragnerstam och Melinda Kinnaman Foto från repetition: Jens Sethzman
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Tre premiärer i olika format avslutar våren på Dramaten22.4.2021 08:59:02 CEST | Pressmeddelande

En filmad existentiell komedi, ett bildsatt audiodrama och urpremiär för en helt ny pjäs. Vårsäsongen avslutas på Dramaten Play med Berusade av Ivan Vyrypajev och Tintagiles död av Maurice Maeterlinck. Sara Stridsbergs Sårad ängel ges på Målarsalen för en exklusiv publik om åtta personer. – Jag är glad och stolt över att vi på Dramaten fortsätter lyckas få ut innehåll till vår publik i dessa extremt svåra tider. Jag är överväldigad av flexibiliteten, tålmodigheten och kreativiteten hos scenkonstnärerna som hela tiden ställer sig öppna för nya format, säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef för Dramaten.

Hela ensemblen medverkar i nytt scenkonstverk av Mattias Andersson13.4.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Ett nytt scenkonstverk av Mattias Andersson inleder hösten på Dramatens stora scen. Verket kommer helt att anpassas efter aktuella förutsättningar och har inletts redan under våren genom att samtliga skådespelare har fått ett uppdrag. – Startpunkten var pandemin och den stängda teatern, att gräva där vi står och bygga i nuet. Jag ställde en fråga till alla skådespelare i ensemblen – Om du bara hade en sista minut på Dramatens stora scen när teatern öppnar igen, vad skulle du välja att framföra då?, berättar han.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum