Friskis&Svettis

Redan lite rörelse får oss att må bättre – kom till skott med hjälp av friskvårdsbidraget

Dela

Friskvård är den vanligaste förmånen som svenska arbetsplatser erbjuder och den brukar också vara den mest uppskattade. Ändå använder bara drygt hälften sitt friskvårdsbidrag och bland dem som gör det används inte hela summan. I år kan bidraget göra extra mycket nytta.

Träna ute
Träna ute

– Det här året blev inte som någon av oss tänkt. Men i den vardag som nu är begränsad, påverkad av oro och ovisshet, är det extra viktigt att röra på sig. Redan lite motion gör stor skillnad för hur vi mår, både fysiskt och psykiskt, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Friskvårdsbidraget kan användas till allt från sportfiske och agility, träningskort och motionslopp. Corona har inneburit ett stort utvecklingskliv för aktörer inom motion och friskvård. Rörelse möjliggörs nu i högre grad utomhus, i digitala kanaler och kraftigt anpassat för en ny verklighet.  

– Friskvårdsbidraget har bara vinnare. Det är en extra möjlighet för många att komma till skott och hitta sin rörelse. Det är något som arbetsgivare tjänar på, att ha medarbetare som mår fysiskt och psykiskt bra. I år tillkommer aspekten att det blir en investering i aktörer inom friskvård, som påverkats ekonomiskt av corona, att få kraft att fortsätta sin verksamhet, säger Susanne Jidesten. 

Skatteverket har en tabell över möjliga användningsområden men sedan är det upp till arbetsgivaren att godkänna eller inte. Det är den enskilde arbetsgivaren som beslutar om vilken summa som gäller för arbetsplatsen. Kolla med din arbetsgivare vad som gäller hos er – och ta chansen att hitta din rörelse!

Friskis&Svettis har under corona-perioden kraftigt anpassat och utvecklat verksamheten för att kunna möjliggöra träning i en tuff tid. Utomhusträningen har utökats, ett stort utbud av träningspass finns tillgängliga digitalt och anläggningarna runt om i landet har ställt om för att rejält avstånd ska hållas där och när det är möjligt att hålla öppet. 

Fakta friskvårdsbidrag

  • Frisvårdsbidraget får vara som högst 5 000 kronor per kalenderår.
  • En enskild aktivitet får dock inte överstiga 1 000 kronor. 
  • Arbetsgivaren kan ersätta en anställd för årskort, klippkort och enkelbiljetter.
  • Frisvårdsbidraget omfattar inte tränings- och motionsredskap. 
  • Omkring hälften, 55%, utnyttjar sitt friskvårdsbidrag.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Träna ute
Träna ute
Ladda ned bild

Om

Friskis&SvettisÖver en halv miljon människor utgör Frikis&Svettis genom sina medlemskap. Vi är fördelade i 159 ideella idrottsföreningar, varav 107 i Sverige och resterande i Norge och övriga Europa. Friskis&Svettis vill alltid att fler ska få chans att hitta sin rörelseglädje. 

Följ Friskis&Svettis

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Friskis&Svettis

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum